On Catalunya

A LA SALA APOLO

Clara Montes li canta a l'últim amor de Lorca

El Rubio de Albacete era el menor amb qui el poeta volia fugir a Mèxic

2
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Ser l'últim amor de Lorca i sentir-se culpable de la seva mort dona per a una obra de teatre, un disc, una novel·la... I tot això ha sigut el Rubio de Albacete. La seva història la coneix bé Clara Montes, l'autora de la banda sonora de Los amores oscuros (en què també encarna quatre papers) i de l'àlbum amb el mateix títol que cantarà a la Sala Apolo (el dijous 9 de novembre) juntament amb el seu gran aliat en aquesta aventura, el guitarrista José Luis Montón.

"Jo vaig ser l'últim amor de Lorca i, potser, la raó de la seva mort". Amb la rotunditat d'aquesta frase comença el llibre en què es revela el secret que durant tantíssims anys va guardar Juan Ramírez de Lucas (el nom del noi en qüestió), escrit per Manuel Francisco Reina. "Va prometre no explicar res fins que la seva mare morís, ¡i va morir als 99 anys!", recorda Montes.

I no va ser Juan sinó el seu renebot qui va contactar amb el novel·lista (una vegada el Rubio també havia mort). Entre les joies que li va ensenyar, hi havia el poema escrit de pròpia mà per Lorca 'Romance del Rubio de Albacete' i la seva última carta, datada el 18 de juliol de 1936 (el dia del cop d'Estat).

No sabrem mai què hauria passat si Lorca hagués fugit. Si hagués fet cas de la seva musa i amiga, l'actriu Margarida Xirgu, que ja li havia comprat els passatges per anar-se'n a Mèxic. Però ell no volia marxar sense Juan. I aquest no podia viatjar sense l'autorització del seu pare ja que en aquella època era menor. Tenia 19 anys. Al poeta el van assassinar l'agost del 1936.

Sense focs artificials

Clara Montes considera que ha saldat el deute que tenia amb el poeta espanyol més estimat, traduït i cantat. "Només havia col·laborat amb el disc que li va dedicar Carlos Cano, 'Diván del Tamarit', recorda. L'espera ha valgut la pena.

L'amor fosc al qual fa referència el títol (l'havien de mantenir a l'ombra) surt a la llum amb les diàfanes veu i guitarra de dos músics per treure's el barret (encara que a Montón li costi fer-ho).

La nota que posa Montes a la guitarra de Montón és un Fa tan major com els eu disc 'Los amores oscuros'. RICARD FADRIQUE

"Jose Luis és un dels millors 'tocaores', el meu company des de fa cinc discos, el que fa sortir el millor de mi i em fa sentir més lliure", assegura Montes sobre Montón. Ell li correspon: "Clara té molta personalitat. La poses amb cinquanta mil cantants amb caretes i la reconeixes a l'instant". En aquest compacte no només brilla la seva veu, també "la veu del silenci", descriu el guitarrista. "Perquè ens hem centrat en l'essència, en l'important. La resta són focs artificials".

Notícies relacionades

¿Què més podeu explicar del Rubio de Albacete? «Va ser un intel·lectual que es va trobar massa jove amb Federico. Sempre va estar envoltat d'art i de bellesa. Un personatge molt admirat i estimat que va col·leccionar art popular i el va donar al Museu Municipal de la seva ciutat per a una exposició permanent», explica Clara.

Ella celebrarà el 2018 els seus 20 anys dignificant la copla i la cançó d'autor.