On Catalunya

ciutat on

Per ser feliç busca el 'hygge'

¿Et pensaves que havies arribat al teu súmmum nòrdic al demanar una prestatgeria Billy a Ikea? Ara toca buscar el 'hygge': és el secret de la felicitat danesa. Et descobrim on trobar-lo a Barcelona

zentauroepp36889266 barcelona  13 01 2017 on barcelona  moda de los locales de m170119194854

zentauroepp36889266 barcelona 13 01 2017 on barcelona moda de los locales de m170119194854 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Preguntar què és 'hygge', a aquestes altures, vindria a ser com preguntar en què treballa Paquirrín: és una ob­vietat, encara que ningú sàpiga contestar-ho amb exactitud. És la paraula ubiqua que repliquen els moderns amb la devoció amb què abans recitaven el catàleg d'Ikea. ¿Et pensaves que havies arribat al teu súmmum nòrdic al demanar una prestatgeria Billy? Acabaràs l'hivern sent un expert per osmosi. Ja es parla d'"obsessió pel 'hygge'". El nou manament 'hipster'. "Descobreix el secret de la felicitat danesa", prediquen els llibres. ¿Per què? Perquè Dinamarca és el ­país més feliç del món, segons l'últim rànquing de l'ONU. Tots els països nòrdics s'agrupen en el top 10.

Parlem amb propietat danesa: 'hygge' es pronuncia hu-ga (l'hac és aspirada, i la a, una mena de vocal neutra). Bibi Hansen ho explica amb paciència de professora. Ho és. Cofundadora de l'Institut Nòrdic. És l'única escola d'Espanya que ensenya els cinc idio­mes nòrdics en tots els seus nivells. Bibi fa 30 anys que és a Barcelona, però manté de Dinamarca l'accent i una amabilitat extrema. ¿Què és 'hygge'? "No hi ha traducció literal -respon-. És una atmosfera, un estat de pau, calma, confort". Casa + manteta + espelmes + brioixeria 'homemade'. És disfrutar de les coses senzilles. "Sentir-te segur. Feliç". Lliçó: es multipliquen els locals nòrdics com si als hipsters els hagués posseït l'esperit de Vickie el viking. Aquí et descobrim on trobar un bon xut de 'hygge' del bo. 100% danès.

 Cafè Cometa, racó danès i bàsic 'hipster' de Parlament.

Galería Cosmo (Enric Granados, 3). És acollidor, no; la següent cosa, tampoc; una altra. Aquí et veus fins i tot més ros. "Fem un gran esforç per crear 'hygge", reconeix Thomas. Fa vuit anys que aquest danès va inaugurar Cosmo amb la seva nòvia, Regina. Ja han obert dos locals més que semblen arrencats de soca-arrel de Copenhaguen: Orion (Gran Via, 511) i Cometa (Parlament, 20), ara bàsics ­'hipsters'. La seva fórmula nòrdica: fusta, art, plantes i productes per prendre's amb calma: 'chai latte', pastissos, cafès extra large.

Britta's Nordic Deli. La propietària et farà sentir com a casa en aquesta botiga de queviures nòrdica.  

Britta's Nordic Deli (Bonavista, 29). No sabràs què és el 'hygge' fins que no coneguis Britta. Aquesta danesa et fa sentir com a casa en una petita botiga de queviures nòrdica. Hi pots comprar peixos fumats, salses casolanes, ca­viar d'algues, pa viking, sucs de flor de ­saüc... Deixa't aconsellar: Britta et faria quedar bé encara que convidessis a sopar la sireneta. Aprendràs a dir 'tak' (gràcies en danès).

EL+

Val la pena conèixer algun danès. Transpiren 'hygge'.

Notícies relacionades

Mikkeller Bar (València, 202). Si no trobes la felicitat danesa, aquí almenys te'n garanteixen un punt. Tenen 24 tiradors de cervesa artesana, la majoria daneses. Molts cervesers venen en pelegrinatge a buscar una Mikkeller. És una cerveseria, sí, però no et faltarà ni la teva espelma ni la teva planteta.

Pappa Sven (Villarroel, 22). Hi ha cornamentes a la paret, finestra de broma amb vistes al mar Bàlticpell de ren. "La gent es pensa que és de llop", riu Nina. Ella no és danesa, sinó sue­ca, però el seu restaurant s'ha guanyat el malnom de "reducte nòrdic". Fa set anys. Al llegir la carta et farà la sensació d'atemptar contra el Pare Noel. Aquí es menja ren, és clar. Fes-te el suec i digues que necessites un SOS ('smört', 'ost', 'sill', mantega, formatge i areng). Xut de felicitat nòrdica. La Nina abaixa la veu, riu i xiuxiueja: "Es viu millor aquí"

Temes:

Ciutat on