On Catalunya

EL MUSEU IMAGINARI

Kiko Amat: Cercles o el llibre de segona mà com a droga

Gustavo Perona va comprar l'establiment, de la dècada dels 50, deu fer uns «vuit anys llargs». Quan va caure a les seves mans era una papereria de barri i ell va suprimir les grapes i els folis. Un dia va creuar la porta l'autor de 'Cosas que hacen BUM'

1
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Soc un tio nerviós i les llibreries em donen pau. M’entusiasmen els llibres de segona mà». És una de les raons per les quals l’escriptor Kiko Amat (Sant Boi, 1971) ha triat Cercles, al número 201 del carrer de Bailèn. Cert: durant la conversa es mostra febril, potser perquè té lloc en un bar i no al balneari llibresc. Més motius pels quals, segons Amat, Cercles mereix formar part del museu: el llibreter Gustavo Perona, amb qui comparteix lectures. «Em va descobrir Plinio». El guàrdia de la Manxa amb el qual Francisco García Pavón va construir una novel·lística policíaca i rural, alternativa al detectiu urbà i amb barret borsalino. L’aiguardent com a complement del whisky. 

Plinio el relaxa (i les llibreries, com ha dit), ioga mental que complementa amb els textos sobre la segona guerra mundial (tot i que la batalla de Stalingrad no és precisament balsàmica) i les novel·les de P. G. Wodehouse. Parla de Perona com del seu 'dealer', així que les lectures sobre el «bàndol de l’eix» –les favorites– seran teca de la bona. L’afició guerramundialista va començar durant la batalla de l’adolescència: «Soc un nerd original: jocs de taula, comic ­books i històries de la segona guerra mundial. I odio l’esport».

Notícies relacionades

A punt d’entregar la cinquena novel·la, escriu cinc hores al matí –«amb taps i música de fons»– i només a les 13.30 hores torna al món dels vius. És llavors quan surt de casa i fa una volta per ventilar el terrat. Incapaç de les converses d’ascensor –«segur que són terapèutiques», ¿burla?–, conversa amb Perona. En una vitrina de Cercles, algunes de les seves obres. No estan a la venda: formen part de la partida personal del dealer.