Les 6 conspiracions que triomfen

5
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Les teories conspiradores són tan antigues com la humanitat. No obstant, les xarxes socials amplifiquen un fenomen que s’alimenta de buscar explicacions senzilles a processos complexos. Aquests són els sis més clamorosos:


La pandèmia és mentida

La pandèmia és mentida


L’última a apuntar-se al negacionisme ha sigut Victoria Abril, que aquesta setmana ha afirmat que el 2020 la Covid no va causar «ni el 5% de les morts de l’any», però abans van ser altres rostres coneguts, com els músics Miguel Bosé, Enrique Bunbury i Carmen París, els que van posar en dubte que l’alarma sanitària generada al voltant del SARS-Cov-2 estigui justificada.

El corrent d’opinió que nega la dimensió de la pandèmia és plural i transnacional. A països com Alemanya o els Estats Units ha tingut un seguiment important, i a Espanya tampoc han faltat les manifestacions multitudinàries de ciutadans que rebutgen les mesures imposades per mantenir a ratlla el virus, i fins i tot la seva perillositat.

La més recent va congregar 2.000 negacionistes sota la pluja a la plaça de Colón de Madrid el mes de gener passat. No sustenten la seva tesi en dades oficials, sinó en informes elaborats per experts en pseudoteràpies i medicines alternatives, com les doctores María Martínez Albarracín i Natalia Prego, que han arribat a crear una associació anomenada Metges per la Veritat.


Les vacunes porten xips connectats al 5G


El moviment antivacunes és tan antic com les mateixes vacunes, que van començar a ser utilitzades a finals del segle XVIII. A mitjans del segle XIX, a Anglaterra ja hi havia la ‘Lliga Antivacunació’ i en dècades posteriors van prosperar grups semblants als Estats Units i altres països europeus. La incontestable victòria d’aquesta medicina sobre malalties com la verola o la pòlio no ha fet efecte en la seva desconfiança cap a un fàrmac que consideren responsable de malalties com l’autisme.

La vacuna de la Covid-19 també estava destinada a ser víctima de les seves sospites, tot i que en aquesta ocasió les teories conspiradores han arribat a associar-la a un suposat pla ocult tramat per Bill Gates i George Soros per dominar el món activant, des de les antenes del 5G, el xip que, segons sostenen, viatja dins dels vials. Sense arribar a aquests extrems, els més moderats del club antivacunes reneguen de les fabricades per Pfizer i Moderna perquè creuen que les molècules d’ARN-missatger de les quals estan fetes poden acabar provocant mutacions genètiques en els humans.


‘Chemtrails’ (Ens fumiguen amb les esteles dels avions)


D’entre totes les teories conspiradores, la de ‘chemtrails’ –o 'esteles químiques'– és, probablement, la més exuberant per les dificultats que comporta provar-la i sostenir-la, malgrat que compta amb milers d’adeptes a tot el món. També és una de les més joves. Va néixer a finals dels any 90 en fòrums d’internet on van començar a circular informes anònims que denunciaven una suposada trama oculta per controlar el món fumigant la població amb productes químics que aconseguirien tenir-nos poc menys que drogats. La prova d’aquest enverinament massiu serien les esteles que de vegades dibuixen els avions al cel. 

Segons aquesta tesi, aquestes marques blanques no les causa la condensació dels gasos calents que desprenen els motors de les aeronaus, sinó els productes químics que s’aboquen a l’atmosfera. A les webs que subscriuen aquesta idea només s’aporten com a proves imatges d’esteles i fotos d’avions carregats de bidons, però mai una demostració fefaent del procediment. Tampoc de la ‘mà negra’ que hi hauria darrere movent aquest complex pla. 


QAnon (El Partit Demòcrata amaga una xarxa de pederastes)


Cap formació conspiranoica pot presumir dels assoliments abastats pels adeptes a QAnon: no només van aconseguir el recolzament de l’expresident dels Estats Units, Donald Trump, que sempre en va parlar bé; també van donar múscul i discurs al grup d’assaltants que es va colar al Capitoli el 6 de gener passat, molts dels quals portaven estampades al pit les cinc lletres que identifiquen el moviment. 

El nom és una abreviació d’‘Anònim Q’, el ‘nickname’ darrere del qual es camuflava un desconegut usuari del fòrum 4chan a finals del 2017 per publicar suposats informes classificats que provarien que un grup de destacats polítics del Partit Demòcrata com Hillary Clinton i Barack Obama, juntament amb rostres coneguts com Tom Hanks i Oprah Winfrey, formaven una xarxa secreta de pedòfils que traficava amb menors. Després de la irrupció del coronavirus, els seguidors de QAnon van adaptar les seves sospites als nous temps i van difondre la teoria que la pandèmia havia sigut planejada per una lògia secreta.


Negacionistes de la neu (La tempesta ‘Filomena’ va cobrir Espanya de plàstic)


L’última moda en teories conspiranoiques l’ha donat la tempesta ‘Filomena’. No la borrasca en si, que a aquestes hores ningú ha relacionat amb cap contuberni a l’ombra, sinó la neu que va deixar al seu pas. El dia que el centre de la Península es va despertar cobert de blanc va començar a circular per les xarxes un vídeo en el qual es veia una dona agafant un grapat de neu recollit de la seva terrassa, a continuació hi acostava un encenedor encès i, veient que la bola no només no es fonia, sinó que es posava negra, concloïa: «Aquesta neu no és de veritat, és pur plàstic, aquesta és la merda que ens envien, ens estan enganyant amb tot».

La gran rialla que el vídeo va provocar a les xarxes no va evitar que la negacionista de la neu també tingués multitud d’èmuls que van repetir l’experiment amb un resultat similar. No només a Espanya. La recent onada de fred que ha assolat Texas ha deixat darrere seu una variada collita de vídeos de ‘tiktokers’ que insisteixen en la mateixa sospita. S’han alineat sota una mateixa etiqueta: #Governmentsnow (la neu del Govern).


Terraplanistes (La Terra és un disc pla, no un planeta esfèric)


Notícies relacionades

Malgrat la seva esbojarrada enunciació i l’atemptat que comporta contra les lleis de la física, la idea que la Terra no és esfèrica, sinó plana, constitueix una de les teories conspiranoiques més argumentades. Compta fins i tot amb un club, l’Associació de la Terra Plana, que des del 1956 mira de rebatre Eratòstenes, l’astrònom grec que fa 2.300 anys va arribar a mesurar el diàmetre del planeta. A mitjans del segle XIX, l’inventor anglès Samuel Birley Rowbotham va formular les nocions bàsiques de l’Astronomia Zetètica, segons la qual la Terra és un disc envoltat de gel amb el pol nord situat al centre. 

L’ocurrència fa un segle i mig que fa batzegades pels marges de la història, però ha guanyat adeptes en l’última dècada gràcies a les xarxes socials. El 2017 va arribar a celebrar-se a Carolina del Nord una conferència internacional sobre terraplanisme. El gener del 2020, el terraplanista nord-americà Mike Hugues va morir al caure del coet casolà amb què volia demostrar que l’horitzó de la Terra no és corb sinó pla.