PERFIL DE VIGGO MORTENSEN

¿Per què tenim el mateix gust que Ariadna Gil?

Rapsoda i defensor del referèndum. L'actor ens ha mostrat, a Barcelona, aquesta altra cara de la seva imatge. Aquí, enumerem quatre motius de per què ens cau bé.

zentauroepp38384494 barcelona 11 05 2017  icult   viggo mortensen y el escritor 170519122856

zentauroepp38384494 barcelona 11 05 2017 icult viggo mortensen y el escritor 170519122856 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Teresa Cendrós
Teresa Cendrós

Periodista

ver +

Sembla mentida, però fins i tot David Trueba, exmarit d'Ariadna Gil i pare dels seus dos fills, entén que l'actriu l'abandonés a ell per Viggo Mortensen. «Es normal que el tío sea muy guapo y muy rico y hasta que tenga los ojos azules; el problema es que además el hijo de puta es un tío estupendo, una persona buenísima y un actor cojonudo», explica, en la seva última novel·la ('El monarca de las sombras'), Javier Cercas que li va confessar el responsable de portar al cine 'Soldados de Salamina' -i, des d'aquell moment, el seu amic de l'ànima-, quan, vuit anys enrere, la seva dona es va aparellar amb l'aguerrit capità Aragorn.

«En el fondo la culpa de todo es mía: ¡Pero si casi fui yo el que terminé de convencerla de que estava enamorada de ese cabrón y de que se largara con él!», va afegir el cineasta. Tampoc calien gaires dots de persuasió. L'actor, nascut al cor de Manhattan fa 58 anys, de pare danès i mare nord-americana -que aquesta setmana ha recitat poemes a Barcelona i, de passada, ha recolzat el 'Let ca­talans vote', a favor del referèndum-, acredita mèrits de sobres perquè Ariadna Gil no sigui l'única que sospira per ell. Som legió els que alabem el gust a la barcelonina més enllà del que està a la vista, que també.

Repassem, seguidament, per què ho fem.

1. ÉS COSMOPOLITA I POLIGLOT

Viggo Mortensen parla cinc idiomes (anglès, espanyol, danès, francès i italià) i n'entén tres més (noruec, suec i català). La facilitat per a les llengües segur que li ve de la seva ascendència i també perquè de petit va viure en diferents països. A banda del seu, a Veneçuela i l'Argentina. I, a més, li va tocar una família molt viatgera, fins i tot molt abans que ell vingués al món. Sense anar més lluny, els seus pares, que s'havien conegut a Noruega, van anar a casar-se a Holanda.

De la seva infantesa a Buenos Aires, en conserva un costum, una afició i un deix. El primer: com tot argentí com cal, sempre porta a sobre un equip de 'mate' i, és clar, un paquet de 'mate'. I això en alguna ocasió li ha comportat problemes als aeroports al confondre's el duaner d'herba. La segona: la seva desbordada passió pels colors -quina casualitat, blau i grana- d'un equip de futbol, el Club Atlético San Lorenzo de Almagro. I el tercer: un seductor accent porteny quan parla en espanyol.

2. UN ARTISTA DEL RENAIXEMENT

I el titolet no és cap broma. Podria haver sigut perfectament un home renaixentista. Toca moltes tecles. I mai més ben dit: no només actua, també compon i interpreta, és un acceptable pintor, editor literari, fotògraf i poeta. És un entusiasta del jazz -ha llançat diversos discos- i ha compost peces per al cine: va participar en la banda sonora d''El Senyor dels Anells: El retorn del rei' -és seva la partitura d''Aragorn's coronation'- i va firmar la música de la pel·lícula Jauja, cinta on es va inspirar en el seu pare per recrear un soldat danès que busca la seva filla desapareguda en la immensitat de la Pampa.

Els seus quadros tendeixen a l'abstracció, a l'estil Basquiat, salvant totes les distàncies. Si teniu curiositat, recupereu la pel·lícula 'Un crim perfecte', en què Viggo Mortensen interpreta David Shaw, el desmanegat pintor amant del personatge de ­Gwyneth Paltrow. Els murals que representa que són seus en la ficció, ho són de ­veritat.

La literatura, i en particular la poesia, és un altre dels seus amors. Un part dels diners que va guanyar amb 'El Senyor dels Anells' la va invertir en Percival Press, la seva editorial. Amb aquest segell ha publicat mitja dotzena llibres de poemes, art i fotografia.

3. XIUXIUEJA A CAVALLS I ARBRES

És un consumat genet des de petit i un gran amant dels cavalls. Va arribar a dormir a l'estable al costat de Brego, el seu cavall a 'El Senyor dels Anells', per establir un vincle amb ell que fes fluir millor el rodatge. I, al finalitzar la gravació d''Océanos de fuego' -on va encarnar un personatge real, Frank T. Hopkins, genet circense de la 'troupe' de Buffalo Bill que va ser convidat per un xeic a una ­duríssima carrera pel desert de l'Aràbia-, va acabar comprant el mustang que donava vida a Hidalgo, perquè li va agafar afecte.

Disfruta de la naturalesa tant com li permeten les seves ocupacions nòmades. I, respecte a la seva afició 'verda', presumeix d'una curiosa mania: planta arbres allà on va. Sí, el que sentiu. Acostuma a portar llavors a sobre, que sembra -secretament- en parcs i jardins dels llocs que visita.

4. ÉS UN PARÀS AMB EL SEU ÚNIC FILL

Notícies relacionades

Encara que es va divorciar de la polifacètica artista Exene Cervenka quan el seu únic fill, Henry Blake, només tenia 10 anys -ara en té 29-, sempre ha estat molt unit a ell. Fins al punt que en tots els seus contractes hi figura que el Dia d'Acció de Gràcies -i els anteriors i posteriors si el rodatge és lluny-, ell lliura. Aquesta festa és sagrada perquè sempre la passa amb Henry, al costat del qual va posar, orgullós, a l'alfombra vermella de l'última gala dels Oscars.

Bé, doncs, i com que ningú és perfecte, que diria Billy Wilder, tot i que la seva ànima futbolera és blaugrana (ep, del San Lorenzo de Almagro), aquí, on comparteix la seva vida amb Ariadna Gil, llueix la blanca 'merengue'.