On Catalunya

MÚSICA

Sidonie tria els cinc pitjors discos del pop-rock

La banda accepta el repte coincidint amb la publicació d''El peor grupo del mundo', un compacte 'metapop'

3
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Que una banda bategi un disc 'El peor grupo del mundo' mereix: 1) rendir-se davant l’atreviment, 2) admetre que el títol té ganxo i 3) demanar-li que vagi més enllà i afini la pulla escollint els pitjors cinc discos de la història del pop-rock. Els tres integrants de Sidonie agraeixen els piropos, complaguts, i accepten el desafiament sense titubejos.

Sidonie publica avui 'El peor grupo del mundo', impactant títol que pren prestat de la cançó que obre el compacte. Una lletra que relata el tendre naixement d’una banda amb tots els números de convertir-se en... «El pitjor grup del món», diu repetidament al final. El cantant i guitarrista Marc Ros recorda que «sempre hi ha hagut formacions, com els mateixos Beatles, Joy Division o The Smiths, que quan van començar van ser criticades o ignorades». I ara ningú dubta que són referents inevitables. «Amb aquest tema els volem dir a tots ells: ‘us estimem’, i ‘moltes gràcies per salvar-nos la vida’», afegeix Ros.

A ells mateixos els van titllar de ser un avorrit conjunt de versions dels anys 60, sense cap futur. Cantaven en anglès. No tenien diners. Ni contracte. Ni carisma –¡tan dandis que han acabat sent!–. Una discogràfica internacional va decidir apostar per ells. I ja ningú dubta que són una banda sòlida, sobrada d’experiència en els directes.

PUNT D'AGRESSIVITAT

«'El peor grupo del mundo' només té 10 temes, dura molt poc, al millor estil del primer rock i punk, amb aquest punt d’agressivitat. Però portat al nostre terreny», explica el capità Ros d’un conjunt que es va fer «monstruosament viral» amb el vídeo queixa que van improvisar a bord d’un avió, cantant pel passadís. «Ens va conèixer gent de llocs com Israel. Hi va haver qui ens va insultar, i qui es va molestar a buscar qui érem», diu el baixista, Jesús Senra. Aquella sí que era una cançó curta. I el missatge, directe: 'We don’t love Ryanair'! Un èxit d’alta volada..

PERÒ ATERREM AL SEU 'TOP 5' DE FIASCOS ALIENS:

1. 'HOT SPACE' / QUEEN

«Brian May, el guitarrista de Queen, ja confessava a les entrevistes promocionals que aquest no era un dels seus discos favorits. ¡Quina manera de vendre discos...! Bàsicament, 'Hot space' és Freddie intentant sonar a les discoteques gais de Nova York per convertir-se en la nova Donna Summer. Això sí, té 'Under pressure', el gran tema en què van col·laborar amb Bowie».


2. 'TRANS' / NEIL YOUNG

«El granger d’Ontario va escoltar els futuristes Kraftwerk i li van encantar. En aquest disc no hi trobareu ni cavalls ni capvespres al camp, sinó veus robòtiques, sintetitzadors i cotxes voladors. A nosaltres ens encanta i ens excita imaginar com va ser rebut pels fans més del terròs del canadenc».


3. 'TONIGHT' / DAVID BOWIE

«'Tonight' és el disc d’un artista que, cansat de ser sempre el més innovador, el més pioner i el més modern del barri, decideix tornar-se comercial i vendre munts i munts de discos com els seus amics Elton, Tina o Peter (Frampton). ¡I ho va aconseguir!! No té pèrdua la terrorífica destrossa de God only knows, la bellíssima cançó de Brian Wilson (Beach Boys)».


4. 'DIRTY WORK' / ROLLING STONES

«L’època més fosca dels Rolling Stones no és quan els van empresonar el 67, ni quan Keith Richards va ser enxampat amb diversos grams d’heroïna, ni quan Ron Wood es va follar la dona del primer ministre canadenc. L’època fosca correspon a quatre discos que van ser editats a partir del 1980, en què dominen la insipidesa, l’autocomplaença i, bàsicament, l’avorriment de cinc senyors anglesos que ja no es diverteixen tocant junts. Qualsevol d’aquests quatre discos podria estar en aquesta llista. Nosaltres hem escollit Dirty work perquè ni tan sols el seu primer single estava firmat per Jagger/Richards».


5. 'STANDING IN THE SPOTLIGHT /  DEE DEE KING

Notícies relacionades

«Surt a totes les llistes com el pitjor disc de la història i no ho discutirem. Ell és el tio que tocava el baix amb els Ramones i el que va firmar alguns dels temes més mítics del punk-rock».

MELODIES RODONES

'El peor grupo del mundo' no sortiria en un rànquing així. És un deliciós disc 'metapop' –pop que parla de pop– amb melodies de nivell. Sidonie complirà 20 anys. I com diu el bateria, Axel Pi, no perden la capacitat d’'excitar-se'».