On Catalunya

De festa pel barri

Nova ruta de bars per Barcelona: aquesta nit se surt per Sants

Tant pots enrolar-te en un bingo musical per aprendre a punxar, recolzar causes justes des d’una barra com ‘perrear’ fins a la matinada.

Nova ruta de bars per Barcelona: aquesta nit se surt per Sants
3
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Avui no et venen de gust decorats: vols veritable substància. Lluny queden les platges plenes, els còctels desorbitats i les marees turístiques del centre, amb els carrers gentrificats i el tuf modern dels bars de moda. Esgotes l’última calada i llances el fum al cel capritxós mentre envies un whats fugaç al teu bestie. Aquesta nit se surt per Sants.

El teu col·lega arriba tard, però tant és. Aquí sempre passen coses, és igual la companyia. Al sud de la ciutat, el districte Sants-Montjuïc representa una amalgama urbanística d’història i percepcions, innervada per un batec propi. En aquest dilema de barris i veïns els bars de moda són bars de tota la vida, simplement habitats per gent nova. Sants és un formiguer d’activitat cultural, festes populars i vida social autèntica. Aquí no veuràs palmeres arrugant-se sobre el litoral o iaios fent-se selfies davant del Mercat d’Hostafrancs, però la brisa nerviosa del trànsit a la carretera de Sants convida a moure’s i explorar possibilitats. 

Has arribat aviat i amb ganes d’aprendre. Així que decideixes acostar-te al nou lloc de trobada cultural i artística del barri, La Demo Club (Sant Baltasar, 11). Després de les projeccions prens alguna cosa amb la Sol i la Renata. Les ments pensants darrere de La Demo abunden en la intenció de generar xarxes i donar a conèixer l’obra d’artistes de diferents disciplines. L’àmplia mirada de la seva proposta acull cicles de cine, lectures, exposicions, més workshops de costura i fotografia, entre d’altres. De cara a l’estiu tenen previstos tallers de tèxtil per Barcadoro Upcycled i d’editorial per Ninja Papel Ediciones, als quals s’uniran mercats ambulants, tallers d’iniciació DJ, projeccions, i tatuatges sense cita prèvia.

Agenda cultural inquieta

O sigui, es fa tard i també volia veure el que es cou en l’altre gran espai cooperatiu del barri, La Deskomunal. Aquesta antiga nau industrial que acollia una fàbrica d’espelmes per a barcos es va convertir a inicis del 2020 en un local de música en directe i restaurant al qual s’accedeix pel número 5 del carrer de Tenor Masini. Després de la pandèmia, la cooperativa reneix amb la idea d’ajudar sectors precaritzats, ser un punt de trobada per al barri i promoure una agenda cultural inquieta, és a dir: plena de concerts i ‘dj’, més cuina de proximitat a preus populars. Mira, ja arriba el meu col·lega. La musicassa retrona a la sala amb capacitat per a 200 persones. Repassem l’agenda: al juny no podem faltar al Punk Against Concert Fest. Oi! 

La nit s’enreda i ja puc veure’ns a les tantes donant-ho tot davant la cabina de Safari Club Barcelona (Tarragona, 141). Les festes pop d’aquesta mítica sala són d’epopeia. Els dijous s’eleven l’enèsima amb el ‘perreo’ màxim que s’organitza a DALE Dance Club Barcelona, una festa setmanal que celebra la globalització de la música urbana. Una varietat de reggaeton, dancehall i r’n’b orientat a la generació Z. Ep, però abans de la disco, picarem alguna cosa. La parada ineludible en tota visita a Sants és l’aclamada barra deBuenavista Bar (Sant Crist, 23). Ens treuen una de les ensaladilles russes de vici, i també una amanida murciana, apa. Trasteges demanant una mega pinta de vi negre, i t’adones que la cambrera no està tan al cas com tu del judici de Johnny Depp i Amber Heard.

Notícies relacionades

Des de fa poc, el bar que més ho peta del barri ha hagut de desplaçar els seus mega-populars bingos musicals a la veïna i germana Sala Taro (Rossend Arús, 9), que és just on anem ara per entregar-nos a les ballarugues desacomplexades. Perquè avui no hi ha bingo, però aquest últim niu de distorsió està a rebentar de bones vibres. Al fons, sobre la tarima de l’escenari, infinites figures dansarines s’enreden entre elles. Com més a prop, més mirades coquetes. I no saps com tens un altre cubata a la mà. 

Ja és tard. S’encenen els llums de la sala, però el vel de la matinada se t’emporta per altres places i altres balls. La nit es torna infinita tot i que els ocells li cantin ja al nou dia. Algú et crida amb una llauna a la mà i, en plena desorientació, recordes el lema que llueix en l’Instagram de la Taro: no oblidis tornar a casa