On Catalunya

Paradís DIY

‘Influencers’ del ganxet: aprèn tu també a fer roba i mobles al Handmade Festival de Barcelona

Aquest cap de setmana hi haurà més gent estirant el fil que al Watergate. Comença el Saló del Manga de les manualitats. Digues adeu a Ikea: una tarda aquí i et podràs muntar la casa des de 0

‘Influencers’ del ganxet: aprèn tu també a fer roba i mobles al Handmade Festival de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abrics de ganxet. Bolsos de ganxet. Bufandes de ganxet. Mantes de ganxet. Alfombres de ganxet. Fins i tot roba per a gossos de ganxet. Són les creacions de SusiMiu, que, amb gairebé 250.000 seguidors a Instagram, s’ha convertit en la ‘influencer’ del ganxet més reconeguda del país i que del 31 de març al 2 d’abril estarà compartint les seves creacions i les seves habilitats amb els milers d’assistents que acudiran al Handmade Festival. Aquest cap de setmana hi haurà més gent estirant el fil que al Watergate.

I no només ganxet. Aquest festival és la meca dels amants del Do It Yourself, una moda que cada vegada compta amb més feligresos, ja que està plena de possibilitats. Per exemple, el bricolatge: acudiran a l’esdeveniment Alber Maker i Rafel Vives, dues cares televisives amb centenars de milers de seguidors en les xarxes socials i especialistes per ensenyar a muntar, restaurar i mantenir mobles en perfecte estat. A les seves mans, fins i tot Froilà seria tan destre com els de ‘Bricomanía’.

En aquesta edició, el festival compleix deu anys. Una dècada en actiu i ni tan sols amb la interrupció pandèmica ha perdut força. Al contrari, aquest any es preveuen 25.000 assistents, 5.000 més que l’any passat, que acudiran cridats pel centenar d’expositors que ompliran la Fira Barcelona de tallers, cursos, exhibicions i parades. Com explica Anna Ventura, directora del Handmade Festival: «No és una fira del sector, sinó una festa per als amants de les manualitats plena de plans, activitats i oci», una mena de Saló del Manga, però per a fans del DIY.

Comunitats ‘handmade’

No és casualitat que aquestes aficions hagin repuntat després de la pandèmia. Com apuntava la revista ‘Forbes’, arran del confinament, quan es van potenciar molt les activitats manuals –com oblidar quan tots els teus coneguts de cop es van fer forners–, moltes persones s’hi van enganxar, i tot i que la pandèmia se’n va anar, els ‘hobbies’ es van quedar.

Ventura afegeix, a més, que les comunitats ‘handmade’ són molt acollidores, i a la gratificació que molts troben treballant materials amb les mans a l’estil de ‘Ghost’ pel plaer de sentir que han creat una cosa bonica, s’hi afegeix que són espais on poden socialitzar. «Alguns creuen que hi ha gent que es passa al ‘handmade’ perquè és més barat, però no: els materials són més cars i hi dediques moltes hores. Però la comunitat que es genera i l’orgull de veure la teva creació acabada és el que li dona valor afegit», continua.

A més, l’augment de vídeos estil ‘feel-good’ a TikTok amb manualitats ha despertat encara més interès en aquestes activitats. Per exemple, a Barcelona han augmentat els plans que combinen una copa de vi amb un pinzell o argila. Des d’Arte Bar (Roger de Flor, 135) i Art&Wine (Mare de Déu dels Desemparats, 14), que fa anys que mariden vins amb pintures, fins a Mil Vueltas Studio (Sardenya, 248) i Born To Clay (Esparteria, 6), que omplen TikTok amb vídeos en què l’orfebreria va acompanyada d’alcohol.

Vermuts i mascotes

Notícies relacionades

Al Handmade Festival, per descomptat, no es podien quedar enrere, i s’uneixen a aquesta moda amb els artesans del vermut de Las Vermudas (Robí, 32), amb un espai dedicat a pintar el teu propi quadro mentre vas alçant el colze amb els seus vermuts ‘handmade’. Aquesta experiència se suma a un espai per als amants de les mascotes, on podran confeccionar des de roba i llits fins a joguines i rascadors per als seus animals, una novetat de l’edició d’aquest any.

A més d’aquests nous espais, repeteixen altres ‘greatest hits’ del festival, com la zona de pastisseria creativa per aprendre a decorar ‘cupcakes’ o pastissos, o els tallers dedicats a l’‘scrapbooking’, manualitats amb materials diversos –des de paper fins a fustes, plàstics i metalls– per crear àlbums, agendes, quadros o altres objectes de decoració. Digues adeu a Ikea: una tarda al Handmade Festival i acabaràs amb les habilitats per muntar des de zero casa teva.