On Catalunya

Cocteleria respectuosa amb el planeta

Un còctel sostenible encara té més bon gust

Giacomo Giannotti, del Paradiso Cocktail Bar del Born, va ser el vencedor de la primera edició del Torres Brandy Zero Challenge, un concurs que té per objectiu impulsar la sostenibilitat en el món de la mixologia

Un còctel sostenible encara té més bon gust

Zowy Voete

3
Es llegeix en minuts

Una bona cocteleria sorgeix de la barreja precisa entre qualitat, servei i diversió, tres ingredients als quals a partir d’ara se n’hi ha de sumar un de més: la sostenibilitat. Conscient de l’emergència climàtica que ja està tenint conseqüències visibles, i amb la convicció que cada àmbit ha d’aportar el seu gra de sorra, Torres Brandy va celebrar el 31 de març a Barcelona la final del concurs Torres Brandy Zero Challenge per impulsar projectes de cocteleria respectuosos amb el medi ambient. I tot i que hi van participar set ‘bartenders’ procedents de tot el món, el premi es va quedar a casa gràcies al talent de Giacomo Giannotti, director i copropietari del Paradiso Cocktail Bar, al Born.

La cita va reunir els finalistes resultants de les competicions celebrades als diferents països, del Regne Unit a Finlàndia, de Mèxic a Lituània. Durant el matí, els participants van presentar davant un jurat el seu projecte de bar sostenible, amb idees innovadores que tant feien referència al reaprofitament dels residus generats al local com a l’autoconsum energètic per evitar les emissions contaminants. A la tarda va arribar la part més espectacular del concurs, i la que atorgava els últims 10 punts. Cadascun dels set ‘bartenders’ havia d’improvisar un ecocòctel amb productes de proximitat i intentant generar el mínim de malbaratament. 

Creativitat i cura del planeta

Després de la deliberació del jurat, mentre els assistents degustaven còctels elaborats amb les diferents referències de Torres Brandy, es va anunciar que el premi requeia sobre el Paradiso, de manera que es completava una temporada magnífica per al local dirigit per Giannotti, que ja havia sigut nomenat el millor bar del món l’octubre passat, en la presentació de la llista The World’s 50 Best Bars. 

El nou guardó només ha reforçat una línia que ja havia marcat el local del Born des dels inicis. «Des de sempre hem volgut forjar la nostra identitat partint de la creativitat i la sostenibilitat, apostant per minimitzar els residus que generem i utilitzant productes de proximitat i de temporada, que és el que creiem que té més sentit», explicava Giannotti abans de començar l’última fase del concurs.

Una cocteleria sense residus 

El projecte presentat per Giacomo Giannotti va ser el Zero Waste Lab, que està desenvolupant des de fa uns anys al Paradiso. El seu objectiu és gestionar els diferents residus que genera el bar (plàstics i també orgànics, com peles de fruita, fulles, tiges de menta...) per transformar-los en objectes com sotagots, gerres, palletes i altres elements que es puguin fer servir altra vegada a l’establiment. «La sostenibilitat significa malbaratar el mínim possible i transformar els residus en materials que es puguin utilitzar a la barra; aquest projecte és el resultat de la investigació de mètodes i tècniques per millorar i optimitzar l’ús dels ingredients en totes les seves parts», afegeix Gianotti.

La iniciativa rep ara un nou impuls gràcies al premi de 30.000 euros (que s’invertiran íntegrament en el seu desenvolupament) per continuar avançant en aquesta línia de sostenibilitat. I tot i que no s’emportessin la victòria del Torres Brandy Zero Challenge, la resta d’idees presentades en la competició van servir per constatar que és totalment possible conjugar la cocteleria (i, per tant, l’alegria) amb el respecte mediambiental. 

Amb una xarxa d’horts urbans per autoproveir el bar, per exemple. O amb sistemes d’economia circular per convertir els residus en roba de treball o fins i tot amb sistemes per transformar el moviment dels clients en energia. En tot cas, el Torres Brandy Zero Challenge ha deixat una cosa clara: si és sostenible, un còctel encara té més bon gust.

La recepta guanyadora: una barreja d’origen mediterrani

En la primera part del Torres Brandy Zero Challenge, els ‘bartenders’ van haver d’esprémer els seus dots oratoris, però, en la segona, ja es van poder moure en el seu hàbitat natural. És a dir, darrere d’una barra. Els últims 10 punts s’aconseguien elaborant un còctel amb els productes de proximitat que van adquirir en un mercat especial.

Giannotti va preparar un còctel amb el brandi Torres 15, al qual va incorporar un toc de Magdala, un licor de taronges mediterrànies, a més d’un cordial elaborat amb llimona, aranja i mel; una cullerada de melmelada de gerd i lavanda fresca. I per posar-hi nom també va estar inspirat: Doña Margarita en el Penedés, un homenatge tant a la dona de Miguel Torres com a la seva pròpia.