On Catalunya

CONCERT

Nunatak posa música i lletra a la valentia

La banda murciana advoca per la superació de les pors i la lluita per la igualtat en el seu disc més èpic

2
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

«'Ya está aquí/ el fortísimo estruendo/ que hace revivir/  el eco del rugido/ de miles de bestias sedientas de paz/ que por fin despiertan y alzan la voz'». Aquesta lletra pertany a 'Bestias sedientas', la primera cançó de 'Nunatak y el tiempo de los valientes'. Des del minut u, Nunatak vol deixar clar de què va el disc: ha arribat el moment d’enfrontar-se als dimonis interns i a les frustracions. Sense fugides ni subterfugis. La seva filosofia habitual de superar les adversitats l’emfatitzen amb missatges més directes i tornades poderoses. I el seu folk adquireix una justificada èpica. Tot juga a favor seu en el seu nou disc. També «els cors, més complexos, els sintetitzadors i l’electrònica, les capes percutives...», descriu Adrián Gutiérrez, el cantant i timoner del conjunt murcià. «Hem aconseguit transmetre l’energia dels directes», afegeix Álex Dumdaca (bateria).

Als concerts, Nunatak sempre ha anat més enllà, així que no us perdeu el que oferirà aquest divendres al Let’s Festival compartint escenari amb un dels grups de moda, els madrilenys Rufus T. Firefly amb el seu rock banyat d’atmosferes oníriques i lisèrgiques.

EINES PER A LA SUPERACIÓ 

A 'Nunatak y el tiempo de los valientes' hi ha un fil conductor (o una unitat conceptual): «Parlem de ser valents, de lluitar per la igualtat, en tots els àmbits, de superar obstacles», subratlla el vocalista. Adrián sap donar bons consells: «Quan una cosa et surt malament, deixa de recrear-te en la frustració o de pensar ‘quina mala sort que tinc’. Primer, sigues conscient del que passa i, després, ¡actua!».

«Intenta sempre ser positiu», assenteix Gonzalo Ruiz (guitarra i veus). «M’agrada la idea que estem en constant improvisació, i en lloc de perdre el temps pensant que una cosa no t’ha sortit com volies, centra’t en què pots fer ara que tot ha canviat», afegeix el cantant.

   

«De tot se n’aprèn i segur que amb el temps agrairàs comptar amb noves eines per esquivar el que no t’agrada», prossegueix Dumdaca. I és llavors quan ressona la cançó 'Disonancia perfecta' i aquesta frase que diu: «'No pierdas tiempo esperado la escena idea'l». «¡Cert! A més, en aquesta lletra parlem de més coses: d’evitar etiquetes morals i socials, clixés i costumismes rancis», explica Adrián.

MÚRCIA, EPICENTRE MUSICAL  

Nunatak ha tornat a reclutar el lletrista Carlos Madrid, que firma la inspirada 'Aún respira'. «És una peça que parla de segones oportunitats, de tenir fe en el que alguna vegada ens va fer sentir vius, de no rendir-se. A Carlos l’admirem com a músic i  com a persona. A vegades les seves lletres són cops de puny. No ens cansem d’alabar el seu talent i ha col·laborat amb nosaltres des del primer disc», diu el cantant.

Notícies relacionades

    

Nunatak + Rufus T. Firefly

Sala Salamandra (Let’s Festival)Horari: 6 dabril, 20.30 hores Preu: 12 €

Múrcia es rebel·la. I, amb ella, la seva efervescent escena musical. Abans era mencionar la regió i pensar només en M Clan. Però és el bressol de bandes com Viva Suecia (potser la que més despunta), Varry Brava, Poolshake, Estúpido Flanders, Alien Tango, Kuve, Aire Canadá, Claim, Decembird, She Robin, The Meatpies, The Purple Elephants... Atents a la seva 'movida'.