REPÀS A TRES DÈCADES DE GALES

30 anys dels premis Goya en 10 'hits'

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Els premis més importants del cine espanyol –que s'entreguen dissabte que ve– compleixen 31 anys.  En tres dècades, la gala dels Goya ha sigut escenari d'emotives estampes, reivindicacions polítiques i moments tensos. Hem escollit 10  instants dels quals, al seu dia, se'n va parlar molt. Per bé o per mal.

EL MUR (1990).

Pedro Almodóvar va intentar firmar la pau amb Carmen Maura oferint-li un tros del mur de Berlín. «Si va caure aquest mur podrà caure el nostre». 

 

JOSÉ LUIS BORAU (1998).

El llavors president de l'Acadèmia va protestar contra l'assassinat del regidor del PP Alberto Jiménez Becerril i la seva dona per part d'ETA mostrant les mans pintades de blanc. 

TONY LEBLANC (1999).

 ‘El tigre de Chamberí’, recuperat per al cine gràcies a Santiago Segura, va recollir amb llàgrimes el seu Goya per ‘Torrente’.

L'ANIVERSARI DE FELIP (2000).

Al recollir el seu ‘cabezón’ al millor director per ‘Todo sobre mi madre’, Pedro Almodóvar va felicitar el llavors príncep Felip i tots els acadèmics van cantar ‘Aniversari feliç’.

NO A LA GUERRA (2003).

La cerimònia del  2003 va marcar un abans i un després. Tant els presentadors com els assistents van convertir la gala en una contundent protesta contra la invasió de l'Iraq. 

JULIO MEDEM (2004).

El documental ‘La pelota vasca’ va provocar furibundes crítiques per part d'associacions de víctimes del terrorisme, que van escridassar el director a l'entrada de la gala.

ALFREDO LANDA (2008).

El veterà actor va deixar tots els seus companys amb l'ai al cor quan, al recollir el seu Goya d'Honor, va patir un fortíssim bloqueig mental i no va aconseguir filar el seu discurs.

PEDRO ALMODÓVAR (2010).

Álex de la Iglesia, president de l'Academia, es va guanyar l'admiració dels seus col·legues quan va aconseguir que, per fi i després d'anys de distanciament, el manxec tornés als Goya. 

CANDELA PEÑA (2013).

Notícies relacionades

‘Una pistola a cada mà’ li va donar el tercer Goya de la seva carrera. A l'estrada, l'actriu catalana va demanar feina i va parlar de la mort del seu pare en un hospital públic on «no hi havia ni aigua ni mantes». 

MORBO POLÍTIC (2016).

En cap edició s'havia registrat un planter de polítics així. El socialista Pedro Sánchez va coincidir a l'alfombra vermella amb Albert Rivera (Ciutadans), Pablo Iglesias (Podem) –tots tres, a la foto– i Alberto Garzón (IU).  Els Reis hi estaven convidats, però no hi van assistir.