On Catalunya

Regala't un festival

L'oferta és tan desorbitada que et guiem cronològicament i suggerim alguns dels artistes que destaquen al cartell

10
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Catalunya és terra d'acollida d'esdeveniments musicals molt diversos. L'exemple més xocant el trobem a Santa Coloma de Gramenet: el Can Zam que havia sigut la seu de la Fira d'Abril tornarà a tronar amb el Rock Fest Barcelona -Deep Purple, Aerosmith, ­Alice Cooper, Europe…- i, setmanes després, reunirà alguns dels millors 'dj' a l'acollir el famós festival belga Tomorrowland, que, per primera vegada, se celebrarà a Espanya. Ai, Santako, qui t'ha vist i qui et veu. Viu la nit com si no hi hagués un demà seguint el ritme d'aquests artistes que t'hem agrupat per setmanes: de divendres a dijous.

Del 16 al 22 de juny

COMENCEM PER POSAR-NOS MODERNS

De La Soul. 17 de junio, en el Sónar.

Plats forts del Sónar per al cap de setmana (Fira Gran Via): Anderson .Paak, el bateria, cantant, productor i compositor californià autor de 'Malibu', un dels discos més destacats del 2016 i nominat al ­Grammy (avui, dia 16); el llegendari grup de hip-hop De La Soul (demà, dia 17) i el nou xou del duo francès Justice, un imponent desplegament visual i escè­nic per presentar Woman (dia 17). 

El Festival Jardins de Pedralbes programa Belle & Sebastian, banda de cultE del pop independent que ens agrada des que va debutar amb 'Tigermilk'.

Belle & Sebastian. 28 de juny, Festival de Pedralbes.

Al mateix escenari surfejarem amb The Beach Boys (20) i comprovarem que etern que segueix sent el somriure de Tony Bennett (21). I de la ciutat, al poble: a la plaça de l’Església de la Pera (Baix Empordà) Renaldo & Clara desplegaran el seu lluminós pop al Festival Ítaca (el dia 16).


Del 23 al 29 de juny

LLARGA VIDA AL VIDA I AL CLOWNIA

L'Ítaca es posarà combatiu amb les rimes de Lágrimas de Sangre (23), Zoo i Def Con Dos (24). El Festival Clownia (Sant Joan de les Abadesses) unirà música i consciència amb Che Sudaka, Arco, Germà Negre, Oques Grasses, Zoo (el 23); Txarango, La Pegatina, La Sra. Tomasa, Manel (el 24), i Microguagua, Gossos, Cesk Freixas i Muchacho & Los Sobrinos (25).

La Daurada (Vilanova i la Geltrú) serem testimonis del (nou) retroba­ment del mític grup Tequila (24). I recomanem una altra vegada Pedralbes perquè hi actuaran els dos herois ­croats del cello, 2Cellos (24); The hero Kris Kris­tofferson, el 26 (esperem que canti aquest gran tema), i la veu de la sèrie Velvet, Birdy (27).

I atenció a dos festivals peculiars que donaran el tret de sortida: Sons del Món (Vi & Music) començarà el 24 amb Chambao (Empuriabrava) i Vida Festival (Vilanova i la Geltrú), el 29, amb els francesos Phoenix, ni més ni menys, en un entorn encantador i rústic. 


Del 30 de juny al 6 de juliol

TREU EL TEU HEAVY INTERIOR

La programació de l’hereu del Faraday, Vida, seguirà amb The Flaming Lips, que ha recuperat amb encert el pop psicodèlic amb el disc Oczy ­Mlody (30), i amb el sempre recomanable Pau Vallvé (el dia 1).

Però si d’alguna cosa es parlarà aquest cap de setmana serà del Rock Fest Barcelona. I amb raó: congregarà a Can Zam grups i artistes com Running Wild i Avantasia (30 de juny); ¡Alice Cooper!, Deep Purple i Rosendo (1), i Aerosmith, Europe, Espultura i God Save The Queen (2).   

Deep Purple. 1 de juliol, Rock Fest Barcelona.

I les nits tornaran a ser màgiques a Canet Rock (dia 1) amb la seva habitual programació 'nonstop' fins a l’alba a càrrec de Sopa de Cabra, Txarango, Gossos, Els Amics de les Arts, Jarabe de Palo, Itaca Band, Doctor Prats, La Iaia, Hora de Joglar, Raska, Zoo...

Txarango. 24 de juny, Clownia; 1 de juliol, Canet Rock i 21 de juliol, Sons del Món.

El festival Grec es despertarà amb un cara a cara jazzístic entre Bill Evans & Dean Brown al Jamboree (1 i 2 de juliol), i després concentrarà la programació a la sala BARTS amb Susana Baca (3), Maria Arnal i Marcel Bagés (4), Joana Serrat (5) i Sofía Ellar (6).

Mayte Martin inaugurarà les actuacions a l’amfiteatre (el 6). I esperem que el temps es comporti i la pluja no avorti aquest any la presentació del seu de­licat Tempo Rubato. Al Vida, el torn serà per a Fleet Foxes (1), i a Pedralbes hi actuaran Rosana (4) i l’ex-Police Sting (6) –si al març no el vas ­poder veure al Sant Jordi Club, no et perdis aquesta oportunitat.

Sting. 6 de juliol, Pedralbes.


Del 7 al 13 de juliol

WILCO A CAP ROIG

Wilco, que l’any passat va triomfar al Vida, obrirà el Festival de Cap Roig. La banda de Jeff Tweedy interpretarà, davant un públic sofisticat que valora el luxe i la comoditat, les peces del minimalista Schmilco (actuarà el 7, i l’endemà, Woody Allen).

I li donarem la benvinguda a l’eclecticisme per sobre de posats i etiquetes del Cruïlla. Impossible no recomanar Jamiroquai, Ani DiFranco, Die Antwoord i Two Door Cinema Club (dia 7), així com Benjamin Clementine, The Prodigy i Ryan Adams (8).

Ryan Adams. 8 de juliol, Cruïlla.

De l’oferta del Grec destaquem Blaumut (9) i Vinicio Capossela (10), un dels grans de la cançó ita­liana, que avançarà la presentació de Canzoni della cupa (sortirà al setembre). I els gurmets assidus al Festival de Pedralbes disfrutaran amb Yann ­Tiersen (11), Roger Hodgson (12) i Ludovico Einaudi (13).

Roger Hodgson. 12 de juliol, Pedralbes, i 11 d'agost, Cambrils.


Del 14 al 20 de juliol

FELICITAT A PORTA FERRADA

Ho van fer a l’edició anterior de Pedralbes i ara repeteixen al Porta Ferrada: Toquinho & Maria Creuza (14) reviuran l’esperit de La Fusa, el mític disc que van gravar amb Vinicius de Moraes, amb peces tan precioses com 'A felicidade' (aneu-hi aviat i sentiu-vos feliços passejant per la Confraria de Pescados de Sant Feliu de Guí­xols). Aquest festival programarà més duos: Michel Camilo & Tomatito (15) i Chick Corea & Béla Fleck (16).

Els nostàlgics i/o carrosses deuen  comptar els dies que falten per al concert d’Art Garfunkel a Pedralbes (14). El seu fill James l’acompanya als cors. A Cap Roig hi tindrem la diva Anastacia (14) i el cantautor hipster Passenger (15). I al Festival de Peralada l’encerten programant la dolça Katie Melua (15). Serà la seva única actuació a Catalunya.

El mateix dia la música electrònica s’apoderarà del Parc del Fòrum amb el BBF Barcelona Beach Festival: Van buuren, Axwell A Ingrosso, Kygo, Hardwell... I al Teatre Grec, cimera flamenca amb Carmen Linares, Arcángel i Marina Heredia (el 16), i de cançó-pop-d’autor amb Mishima i Joan Miquel Oliver (17).


Del 21 al 27 de juliol

'THAT'S ENTERTAINMENT!'

Amb aquesta exclamació titula Jamie Cullum l’espectacle que oferirà el 21 a Porta Ferrada (si algú domina l’art d’entretenir és ell). El multiracial UB40 li agafarà el relleu (el 22). El festival que marida música i vi, Sons del Món, té preparats a la Ciutadella de Roses dos menús ben contrastats: Txarango i Gertrudis (21) i el Tigre de Gal·les Tom Jones (22).

L’ex Roxy Music i dandi Bryan ­Ferry debutarà a Peralada el 21. I entre ovelles, al mig del camp, se celebrarà el 22 el bucòlic Festival’era a la Masia Can Gascons (Llagostera), amb convidats com Manel, Triángulo de amor Bizarro, Anímic, Barbott, Renaldo & Clara...

El sicilià Franco Battiato continua buscant el Centro di Gravità Permanente, encara que ara amb un quartet de corda i un pia­no. Així es presentarà a Peralada, el 22.

La mateixa nit, el Poble Espanyol reunirà Skatalà, La Banda Trapera del Río, Lagwagon i Giuda al Barna’n’roll. I la rumba intergeneracional s’apoderarà del Grec el 25 amb Rumberos, pugin a l’escenari: Sabor de Gràcia, Rumba Tres, La Pegatina, Los Amaya, ­Yumitus, Joan Garriga, Maruja Garrido, Pe­ret Reyes... ¿I Los Manolos (que han titulat precisament així el seu disc de retrobament), us deveu preguntar? S’ho estan pensant.


Del 28 de juliol al 3 d'agost

SOBRE UN PANTÀ

La inauguració del Mas i Mas Festival el 28 serà doble i potent: l’estrella del pop&soul Imany serà al Palau de la Música dins de la gira The wrong kind of war, i el pianista Uri Caine, un dels músics més sorprenents de l’escena contemporània, tocarà al Jamboree.

L’oferta del dia (el de més activitat ­festivalera) serà desbordant: Tom Jones, a Cambrils; Rosana, a Sons del Món; Blaumut, a Cap Roig; Sopa de ­Cabra, a Portalblau; Ramon Mirabet, a Arts d’estiu.

I també a la mateixa vet­llada (i els dies 29 i 30) hi haurà un ­es­deveniment que mereix explicar-se bé. El marc és paradisíac: en un bar del Pallars Jussà (Lleida), Lo Quiosc, ­ubicat en un penya-segat sobre el pan­tà de Sant Antoni, tindrà lloc el ­Talarn Music Experience. Val més que no tingueu vertigen si voleu escoltar ­Joana ­Serrat i Bigott (28), Ramon Mirabet (29) i Joan Dausà (30).

Una altra recomanació: Norah Jones a Cap Roig presentant (el 29) Day breaks, el disc amb què la cantautora recupera l’esperit jazzístic dels seus inicis ('Come away with me').

També el 29, a Santa Coloma de Gramenet, tindrem el Tomorrowland, amb Steve Aoki com a reclam. Estopa només farà un concert a l’estiu, el 30, a Cap Roig, on l’endemà actuarà  Sílvia Pérez Cruz. El 31 la pia­nista cubana Nelsa Baró presentarà Espejos al Born CCM (Mas i Mas), i també grà­cies a aquest festival tindrem el gran Mario Biondi, el Barry White italià, al Palau de la Música (dia 2).


Del 4 al 10 d'agost

'DESPACITO' AMB LUIS FONSI

Començarem el 4 amb Loquillo, a Sons del Món; Chano Domínguez i Mariola Membrives (Grec) i Love of Les­bian (Cambrils). L’endemà, coincideixen els flamencs Miguel Poveda, a Festival Jardins Terramar, i Mayte Martín, a Portalblau.

EI dia 5 podràs ­ballar el viral 'Despacito' amb Luis Fonsi a Cap Roig (festival que l’endemà comptarà amb Dani Martín, el 9, amb Miguel Bosé, i el 10, amb Sidonie). A Cambrils, dues cites seguides que ens agraden: Robe (6) i The Cranberries (7). I el dia 8 l’incombustible Zucchero en­llaçarà Senza una dona, Baila morena... a Porta Ferrada.


Del 11 al 17 d'agost

FÒRUM ROMÀ D'EMPÚRIES

Gregory Porter, indiscutible referent del jazz vocal, és un dels noms més des­tacats del Festival de Cadaqués. Cantarà el dia 11, la mateixa nit que la banda Morgan presentarà l’aclamat disc 'North' al Grec i que el pianista britànic que millor apel·la a les emocions més profundes, James Rhodes, tocarà a Pe­ralada.

També l’11 començarà el Festival de Empúries al fòrum romà (la història ens contempla), amb Els ­Amics de les Arts & Clementina. La programació la completaran Blau­mut & Pantaleó (12) i Leiva (13).

L’agost tindrà la seva dosi d’electrònica amb el DGTL Barcelona al Parc del Fòrum. Al cartell, Jeff Mills, Solomun, Recondite, Tale of Us, Adriatique i Jackmaster (11 i 12).

Cap Roig serà l’escenari que acollirà el retorn, tres anys després, d’Umberto Tozzi (12), amb 'Ma che spettacolo', i que permetrà disfrutar d’un Ben Harper (14) en la seva faceta més íntima. I de nou un festival enmig de la naturalesa, el White Summer: en plena serra de Pals hi actuaran The Penguins (15) i Mambo Jambo (17).


Del 18 al 24 d'agost

DE L'ESGLÉSIA A BALLAR ZUMBA

La setmana amb menys activitat musical, el suggeriment és molt diferent: te’n vas al Festival de Música Antiga dels Pirineus a escoltar la formació Ay Ayre Español (28), a l’església romànica de Santa Maria de Taüll, i t’apuntes a la vi­sita guiada (inclosa amb l’entrada) de la capella de la Immaculada del Seminari Dio­cesà de l’Urgell.

Les altres opcions són: vibrar amb The Original Blues Bro­thers Band (18), a Arts d’estiu; escoltar com Vanesa Martín es posa intensa presentant 'Munay', a Porta Ferrada (28), o acomiadar el Festival de Cap Roig (no dei­xis de passejar pel seu jardí botànic). Les traques finals són David Bisbal (21) i el cantant i ballarí Jason Derulo (22), sí, el del hit Swalla amb la seva corres­ponent i explosiva coreografia que tant triom­fa a les classes de zumba. 


Del 25 d'agost a l'1 de setembre

BARBÀRIE A LA 'MÉDITERRANÉE'

Ignasi Terraza & Bert Vam Der Brink (25) rendiran homenatge a Tete Montoliu arran del 20è aniversari de la seva mort, al Festival Mas i Mas, mentre que l’omnipresent Jarabe de Palo actuarà el mateix dia a La Daurada i, l’endemà, a Arts d’estiu.

L’Aquelarre de Cervera celebrarà els seus 40 anys amb La Pegatina (26) com a cap d’un marxós cartell en què també figuren Oques Grasses (25) i Pastorets Rock i Hora de Joglar (26).

El Festival Mas i Mas, que fa anys va ser dels pocs que van apostar per posar-li música a l’agost barceloní, programarà al Born Centre Cultural a El Quinteto Real (26), formació emblemàtica del gènere, amb el seu Tango de lle­genda, i Paco Ibáñez (29), al Teatre Grec, amb l’espectacle 'Méditerranée'.

Prenent prestada aquesta cançó del seu enyo­rat amic Georges­ Moustaki, el cantautor clamarà contra la barbàrie que sacseja el mare nostrum. L’estiu festivaler s’acomiadarà amb Incognito (1 de setembre, al Palau de la Música), una de les bandes fundacionals de l’anomenat acid jazz, liderada pel genial guitarrista J. P. Maunick, Bluey.


¿L'ARTISTA MÉS PROGRAMAT AQUEST ESTIU?

Notícies relacionades

Que no hi falti Jarabe de Palo

FERRAN SENDRA

Jarabe de Palo, en set cullerades. Podràs veure Pau Donés a Canet Rock, Porta Ferrada, Cambrils, Festival de Peralada, Pedralbes, La Daurada i Arts d’estiu.