On Catalunya

Ruta ‘low cost’

Bars de Barcelona on et donen tapa gratis amb la canya

No és una llegenda urbana. Aquí et donen un mos gratis per la teva cara bonica.

Bars de Barcelona on et donen tapa gratis amb la canya

Alvaro Monge

5
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

És la millor recepta per abastar la glòria quotidiana: demanar una cervesa en un bar on saps que t’obsequiaran amb un mos en condicions que acompanyi la beguda. Un pintxo gloriós per la teva cara bonica. L’encantadora tradició de premiar cada ronda amb una tapa a compte de la casa va quallant a Barcelona. Els cercadors ‘online’ i els mapes virtuals no serveixen per trobar aquests escassos i generosos locals. Si vols trobar la recompensa d’una tapa gratis amb els teus espumosos glops, has d’entregar-te a l’aventura en aquesta missió bodeguera, empírica i gustosa.

Tapes gratis, existeixen. Fa mesos que mires de convèncer la teva tropa que coneixes uns quants llocs de Barcelona on pots sentir-te tan a gust com a Castella i Lleó o Andalusia, amb la teva canya graciosa a bon preu i platet de regal. Així que els cites en una bufona plaça del barri de Gràcia. Els convides a iniciar-se en el ritu d’escollir i repetir a Raspall (Samsó, 8). Som en un dels pocs locals de Barcelona comparable a aquests paradisos de Granada on pots escollir una tapa gratis amb cada ronda. Exacte: no només de regal, també a la teva elecció, d’entre un repertori que varia diàriament fins a arribar a prop de 20 de diferents.

El costum és fer una foto a la pissarra que dona fe de tots els platets, mentre mires de buscar un tamboret lliure. Pots escollir entre gambetas vermelles, ou de guatlla amb xistorra, truita del dia, tataki de tonyina i la seva clàssica miniburguer amb guarnició, entre d’altres. Maravella veure el personal apuntar el teu caprici gratis amb un llapis sobre el marbre, i traçar una ratlla per cada canya. Per no dir veure en cada ronda un d’aquests platets amb forma de barco viking atracant al costat del got. Molt a prop d’allà, Casa Pagès  (Llibertat, 19) ha replicat la idea. Cada tarda tens canya i tapa per 2,50€. El seu repertori va des d’una petita ració de braves a un pop a la gallega o una xistorra navarresa, en un repertori boig amb 15 opcions per escollir.

Pernil gratis

Des d’aquí us encamineu fins a un lloc de la Manxa. Hasta los Andares (Provença, 471) és un viatge en tota regla a la vella Castella. Els seus orígens tenen a veure amb una taverna familiar a Campo de Criptana, i estenen les seves menges fins aquest pintoresc local pròxim a la Sagrada Família. Li deia Quixot a Sancho: «Canviar el món no és utopia ni bogeria, és justícia». Però et dic aquí que la tapa de regal et fa perdre el seny, entreveure societats perfectes i sentir que per primera vegada el món et tracta com mereixes. Una simple canya es corona amb una tiberi de talls de pernil tallat a ganivet acompanyats de formatge i torrats. Si demanes una ampolla de vi, la tapa es torna més abundant, i amb les successives rondes poden obsequiar-te amb una estesa de formatges i embotits celestials com la seva cecina i el llom embotit.

Amb aquesta alegria t’emportes la colla a un altre sancta sanctorum del bon rotllo i l’alegria a la barra. Com tot allò que té a veure amb la veritable felicitat, Rosmay (Martí, 118) és únic. La simpatia del lloc es percep simplement passant davant la secreta cantonada on es troba. Una vegada entres, dones amb un ambient imbatible. Senén i el seu fill David controlen la moguda des de la barra, però la parròquia d’habituals irradia alegria també. En funció del dia, la desfilada de tapes de regal pot ser espectacular. Amb el seu somriure gegant portat a l’enèsima pel seu bigoti en punta, Senén acompanya la primera canya amb unes delicioses patates a l’estil pobre. Amb la segona arriben uns encenalls de pernil amb pa amb tomàquet, i més tard, un formatge picant deliciós i fins i tot truita de patata. Però atenció, perquè aquí no només et donen tapa gratis: també et passen la bota de Prieto Picudo perquè la tastis. El raig de vi directe a la jugular, un altre inesperat flaix de carpe diem.

A Rosmay no només hi ha tapa gratis: també et passen la bota. /

Albert Fernández

Cassette Bar (Est, 11) és la gran sorpresa. Aquest pub musical del Raval ha elevat mil nits de marxa i ballarugues. El que molts no saben encara és que tota la setmana de 19.30 a 21 h, i els dissabtes també a l’hora del vermut, aquest fantàstic temple retrofuturista anima cada consumició amb un pintxo gloriós. Els seus propietaris, aquesta encantadora parella que són Laura i Fabio, de Lleó ella i de La Rioja ell, tenen per costum portar coses bones del poble. Així, pot ser que comencis amb una mica de formatge o cecina de la bona, però també et poden tocar croquetes, uns ous de guatlla, i a l’hivern algun caldo o crema de carbassó. Hi ha dies que fan truita de patata o qualsevol altre luxe que es dignin a treure de la cuina. Res digital, tot plaers analògics. 

Notícies relacionades

Anaves a continuar amb la ruta, però veus els col·legues panxacontents i eufòrics, enviant missatges, quedant altres dies amb una altra gent, escampant la paraula. I no saps si prefereixes mantenir en petit comitè un luxe humil i pròxim. No és qüestió de publicar-ho a El Periódico. Així que per avui, callaràs. No els diràs que Bodega Berlanga (Joaquín Costa, 39), el teu bar de confiança per als caps de setmana, solen posar amb la canya tapes de fuet de Camprodon, formatge manxec i olives llepadits. Ni que a Cal Graciós (Emília Llorca Martín, 5) des de sempre demanes una canya o un quinto i la cosa no només et surt barata, és que a sobre t’endús alguna meravella al paladar. La ració tant pot ser de pernil, una barqueta, croqueta, pop, formatge, truita, o fins i tot unes braves. La Isabel no escatima. Ah, i encara menys explicaràs que fa no res t’han xivat que el clàssic Montesquiu (Mandri, 56) té una promoció de canya + tapa a 2 €, de dilluns a dissabte de 19h a 20.30 h. 

La tapa gratis és per a gent privilegiada que busca alegries de bar en bar, fins a trobar horitzons daurats de platillos portats per veritables àngels de les barres.