On Catalunya

Els ‘altres’ refugis

Deu llocs per escapar-se de la calor sense sortir de Barcelona

El tòrrid estiu que viu la ciutat es pot mitigar amb aquestes recomanacions per passar una estona a la fresca i descobrir els seus tresors

Set piscines a prop de Barcelona més barates que a la capital catalana

Nou mercats ambulants oberts l’agost a Barcelona

Quatre bars de passeig de Gràcia on prendre un cafè a preu assequible

Deu llocs per escapar-se de la calor sense sortir de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

4
Es llegeix en minuts

Quan arriba l’estiu, molts dels habitants de Barcelona decideixen fugir de la sufocant xafogor urbana. Però si aquest any t’ha tocat passar el mes d’agost a la ciutat, aquí hi ha deu llocs en els quals et pots protegir de la calor i a més passar una bona estona. Es tracta de distraccions a l’ombra per als que no troben consol en ventiladors, gelats, cerveses ni ventalls.

 1.  ‘Ascens’ al Tibidabo

El punt més alt de la ciutat comtal rep el guardó a un dels llocs més frescos de l’entramat urbà. La seva latitud –que ha ajudat a no sobrepassar els 22 graus de mínima durant les nits ni a superar els 30 de màxima durant el juliol– combinada amb la presència de vegetació, converteix aquest pic de la serra de Collserola en un lloc ideal per lluitar contra els acaloraments de l’estiu.

2.  Refugi a Ice Barcelona

A Barcelona hi ha un bar que imita un iglú: l’Ice Barcelona (https://icebarcelona.com/) . Anar a aquest local és una opció ideal per prendre una copa i refrescar-se, ¡aquí les temperatures no pugen! El seu peculiar disseny el converteix també en un lloc ideal per tenir una cita o sorprendre amics i familiars. A més, tot i que soni paradoxal, es troba ubicat just davant de la platja. Així que al sortir hi ha l’opció de rematar el refredament amb un bon capbussó.

 

3. Descobrir ‘turons’

A més dels refugis climàtics convencionals a Barcelona, n’existeixen set més en forma de turons. La ciutat pot presumir dels seus ‘turons’ per fugir de la calor que desprèn l’asfalt i submergir-se en la natura, i oblidar per unes hores que un és a la ciutat. Entre els més destacats, figuren el Turó del Carmel, a gairebé 270 metres sobre el nivell del mar; el Turó de la Creueta del Coll, que destaca per la seva piscina –recomanable per als més petits– o el Turó de la Rovira, tot i que evitant el mirador en hores punta, pres pel turisme.

4.  Antiga Fàbrica Lehmann

 Està amagada al cor de l’Eixample, al carrer de Consell de Cent, 159. Només al trepitjar el primer tram del carrer que condueix al recinte de l’antiga Fàbrica Lehmann ja se sent la brisa a la cara. De sobte, sembla que la temperatura disminueix, i s’agraeix. En aquest raconet amb encant que transporta en el temps hi ha una llarga ombra i corre l’aire. A mesura que s’avança cap a aquesta joia industrial es descobreix un espai amb llum i vegetació on passar una agradable tarda.

 

5.  Oxigen a Montjuïc

Aspectes característics com la seva vegetació, latitud, la seva gran extensió d’àrees verdes i jardins i la proximitat al mar aconsegueixen que Montjuïc sigui un refugi on es pot trobar diferència de temperatura amb la resta de la ciutat, dia i nit. La influència de la brisa marina exerceix de termoregulador, però a més el seu disseny urbà aconsegueix que l’aire circuli de forma més fluida. Un relaxant passeig pot fer oblidar la calor unes hores.

 

6.  Ruta pels Jardins de Laribal

Seguint amb la mateixa muntanya, és pot fer una incursió concreta als Jardins de Laribal, a diferents nivells i esquivats d’escales i camins. El conjunt, molt a prop de l’antic teatre Grec, disposa d’una infinitat de fonts i xiprers envoltats d’escultures. En aquesta petita Toscana un pot disfrutar de nombrosos racons on es pot baixar la temperatura corporal albergat a l’ombra.

7.  Ombra al costat del Museu Frederic Marès

Entrant per la placeta de Sant Iu, a l’antic Palau Reial dels Comtes de Barcelona, hi ha el pati del Museu Marès. És un espai que desprèn encant per tot arreu, a més de ser un racó ideal en el qual refugiar-se de les altes temperatures que s’acarnissen amb el freqüentat centre de Barcelona aquest agost. I, a més, és un bon lloc per a la lectura fins que es faci fosc.

8.  Conquistar Collserola

La serra de Collserola té el reconeixement de refugi tèrmic natural de Barcelona per excel·lència. De dia i de nit es resisteix a elevar les seves temperatures als mateixos nivells que la resta de la ciutat. És tot un mèrit de la densa vegetació, que actua com a regulador tèrmic natural. Mitjançant el control de la humitat i la radiació solar del verd que abunda al territori, es generen desenes de microclimes plens d’ombra i una sensació més gran de frescor. Hi trobem punts on la diferència de temperatura respecte al centre de la ciutat pot arribar a ser de fins a 15 graus.

 

9.  Relax a la plaça Prim

A falta de camp per estirar-se sota l’ombra d’un arbre, destaca l’alternativa dels ombús de la plaça Prim, a Poblenou. Enmig de les antigues cases de pescadors i relativament a prop del mar, l’encantadora plaça és un lloc tranquil on es pot passar una tarda en bona companyia i eludir la condemna del termòmetre disparat.

 

Notícies relacionades

10. Pel camí de Sant Genís

A Horta hi ha un passatge ple d’ombra i ple de verds. Si un tanca els ulls, encara pot escoltar l’aigua i la xerrameca de les bugaderes del barri: es tracta del camí de Sant Genís, que al segle XX va constituir un lloc d’estiueig per a la gent de Barcelona.