On Catalunya

CONCERT

La Sala Beckett apuja el teló musical amb Joan Miquel Oliver

El cantant mallorquí presenta tres dies 'Atlantis'. La seva civilització es mou a ritme d'electropop, rumba i funk galàctic

2
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

¿Voleu una sintonia per a aquesta primavera? No ho dubteu: 'Rumba del temps', de Joan Miquel Oliver, que, per no ser, no és una rumba típica. És clar que, ¿algú espera coses previsibles d'un artista com ell? "La velocitat de la llum en clau rumbosa ja és graciós per si mateix, ¿no creus? ¡Una rumba de divulgació científica!", exclama l'ex-Antònia Font. L'elegit per inaugurar els concerts que programarà la Sala Beckett.

La cita és aquesta mateixa setmana: 20, 21 i 22 d'abril (a les 21.30 hores). I l'endemà (a les 13.00 hores), al Sant Jordi Musical organitzat per l'Antiga Fàbrica Damm, el cantant estarà firmant el seu nou disc, 'Atlantis'. Com que les seves lletres són tan suggestives i elaborades, és el músic escriptor idoni per a aquestes activitats organitzades per commemorar el Dia del Llibre i de la Rosa.

Com ja va fer a 'Flor de cactus' (del seu anterior àlbum, 'Pegasus'), la realització de l'imperdible videoclip d''Atlantis' la firmen Mai BalaguerJordi Fàbregas i Óscar Lorca (Guardas Forestales). I la coreografia (sense pèrdua) és d'Anna Hierro.

CRÍTICA AL TURISME

Una de les peces més rodones d''Atlantis' és 'Posidònia', la cançó que tria per cantar en acústic per a On Barcelona i una crítica al turisme que afecta la seva illa.

"Cada vegada és més fragant el que passa a Palma de Mallorca. Amb tantíssims creuers, amb aquesta imparable invasió d'estrangers, la ciutat s'està transformant. O deformant. Els comerços de tota la vida estan tancant i són substituïts per botigues amb xorrades per a guiris. Està desapareixent tot el que m'agrada", es lamenta l'artista.

Joan Miquel Oliver, a la Sala Beckett. FERRAN NADEU

"El turisme necessita amb urgència una regularització. El Govern, com a mínim, s'hauria de qüestionar la seva viabilitat, saber fins a quin punt és beneficiós i, sobretot, a qui perjudica. Però resulta que és un tema sagrat a Mallorca. ¿Saps per què no tenim transport públic? Perquè els turistes hagin de seguir agafant taxis. Si no, ¿de què viurien?, es queixa el gremi. Que tenen moltes boques que alimentar, diuen… I la resta de la població no, ¿oi?".

VENTALL SONOR

Notícies relacionades

'Atlantis' és el descobriment, a ritme electropop, d'una civilització perduda. I el funk galàctic de 'Posidònia' és una de les seves joies. El ventall estilístic és ampli: hi ha espai per a l'antifolk, per a una rumba 'sui generis', i per a unes guitarres més rabioses que mai.

"Les vaig gravar amb un amplificador que utilitzava Jimi Hendrix però amb un truc: en lloc dels 100 watts que tenia el seu amplificador, el meu només en té un i puc aconseguir la mateixa distorsió a un volum humà", diu rient.

Temes:

Discos Músics