On Catalunya

Els últims detalls del projecte d'elbullifoundation

El Bulli obrirà 20 dies a l'any com a restaurant

La iniciativa forma part de la fundació d'Adrià, que obrirà el 2016

Ferran Adrià, ahir, amb l’arquitecte Enric Ruiz-Geli (esquerra) i Juli Soler, davant la maqueta del nou Bulli.

Ferran Adrià, ahir, amb l’arquitecte Enric Ruiz-Geli (esquerra) i Juli Soler, davant la maqueta del nou Bulli. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
F. I.
BARCELONA

el Bulli restaurant va tancar per seguir sent el Bulli. Així ho explica sempre Ferran Adrià per justificar per què va apagar els fogons. Volia seguir estant en l'avantguarda de la cuina. Ahir va presentar i va explicar la fundació que empara aquest canvi, aquest triple salt mortal que tindrà com a seu un equipament de gairebé 4.400 metres quadrats a Cala Montjoi: un centre de creativitat que també serà un museu i, 20 dies a l'any, un restaurant. «No hi ha ni hi haurà res igual al món», va prometre el cuiner, que va comptar amb el suport del conseller Santi Vila. «Aprovarem un projecte de llei exprés i ad hoc per convertir-lo en bé d'interès públic. És un iniciativa de país transcendent», va anunciar el polític, que té l'oposició dels ecologistes.

Si els plans es compleixen, el març del 2016 s'inaugurarà un complex que inclourà dues de les tres potes de la fundació: El Bulli 1846 i El Bulli DNA. La tercera, la Bullipèdia, serà en un local de 1.500 metres quadrats del carrer de Mèxic de Barcelona. El pressupost per posar-ho tot en marxa és de 9 milions d'euros que surten de la butxaca del xef, el seu soci, Juli Soler, i les famílies de tots dos. Tot i la inversió, ho donaran tot a la Generalitat perquè continuï després de la seva mort. «Volem que tot sigui transparent. Això és de tots i s'ha de pensar a 100, 200 anys vista», va dir el geni de l'Hospitalet, que pretén recaptar 100 milions en les pròximes dècades perquè la fundació tingui fons propis (s'estima que el pressupost anual serà d'entre 1 i 1,5 milions).

Els visitants de Cala Montjoi descobriran el llegat que va deixar el millor restaurant de la història (documents, objectes) i veuran treballar els 30-40 creatius que hauran estat seleccionats cada any. Les creacions dels cracs s'aniran penjant a internet durant els 8 mesos que estaran treballant. Al final de la temporada, durant 20 dies, es tastaran; el Bulli tornarà a ser un restaurant. La meitat de les taules seran de pagament per nodrir de fons la fundació i l'altra meitat se sortejarà per internet. També hi haurà alguns «sopars experimentals per buscar els límits».

INTERACTIU / Serà un espai interactiu; el públic podrà dirigir-se als cuiners i al personal del centre. La tecnologia serà present en el recorregut, que durarà unes dues hores; aplicacions per a mòbils, ulleres intel·ligents... «Serà la primera exposició sobre el procés creatiu i la seva eficiència», va explicar Adrià. 

Hi ha idees encara per definir. «Paciència -va demanar Adrià- perquè és marcià que un restaurant es converteixi en fundació». Estan escoltant propostes de les millors escoles de negoci del món.

Gran part de l'edifici que projecta l'arquitecte Enric Ruiz-Geli estarà soterrat, respectant el paisatge de bancals, i farà servir energies netes. I hi haurà un minicampus a la casa de Marketta Schilling, l'alemanya que amb el seu marit va obrir als 60 el bar amb minigolf que es va convertir en mite de la gastronomia i, ben aviat, en «una cosa única». Paraula de Ferran Adrià.

Vegeu el vídeo d'aquesta

Notícies relacionades

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat