On Catalunya

QUALITAT I QUANTITAT SOTA ZERO

¡El gelat més bo!

Desenes de locals de Barcelona refresquen l'oferta tradicional amb idees tan excitants com saboroses

GUST I FRESCOR 3 A la part superior, un assortiment de Belgious. A l’esquerra, el taulell de Delacrem.A la dreta, una terrina de Wondays. I sobre aquestes línies, una dependenta de Tomo II, servint un client.

GUST I FRESCOR 3 A la part superior, un assortiment de Belgious. A l’esquerra, el taulell de Delacrem.A la dreta, una terrina de Wondays. I sobre aquestes línies, una dependenta de Tomo II, servint un client. / GUSTAVO VALIENTE

3
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO

Xocolata, maduixa, torró, com a molt stracciatella... Fa uns quants anys, els gelats semblaven les cartes marcades d'una baralla. Res a veure amb l'oferta actual, d'altíssima qualitat i de gran varietat. Potser en aquests moments l'estendard és Jordi Roca (El Celler de Can Roca), elegit aquest any el millor pastisser del món per la revista britànica Restaurant, que triomfa amb les seves petites bogeries (el seu nas i la cara de Darth Vader, per exemple) a Rocambolesc (Girona) i a La Guingueta, els dos xiringuitos de platja de Carles Abellan a Barcelona. Però ja fa temps que molts petits locals han sabut atraure el públic amb les seves refrescants idees, sempre o gairebé sempre, artesanals.

Belgious (rambla de Poblenou, 44, i Avinyó, 50) n'és un, gràcies a les seves propostes extravagants, com els gelats de cànnabis, gintònic, cervesa negra, curri, vinagre de mòdena amb gerds, mostassa antiga de Dijon, wasabi, gambes a la planxa, formatge manxego, olives... La imaginació al poder amb ingredients naturals i sense colorants ni conservants.

PER A CELÍACS / En una línia similar, lluny de les creacions industrials, està Tomo II, amb locals a Barcelona (Vic, 2; Argenteria, 61; Major de Sarrià, 75, i Marià Cubí, 156). Al seu obrador propi tenen en compte l'estacionalitat dels productes amb què elaboren les seves creacions, algunes clàssiques, altres una mica menys habituals (xocolata amb vainilla de Tahití, mel i mató) i moltes són aptes per a celíacs i al·lèrgics a la lactosa.

Bodevici es distingeix per la seva aposta per l'etiqueta ecològica de la seva carta, amb 20 sabors. Són únics a Catalunya. «La majoria de gelateries utilitzen una pasta amb saboritzants que es barreja amb llet, sucre, pols i colorants. Nosaltres els fem artesanalment amb productes certificats com a ecològics, amb llet i fruita fresca, amb sucres no refinats...», explica Jordi Rivera, un dels propietaris. Malgrat l'esforç, els preus no són desorbitats. Les boles que venen als seus locals (a Barcelona, a Torrijos, 21; a Mataró, a Sant Cristòfor, 12, i a finals de juliol a Vallirana) costen entre 2 i 3,8 euros.

Delacrem (Granados, 15) és un altre local de visita obligada. Així ho creuen els seguidors de Tripadvisor, que l'han col·locat entre les 10 millors gelateries d'Espanya amb Gelaaati di Marco (Llibreteria, 7). Totes dues fan els gelats cada dia, seguint la temporada de cada fruita.

SENSE VITRINA / En la primera, a més dels sabors tradicionals, Massimo Pignata, el seu propietari, proposa bogeries com la de la setmana passada: de coca de Sant Joan. El local sorprèn perquè els gelats no estan a la vista; no hi ha vitrina i els conserva a -12 graus en lloc dels habituals -15 perquè siguin més cremosos i saborosos. El client pot demanar que l'hi deixin provar abans. «Es menja amb la boca, no amb els ulls. El gelat no té per què ser cosa de nens, a ells els entra el menjar pels ulls. El gelat també és adult», proclama el piemontès Massimo Pignata, que ven boles a partir de 2,4 euros.

Notícies relacionades

A Gelaaati di Marco, Marco di Consiglio defensa amb orgull i solvència el manual de la bona gelateria italiana: «Vull donar plaer a la gent, i per a això utilitzo matèria primera de molt alta qualitat, fruites de temporada, faig els gelats cada dia, els dedico molt temps... La recepta és la passió», explica. Una passió que comparteix amb el públic amb porcions de 40 sabors d'entre 2,8 i 6 euros. Aquest local també serveix gelats vegans i celíacs.

Són només uns quants exemples. N'hi ha més. A Wondays (Lesseps, 10) juguen amb el iogurt gelat natural i amb salses de mango, maduixa, xocolata, canyella... Vioko, amb fama de cool, és tan indiscutible com les tradicionals La Cremeria, Planelles Donat i Verdú... I així fins a (gairebé) l'infinit.