PROMESA DEL CINE

Maisie Williams: l’adolescent apoderada

L’actriu, que va créixer com a intèrpret a ‘Joc de trons', protagonitza 'Two weeks to live'

MAS DOMINGO 14 12 2020 MAISE WILLIAMS EN LA SERIE TWO WEEKS TO LIVE

MAS DOMINGO 14 12 2020 MAISE WILLIAMS EN LA SERIE TWO WEEKS TO LIVE

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

La majoria d’actors passen anys buscant el paper de la seva vida, però ella en canvi el va trobar pràcticament al principi de la seva. Maisie Williams tenia només 12 anys quan es va imposar a 300 aspirants més per interpretar Arya Stark a ‘Joc de trons’, i immediatament es va fer famosa a tot el món. Quan la sèrie va arribar a la seva fi 10 anys i 59 episodis després, havia deixat de ser una nena per transformar-se en una dona davant l’atenta mirada de milions d’espectadors, i s’havia convertit no només en part d’un fenomen cultural sinó en referent per a la generació Z. 

Hauria resultat fins i tot lògic que perdés el nord. Al cap i a la fi la indústria de l’entreteniment sol ser cruel amb les seves estrelles més joves, i ella va arribar a cobrar 175.000 euros per cada episodi de la ja mítica sèrie. Si malgrat això no va adoptar maneres de mocosa ni va ser capturada pels paparazzis de borratxera a la sortida d’una discoteca es deu en bona mesura a la seva mare, que els havia criat en solitari tant a ella com als seus tres germans més grans i que, arribat el moment, va deixar la seva feina als despatxos d’una universitat per administrar la presència de la seva filla a les xarxes socials; actualment, l’actriu suma dos milions de seguidors a Twitter i més de set milions a Instagram.

Educada per la seva mare

Aquest mateix tipus d’instint matern de protecció es troba precisament en la base argumental de ‘Two weeks to live’, la minisèrie de sis episodis que Williams estrena a HBO Espanya dimecres. El seu personatge, Kim Noakes, va ser educat lluny del mundanal soroll per la seva mare, que li va ensenyar un complet catàleg de tècniques de supervivència, i aquestes habilitats resulten ser de gran utilitat quan la jove decideix fugir de la llar a fi de venjar l’assassinat del seu pare.

La successió d’obstacles que el seu periple presenta permeten a l’actriu reiterar l’habilitat a l’hora de rodar escenes de combat que ja va exhibir a ‘Joc de trons’; aquesta vegada, això sí, la violència no només no és tan brutal –mentre recorria Ponent a la recerca de venjança, recordem, Arya va apunyalar una de les seves nombroses víctimes als ulls, i a una altra la va cuinar en forma de pastís de carn–, sinó que a més se’ns ofereix combinada amb dosis considerables d’humor negre.

Notícies relacionades

Hi ha una altra cosa en comú entre els dos personatges. Cada un a la seva manera, tots dos ofereixen una subversió del tipus de retrat de l’adolescència femenina al qual la ficció televisiva i cinematogràfica ens continua tenint acostumats; i el mateix pot dir-se de Loba Venenosa, la ferotge superheroïna que Williams va encarnar en la fantasia ‘Los nuevos mutantes’, un dels seus últims treballs juntament amb ‘The owners’. Resulta temptador establir un patró, especialment considerant la claredat amb què l’actriu sol manifestar-se en contra de l’escassetat de personatges femenins forts i complexos. I no és l’única reivindicació a la qual ha prestat la seva veu. 

Defensora de causes

En els últims temps, ha encapçalat causes com la defensa del medi ambient i el moviment Black Lives Matter, ha animat els joves britànics que votessin –el Partit Laborista, en concret– i ha mostrat el seu recolzament al col·lectiu LGTBI; a més de fer campanya en favor tant del matrimoni homosexual com dels drets de la comunitat trans, ha assegurat que la seva pròpia sexualitat no accepta etiquetes i ha utilitzat les seves aparicions públiques per promocionar, en tàndem amb el model Reuben Selby –estan junts des del gener del 2019–, la roba de gènere neutre. La parella, coneguda a les revistes de tendències com a ‘Maiben’, acostuma a aparèixer en els ‘front rows’ de Setmanes de la Moda de tot el món, sovint vestint a conjunt i experimentant constantment amb el color dels cabells i el maquillatge; i d’aquesta manera Williams està aconseguint que el públic deixi de veure-la com a Arya Stark oferint-li una cosa per a la qual, entre el greixum i la sang de Ponent, no hi havia lloc: un toc de sofisticació.