On Catalunya

Ruta pel ripollès

La vall de Ribes a través de les traces mineres

Al llarg de vuit quilòmetres, el camí des de Planoles mostra impressionants vistes naturals i el patrimoni geològic del territori

La Vall de Ribes per les traces mineres

La Vall de Ribes per les traces mineres

2
Es llegeix en minuts
David Céspedes

La vall de Ribes, a la comarca del Ripollès, ofereix un gran ventall de possibilitats per a la pràctica del senderisme i les caminades. La població de Ribes de Freser és l’epicentre de moltes de les rutes. A la web Itinerannia es recullen propostes amb unes fitxes on es detallen perfectament totes les característiques de la sortida, com la durada, la modalitat, els municipis per on es passa, el temps, la dificultat i la distància en quilòmetres o el desnivell acumulat, entre d’altres.

Ribes de Freser /

EPC

La proposta d’aquesta setmana va de Planoles a Ribes per la ruta minera de Ventolà. Segons s’informa en la pàgina web, es tracta d’un itinerari que "acosta el patrimoni geològic i miner de la vall de Ribes i el petit poble de Ventolà. Es disfruten d’impressionants vistes sobre les poblacions de la vall de Ribes i les serres prepirinenques de Montgrony, el Taga i Cavallera". Coneguda aquesta descripció, haurem de tenir en compte que la ruta té una distància de vuit quilòmetres que es poden superar en gairebé tres hores i mitja. La dificultat és mitjana i és un tram per fer a peu. L’altura mínima és de 917 metres i el desnivell acumulat de baixada és de 497 metres.

Racons Vall de Ribes /

EPC
Notícies relacionades

A cel obert i en galeria

La fitxa ens indica que l’itinerari comença a Planoles, a la plaça del Casino, i després de superar el nucli urbà haurem de creuar la carretera i seguir per un camí fins a arribar al nucli del Solà. Una vegada superat Ventolà, el petit poble on va començar l’activitat minera a la vall, els excursionistes s’hauran de dirigir cap a la font de Can Paloca, on hi ha un interessant conjunt de "mines a cel obert i en galeria conegudes com a Ferreres de Ventolà. Aquestes mines de ferro, coure, níquel i arsènic van ser explotades des dels temps dels romans fins als anys 60". Aquest és un dels punts més interessants de la ruta. "Una vegada passat tot el complex miner, el sender baixa ràpidament fins a la collada de Segura, sobre Ribes de Freser, on trobarem el senyal R120 i quedaran 40 minuts de ruta. Val la pena acostar-se fins a les ruïnes de l’antic castell que controlava la vall, situat a pocs metres del coll", segons proposa la ruta. Un camí ens portarà fins a Ribes de Freser. "Arribem a la vila per l’oratori de Sant Cristòfol, R122, i l’antic camí de Cerdanya. Ja som a Ribes de Freser". Podem tornar amb tren a Planoles, el punt d’inici de l’itinerari d’aquesta setmana.