On Catalunya

Doblet a Barcelona

5 coses que has de saber de Lady Gaga

Descobreix els perquès de la seva personalitat excèntrica abans del seu concert al Palau Sant Jordi amb 'Joanne'

nmartorell39991405 inglewood  ca   august 09   lady gaga performs onstage durin170913165709

nmartorell39991405 inglewood ca august 09 lady gaga performs onstage durin170913165709

3
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Amb ella es va instal·lar un nou circ en l'univers superpop (encara que el seu nou disc sigui el menys poper de tots). Ha confessat tot l'inconfessable i provocat tot el possible (i més), amplificant els seus escàndols com a part d'una estratègia que no surt (només) de la seva ment. Va muntar l'empresa Haus of Gaga en la qual creatius, estilistes, dissenyadors gràfics i artistes de disciplines diverses pensen com fer un nou gir a la maquinària de Lady Gaga. La sorpresa, no obstant, ha sigut el recent anunci de la seva retirada una vegada finalitzada la gira de 'Joanne', que els dies 21 i 22 farà parada al Palau Sant Jordi. T'ho expliquem al final amb més detalls. Abans toca conèixer millor la diva que va treure l'àlies d'una de les cançons de Queen.

— 1 —

Amb 4 anys, ¡al piano!

Stefani Joanne Angelina Germanotta (Nova York, 28 de març de 1986) tenia 4 anys quan la seva mare va decidir que havia d'aprendre a tocar el piano i li va posar una professora particular. «Em feia estar asseguda al piano dues hores, així que podia tocar o quedar-me allà asseguda», va explicar en les seves memòries. Amb el temps, l'afició per la música es va despertar -¡i de quina manera!- i amb 13 anys va compondre una balada.

Va estudiar a l'escola Convent of the Sacred Heart, col·legi catòlic on també van anar Paris Nick Hilton i Caroline ­Kennedy. I es va passar l'adolescència anant a ­audicions.

El pare, que va fer fortuna amb una empresa anomenada Ghest­Wifi -proporcionava connexió sense fil als hotels-, va fer servir les seves relacions de negocis per aconseguir-li proves amb executius de la indústria de la música. De fet, ell mateix va tenir la seva fase artística i va fer els seus primers passos en el rock tocant en bars.

— 2 —

Va ser gogó i va treballar fent 'burlesque'

Durant els seus començaments als clubs del Lower East Side, ballava com a gogó i fent 'burlesque'. La seva família no suportava que es despullés -el seu pare va quedar tan horroritzat que va deixar de parlar-li una temporada-, però ella va dir que «creativament era molt inspirador». Les rela­cions amb el seu progenitor van millorar ostensiblement. «El meu pare és molt italià, així que com a aniversari de casament li vaig comprar un cotxe tipus 'El padrí', un Rolls».

Per cert, ­Lady Gaga té una germana més petita, Natalie, que a més de formar part del seu equip d'assessors va fer un 'cameo' en un dels seus videoclips més polèmics, 'Telephone'­ (sí, el que va gravar amb Beyoncé).

— 3 —

Problemes de salut

Lady Gaga ha patit trastorns alimentaris, depressions i a finals de l'any passat va confessar tenir una altra «malaltia mental, un desordre posttraumàtic». «Vaig ser violada als 19 anys. Vaig viure coses terribles.

Lady Gaga, a Toronto. KEVIN MAZUR/GETTY IMAGES

— 4 —

Indumentària i tatuatges

Lady Gaga i les seves indumentàries memorables: des de l'abric confeccionat amb caps de la granota Gustau fins als sostenidors d'on brotaven focs artificials i el famós vestit de filets de carn crua (en van dibuixar una de les escenes més divertides del capítol d''Els Simpson' que li van dedicar).

I sense roba és quan llueixen els seus múltiples tatuatges: un querubí, un ratolí amb una agulla, el símbol de la pau, flors, una trompeta en honor a Tony Bennet (amb qui va gravar 'Cheek to cheek'), la cara de David Bowie, un unicorn i el vers de Rilke: "En l'hora més callada de la nit / confessa't a tu mateix que moriries si et prohibissin escriure. / I busca al fons del teu cor, on té les seves arrels, la resposta. / I pregunta't, ¿he d'escriure?". I, just a sota es va voler tatuar "Little monster", com denomina els seus fans, com a mostra d'amor. És impossible passar per alt el 'tatoo' de "Joanne" que es va fer al braç, en memòria a la seva difunta tia.

— 5 —

Vampira de sèrie, ‘docu-reality’, debut al cine i l'adeu

Notícies relacionades

En la cinquena temporada d''American Horror Story', Lady Gaga broda el seu paper de vampira. A més, ha acabat el rodatge del 'remake' d''Ha nascut una estrella', l''opera prima' de l'actor Bradley Cooper.

I al Festival de Toronto ha estrenat el documental 'Gaga: five foot two', que emetrà Netflix el 22 de setembre. Són 100 minuts més enllà del glamur: aquesta és Stefani, de 1,55 metres d'altura, amb les seves pors i els seus dolors. A la roda de premsa va confessar entre llàgrimes: "M'agafaré un descans. Tinc ganes de reflexionar i frenar un temps per curar-me. No sé fins quan".