On Catalunya

moda ecologista

Aquí es ven ceràmica a 2,99 € el quilo

Aquestes vaixelles tenen més de 10 milions de visites a TikTok. L’obertura d’Alouza ha reviscut la compra a granel. A Barcelona es ven al pes des de roba fins a menjar per a gossos

Aquí es ven ceràmica a 2,99 € el quilo
3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Muntanyes de plats, amuntegats els uns sobre els altres, tots a la vista. Ni que fos un pis d’estudiants. Però no, és un punt de peregrinació ‘‘influencer’’. ¿La cuina d’elxokas, potser? Tampoc: aquí els plats són nets. És Alouza, marca de ceràmica que triomfa a Instagram, amb 54.000 seguidors, i a TikTok, amb més de 10 milions de visualitzacions, que ara acaba d’aterrar a Catalunya, amb una botiga a Castelldefels (avinguda de la Constitució, 71) que promet convertir-se en un èxit.

Hi ha diverses claus que n’expliquen la fama. La primera, el ‘boom’ de la ceràmica, que ha omplert TikTok de joves amb una passió per l’argila que ni els fans de ‘Ghost’. Ara presumir d’aixovar et deixarà a l’altura de la Preysler oferint Ferrero Rocher als convidats. La segona clau és el segell de qualitat portuguesa d’Alouza, ja que l’etiqueta ‘made in Portugal’ en la ceràmica està molt cotitzada. Però si la marca està corrent de boca en boca és per l’original plantejament amb què venen els plats: aquí no van per unitat, van al quilo.

El plantejament és senzill: agafes tants plats com t’agradin, els poses sobre la bàscula, i a pagar. Et surten a partir de 2,99 euros el quilo. Preus gairebé de majorista, asseguren. El catàleg, a més, és extens, amb dissenys, colors i formes suficients per omplir el local, de 800 metres quadrats. Això sí, els plats és l’únic que es ven a pes: testos, tasses o ornaments es venen a unitat.

Tendència sostenible

L’arribada d’Alouza ha revitalitzat a TikTok una tendència que creix any rere any: la de comprar a granel, íntimament lligada a l’augment de la preocupació sobre la crisi climàtica, ja que ofereix solucions als plàstics d’un sol ús. I no, no pensis només en botigues de menjar, presents en tots els barris, des de les fruiteries de tota la vida que et passen les pomes per la bàscula, fins als locals on els llegums i la pasta van a cullerades directes a un envàs reutilitzable. A Barcelona es pot comprar de tot a granel.

L’epicentre de les compres sense envasos és Yes Future (Viladomat, 66; Pujades, 197), «un supermercat positiu», com l’anomenen ells, també conegut per ser el primer supermercat de la ciutat totalment lliure de plàstics. Aquí, fins i tot el detergent te’l venen a granel.

Més opcions per als amants de la compra al quilo, El Gibrell (Sant Jordi, 15), especialitzada en sabons a granel, des de sòlids a líquids, i tots amb una garantia d’ecoresponsabilitat: ni van embolicats en plàstics, ni utilitzen químics contaminants. Saponina a granel (Galileu, 111), també especialitzada en detergents, sabons i productes de neteja a pes. O Vom Fass (Cigne, 14-16), amb licors, destil·lats, olis (tant per amanir l’amanida com per a la pell), balsàmics i vinagres a granel. Porta la teva ampolleta, i les omples. També, per descomptat, ‘plastic-free’. A Greta Thunberg li farien mal les mans d’aplaudir.

Notícies relacionades

Però si hi ha un clàssic entre els clàssics de la compra al quilo, és la venda de roba. El millor lloc on fer-ho és a les Flamingos Vintage Kilo (amb tres seus, a Portaferrissa, 7; a Ferlandina, 20; i a Tallers, 31), especialitzades en venda de roba vintage de segona mà al quilo. ‘Outfits’ exclusius passats per la bàscula, «surt molt més a compte, pots emportar-te jerseis a menys de 10 euros», prometen els seus fans a TikTok.

A un tret de metro, a Santa Coloma, hi ha la Granería Marta (Sant Josep, 30), on un gos verd és l’habitual: és una botiga per a mascotes ecologistes, on es ven pinso sense plàstics i amb productes naturals. I no només productes animals: també hi ha terra a granel i esqueixos per crear el teu propi hort urbà. Una visita aquí i en surts muntant la teva pròpia granja.