10 coses que cal saber d'Elena Irureta, Bittori a 'Patria'

zentauroepp55170518 t ssies  10 cosas que hay que saber de elena irureta  m s pe200929174738

zentauroepp55170518 t ssies 10 cosas que hay que saber de elena irureta m s pe200929174738

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’adaptació televisiva de ‘Pàtria’ ha rebut molts elogis, però n’hi ha un que es repeteix de manera sistemàtica, ¿com està Elena Irureta en el paper de Bittori? Senzillament espectacular. Sobre ella descansa el dolor de les víctimes del terrorisme, la por, la impotència i en el seu crit de dolor després de la mort del seu marit es concentra tot el mal del conflicte basc. A continuació, desgranem 10 claus de la seva trajectòria i la seva vida.

 

1.TÉ ARRELS BASQUES, DE ZUMAIA

Va néixer el 1955 a Zumaia, localitat guipuscoana a la vora del mar que no es va deslliurar del terrorisme. Té tres germanes i un germà que continuen vivint allà. Ella torna cada vegada que pot.   

2.ELS SEUS INICIS VAN SER AL TEATRE

Va tenir una vocació primerenca i va estudiar a l’Escola d’Art Dramàtic de Dantzerti després de recórrer el País Basc interpretant peces teatrals ‘amateurs’ fins a desembocar en el circuit professional. Un dels seus primers papers protagonistes va ser el d’Helena de Troya en un muntatge dirigit per Luis Iturri

3.HA FET CARRERA COM A CÒMICA

Tot i que ens hagi impressionat amb la seva interpretació a ‘Patria’, la seva trajectòria és eminentment còmica. Des de la seva etapa de formació ja escrivia els seus esquetxos i fins i tot obres de teatre, com ‘Ama, begira, ezazu!’ al costat de Kontxu Odrizola, que la van convertir en un dels exponents de la nova dramatúrgia en eusquera. 

4.VA SER UN DELS ROSTRES DE L’INICI D’ETB

El 1982, van començar les emissions d’ETB i Elena Irureta va ser una de les seves estrelles en sèries com ‘Bi eta Bat’. Alhora, una nova generació de directors bascos es trobava en plena efervescència, com Juanma Bajo Ulloa o Julio Medem, amb els quals va col·laborar a ‘La madre muerta' i 'La ardilla roja'.. 

5.UNA SECUNDÀRIA A MOLTA HONRA

La seva ha sigut una cursa de fons a través de petits papers en els quals desbordava desimboltura i carisma, com passava a ‘Hola, ¿estás sola?’, d’Icíar Bollaín  amb la qual també va col·laborar a ‘Flores de otro mundo’ i ‘Te doy mis ojos’. 

6.LAS SÈRIES ABANS DE ‘PATRIA’

Durant 10 anys va ser l’oficial Laura Hurtado a ‘El comisario’, la sèrie gràcies a la qual el seu rostre es va colar a tots els televisors del país. També va participar a ‘Los misterios de Laura’, 'El tiempo entre costuras', 'Allí abajo’ i minisèries, com ‘Felipe y Letizia’, on va encarnar Paloma Rocasolano. 

7.ELLA I ANE GABARAIN SÓN AMIGUES

Bittori i Miren, és a dir, Elena Irureta i Ane Gabarain, també es coneixen, com els seus personatges a ‘Patria’, des de fa molt temps. Totes dues van coincidir a ‘Bi eta bat’ i han anat treballant en diferents projectes al llarg de 30 anys. Reconeixen que en el rodatge de la sèrie sabien el que estaven pensant només mirant-se.  

8.ÉS PROPIETÀRIA D’UNA CASA RURAL

La va comprar a finals dels 90 quan no tenia clar que podria viure com a actriu. Es tracta d’un mas del segle XVI rehabilitat, a prop del seu poble i en plena naturalesa. El seu veritable refugi. 

9.GRAN RECOLZAMENT DEL SEU NEBOT

Notícies relacionades

Telmo Irureta li van diagnosticar paràlisi cerebral quan era petit, però això no li va impedir estudiar i convertir-se en actor. La seva tia sempre l’ha recolzat en la seva carrera inculcant-li la importància de la constància i l’esforç. 

10.BITTORI, EL PAPER DE LA SEVA VIDA

Ha declarat que al País Basc hi ha moltes Mirens i moltes Bittoris i que el seu paper ha sigut un regal. Creu que al llibre era un personatge més sec, però que Aitor Gabilondo, creador de la sèrie, ha sabut dotar-lo d’una humanitat més gran. 

Temes:

Sèries