On Catalunya

MÚSIQUES SENSIBLES

17 anys al DNI, un segle a la veu

Quan Paula Valls canta, la seva ànima (vella) estremeix. La seva admiració per la música negra és evident en el seu primer llançament, 'Black and white'.

1
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Els seus rissos riuen. Els seus ulls riuen. Però la seva veu plora o sacseja. Ningú diria que Paula Valls té 17 anys. No és l'única sorpresa: també descol·loca el seu so tan 'black' (amb influències del jazz i de la música afroamericana).

Aquesta jove prodigi de Manlleu actuarà divendres, dia 10, al Petit Palau, dins del festival Músiques Sensibles i compartint vetllada amb Judit Neddermann.

La dolça Paula Valls, posant després de l'acústic. JORDI COTRINA

Quan Paula Valls estudiava piano a l'escola de música del seu poble es va adonar que el que realment li agradava era cantar. Guillem Soler va ser el seu nou professor (i descobridor). Va ser ell qui la va animar a compondre. El resultat li va agradar tant, que aquestes cançons van acabar formant part del seu primer epé, 'Black and white'. 

Abans que la seva carrera s'encarrilés, la precoç Paula ja s'havia atrevit a cantar el tema 'Mercedes Benz' de Janis JoplinJanis Joplin durant una festa major. Va agafar el to amb la tecla d'un piano de cua i, amb pandereta a la mà, va deixar l'audiència bocabadada. A l'última estrofa s'hi va unir el seu pare, que també va fer les seves incursions com a cantant i pianista.

Paula Valls & Judit Neddermann

Petit PalauHorari: 10 de novembre, 21.30 hores Preu: 18 €

Notícies relacionades

Adora tant aquesta peça que sempre la inclou al seu repertori, recolzada només per la bateria. «Fujo del virtuosisme. Intento ser sincera amb el que dic, canto, sento. És art, treballo amb emo­cions, i tot ha de ser real, t'ha d'arribar. Si no ho fes així, no seria música -assegura-. Per molta tècnica que tinguis, has de valorar el silenci, i si ho pots fer amb dues notes en lloc de 10, millor. No has de demostrar res».

Ella ho té fàcil. La seva habilitat és innata. Com la seva rialla. 

Valls va compondre 'Get away' amb aquest ukelele. JORDI COTRINA