On Catalunya
CATA MAYOR
Els bessons Colombo van al mercat
Max i Stefano Colombo obren un lluminós restaurant amb les parades de Santa Caterina com a proveïdors de l’immediat
David Garcia, Stefano Colombo y Jordi Colpani, en el Bar Súper. /
El Bar Súper és un rectangle lluminós al costat del mercat de Santa Caterina, amb el vermell com a color dominant i l’alegria com a conseqüència. Stefano Colombo, amb el seu germà Max, els amos de Xemei, només volia una cuina de producció per alimentar el Bar Brutal, a tres minuts a peu del Súper, però es va enamorar del lloc quan va desencegar els enormes finestrals i la llum hi va entrar com un bàlsam.
El Súper és una resposta a l’èxit del Brutal: "El tenim ple cada nit", de manera que era necessari desviar clientela. El Súper obre al migdia i a la lluminositat natural i, a la nit, amb la discreció de les llumetes.
En cap cas, els dos adjectius de grau extrem són autocomplaents, sinó que es refereixen a la rèplica davant d’un estímul. "Abans, quan ens agradava molt una cosa dèiem: ‘¡Brutal!’; ara: ‘¡Súper!’", explica l’Stefano.
El comedor del Bar Súper. /
Connecta amb el substantiu compost: supermercat. Súper mercat. Mercat. A la carta han escrit: cuina de mercat i gent de mercat. Es proveeixen del que despatxen a l’altre costat del carrer. Aquest matí han comprat llagostins, que Jordi Colpani passarà per una graella amb les prestacions d’un hibachi, el recipient japonès ceràmic.
El Jordi és de Bèrgam però el seu nom sembla de Berga: "Al meu pare li agradava molt el folklore i va passar per Catalunya...". Pregunto si té una germana que es diu Montserrat i respon, en aquesta confusió que he creat per divertit de tercera, que sí, que li agrada la muntanya.
La panceta y la ensalada del Bar Súper. /
Colpani va estar al Xemei, el Brutal i ara capitaneja el Súper. L’escolto assegut a la gran barra i amb un bon tovalló i sé que va treballar al Grupo Alajmo i que patina per Barcelona. Resumeix les seves intencions: producte ("com menys el toquis, millor"), simplicitat i temporada.
I la brasa, on torra un verat d’uns 200 grams; la carn greixosa; la pell, socarrada. Oberta en papallona, la cuina per la part de la pell i després, girada, la deixa reposar a 50 centímetres del foc. El resultat són aquestes dues textures, i exactituds. Apareix en companyia d’uns espàrrecs verds, passats també per la hibachi, i, una altra vegada, diana amb el punt.
El sommelier David Garcia gestiona unes 180 referències de vins. "Mínima intervenció", explica l’Stefano, que amb el Brutal és corresponsable del fet que Barcelona sigui una de les capitals dels vins naturi i comprèn les crítiques i ell mateix té retrets: "M’interessa qui fa el vi, la qualitat humana". Torna a referir-se a les persones al parlar del mercat, als ous que serveix la Montse, de la parada Alec Ous, i a la cecina de cavall del Xavi, de la parada 61.
La caballa y los espárragos del Bar Súper. /
El David destapa ampolles formidables com la syrah Emma, la nebbiolo Borgogno Rivata, la savagnin/chardonnay de Domaine de la Pinte i un brisat, amb notes de fermentat que soc incapaç de disfrutar.
"Aquí no has de pensar, sinó passar-ho bé". Ho passo bé amb les faves, l’idiazábal, la menta i l’all bord (ajo de oso, allium ursinum); i ho passo bé amb la cansalada viada de l’empresa Capitelli, que serveixen amb una amanida amb bleda, fulles de mostassa, oxalis i full de wasabi i amaneixen amb un oli propi, l’Exxtra; i ho passo bé amb la botifarra farcida de calçots i mullada amb oli de nyora i vigilada per una mostassa adobada a la casa i per unes patates fregides i ho passo bé amb el milfulls de Vilamala amb crema chantillí i fava tonka i ho passo menys bé amb el bíter que La Ricolla els fa per al Brutal i que l’Stefano barreja amb tònica i que em recorda que els amargs, millor prendre’ls en petites dosis.
El equipo del Bar Súper. /
Entre tanta proteïna animal, celebro que hi hagi verdures, que hi hagi fulles, faves, espàrrecs. La majoria de restaurants descuiden el verd.
Fa 20 anys que Max i Stefano Colombo van obrir Xemei, seu de la cuina venexiana, i el Súper respon a aquella Barcelona que va rebre els bessons: "Vull donar les gràcies. És un homenatge als llocs amb menjar de veritat, a llocs com per exemple Gelida o la Cova Fumada". Qualitat humana, torna a dir, que és el millor dels plats.
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- L’H, centenari com a ciutat | els veïns "És una qüestió de resistència"
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- A Sant Adrià Trobat un cadàver al mar a prop del Fòrum de Barcelona
- Estrena el 2026 Eduardo Casanova revela que té el VIH en un documental de Jordi Évole
- El PP cita Zapatero al Senat per la seva relació amb el directiu de Plus Ultra detingut
- Concert solidari Oques Grasses, Morad, Lluís Llach i Bad Gyal encapçalen el gran concert per Palestina del Palau Sant Jordi
- Esports de neu Bitllets de Rodalies Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat per anar a diferents estacions d'esquí de Catalunya amb forfet inclòs: com adquirir-los
