UNA MICA MÉS QUE UNA SECUNDÀRIA

Christine Baranski: una capitost amb glamur

La intèrpret ha demostrat que pot ser una perfecta protagonista a 'The good fight', que arriba a la quarta temporada

zentauroepp52969119 mas periodico christine baranski the good fight200401165247

zentauroepp52969119 mas periodico christine baranski the good fight200401165247

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Havia de passar. Acabada ‘The good wife’, els seus creadors, Michelle i Robert King, van decidir inaugurar un ‘spin-off’ dedicat al personatge que, a la fi, havia sigut el centre moral de la sèrie: l’advocada Diane Lockhart, pura fúria liberal i també pur glamur. ‘The good fight’ és a ‘The good wife’ el que ‘Better call Saul’ a ‘Breaking bad’: una ocurrència tardana capaç de fer ombra a la Gran Sèrie de la qual prové.

Després d’assentar-se com a bàlsam antitrumpista, ‘The good fight’ desviarà una mica la seva atenció del president en la quarta temporada, que arriba dijous, dia 9, a Movistar Series. Segons els King, s’enfocarà més en els advocats i en com afecta la situació política actual al món legal. Després de perdre el seu client més gran, Reddick Boseman & Lockhart es converteix en subsidiària d’una firma multinacional, SRT Laurie, amb rostres tan carismàtics com els de Hugh Dancy i John Larroquette. Però ningú robarà una escena a Christine Baranski (Buffalo, Nova York, 1952).

2009 com a gran any

‘The good fight’ és la seva sèrie, el seu espectacle, una cosa que li ha costat aconseguir. També és una plena exhibició dels seus poders dramàtics. Durant diverses dècades, Baranski va ser sobretot una gran secundària, i es va dedicar especialment a la comèdia i la comèdia musical. Tot i que va fer el seu primer paper important (Hel·lena a ‘El sueño de una noche de verano’ a Central Park) el 1982, el seu veritable gran any va haver de ser el 2009, quan va debutar tant a ‘The good wife’ com a ‘Big bang’, en aquesta última en el paper de la mare de Leonard, la neuròloga i psiquiatra Beverly Hofstadter.

Aquest últim personatge li va valer quatre de les seves quinze nominacions als Emmy. De totes les nominacions, només ha sortit amb premi de la primera: el 1995 va ser considerada millor actriu secundària de comèdia per la seva interpretació de la sarcàstica i llenguallarga Maryann Thorpe de ‘Cybill’, la ‘sitcom’ que Chuck Lorre va fer a mida de Cybill Shepherd. Que no guanyés el d’estrella convidada per la feridora Dra. Fairchild de ‘Frasier’ és un dels grans misteris del segle XX.

Quan va arribar a ‘Cybill’, amb 42 anys, Baranski ja havia guanyat Tonys per la seva participació en les produccions originals de Broadway de ‘Realidad’, de Tom Stoppard, i ‘Rumores’, de Neil Simon. El teatre li va donar una altra classe d’alegries: quan feia una obra d’Ibsen a Long Island va conèixer el també actor Matthew Cowles, qui seria el seu marit des de 1983 i fins a la seva mort el 2014.

Un any després del seu Emmy, va començar a ser reconeguda globalment pel seu paper de l’executiva Katherine Archer en la versió fílmica de ‘L’olla de grills’. Van seguir aparicions en pel·lícules com ‘L’estranya parella, una altra vegada’, ‘Bowfinger’, ‘El Grinch’, ‘Chicago’ o ‘Mamma mia!’, La pel·lícula i la seva seqüela. en aquestes últimes és Tanya Chisham-Leigh, dona madura tan sexual com Maryann Thorpe.

El magnetisme

Notícies relacionades

En una sèrie pitjor, Diane Lockhart potser no hauria tingut nòvio (més endavant marit), però els responsables de ‘The good fight’ volien que la seva heroïna sexagenària ho pogués tenir tot. Misteriosament, aquesta dona magnètica i de silueta escultural no es considera atractiva. «Atribueixo a això la longevitat de la meva carrera», va dir a ‘The New York Times’. «Mai vaig ser guapa, així que no he deixat de ser-ho. Pot ser que no hagi sigut la gran protagonista, però vaig poder vestir grans models i em van deixar frases divertides. Crec que vaig tenir més flexibilitat».

Quan el coronavirus ho permeti, Baranski rodarà ‘The gilded age’, la sèrie sobre l’edat daurada de Nova York que Julian Fellowes (creador de ‘Downton Abbey’) cuina per a HBO. Coronavirus, deixa ja de molestar. 

Temes:

Sèries Cine