On Catalunya

FESTA MAJOR DE BARCELONA

Això opinen els protagonistes del pregó de la Mercè

Els creadors citats per Javier Pérez Andújar agraeixen haver sigut recordats al Saló de Cent

icoy35639405 perez andujar160922200220

icoy35639405 perez andujar160922200220 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / ERNEST ALÓS

El pregó de la Mercè de Javier Pérez Andújar pregó de la MercèJavier Pérez Andújar va ser una mena de 'Qualsevol nit pot sortir el sol' pel qual anaven desfilant personatges de tebeos, sí, però també els dibuixants que els van crear, i les revistes on van aparèixer, i les novel·les amb què compartien quiosc, i els quioscos, i les revistes d'humor gamberro i les de la contracultura, i el treballador tirotejat a Sant Adrià i la rumba de Gato Pérez. El bagatge formatiu de la infància i la joventut amb què l'escriptor ha construït la seva obra literària. Morts, molts morts, i revistes i fàbriques i quioscos tancats, i grups canyers però dissolts. Però en el llarg elenc que va protagonitzar el pregó, alguns encara han pogut escoltar com el seu nom sonava al Saló de Cent. Alguns d'ells donen avui la seva opinió.

FRANCISCO IBÁÑEZ

Històrico dibuixant de Bruguera, creador de Mortadel·lo i Filemó

FERRAN SENDA

Francisco Ibáñez.

"Agraeixo infinitament a Pérez Andújar el pregó perquè la historieta sempre ha estat en segon terme, gairebé sempre oblidats, sempre darrere de futbolistes, cantants i polítics. Però si per alguna cosa també és important la historieta és per la seva senzillesa, perquè no perseguim honors sinó tan sols obtenir un somriure dels lectors. És cert que els dibuixants de tebeos hem anat escrivint una petita història de la ciutat amb les nostres historietes i sí, els terrats que ell cita, com el de '13, Rue del Percebe', són els de les cases populars, on vivien personatges que eren com qualsevol dels veïns de Barcelona, i els carrers de la ciutat eren els mateixos de les vinyetes de l'àlbum de Mortadel·lo als Jocs Olímpics de Maragall". 

ROSA SEGURA

Autora d''Ediciones TBO ¿dígame?', les seves memòries com a secretària de redacció de la revista 

JORDI COTRINA

Rosa Segura.

"Estic molt, molt contenta i alhora molt sorpresa que Pérez Andújar parlés de tot aquest món dels tebeos en el pregó. L'hi agraeixo molt. És molt interessant que gràcies a això noves generacions puguin conèixer aquell món del 'TBO' i que les que el van viure i els que són vellets com jo el seguim recordant. Hauria de parlar-se més dels còmics".  

MIGUEL GALLARDO

Dibuixant de Makoki i autor del cartell de la Mercè d'aqueste any

MÓNICA TUDELA

Miguel Gallardo.

Notícies relacionades

"Va ser emocionant sentir aquest repàs de la cul popular perquè tota la meva inspiració ve d'aquí, jo vinc d'aquí, el meu pare llegia aquelles revistes populars del servei secret d'autors amb cognoms anglesos però que eren pseudònims de gent d'aquí. La cultura popular és terreny adobat on creix tota la resta. Els grans dibuixants de Bruguera van donar la seva visió del moment en què vivien, en què tot estava prohibit i malgrat això molts dels personatges eren perdedors. Vaig veure la fondària moral i el cor de Pérez Andújar. Al Saló de Cent jo tenia davant polítics de signe contrari i a tots les va fer somriure. Amb 'El Víbora' vam començar una generació molt jove de dibuixants d'orígens molt diferents i tots vam retratar la ciutat on vivíem perquè estàvem orgullosos de ser-hi. Aquest és el sentiment del pregó, que encara que no siguis d'aquí Barcelona és una ciutat amb un cor que adopta qualsevol que arribi amb il·lusió. Jo vaig arribar de Lleida i la considero la meva ciutat".    

NAZARIO

Creador d'Anarcoma