EL DEBAT SOBRE L'ACCÉS A INTERNET DELS MÉS PETITS

Guadalupe Romero: "Si no se'n fa un mal ús, em sembla una bona eina"

2
Es llegeix en minuts

El mòbil de la Paula va ser el gran i esperat regal d’aniversari dels 10. «Va ser el febrer de l’any passat. Ens volíem esperar a la comunió, però les circumstàncies van fer que ho avancéssim una mica», explica la seva mare, Guadalupe Romero. Bàsicament, les circumstàncies són que la seva mare viu en una urbanització d’un poble a 20 quilòmetres de Barcelona i que la seva germana petita, la Martina, no va poder matricular-se a la mateixa escola que ella, fet que implicava passar 10 minuts sola cada dia al sortir de classe. Uns mesos després, els seus pares es van separar i el mòbil es va convertir en la via directa dels pares per parlar amb ella quan està amb l’altre progenitor.

Els pares podrien haver optat per un telèfon normal, sense connexió a internet. «Però que el telèfon sigui una ajuda per a mi i per a la meva tranquil·litat no significa que la Paula no pugui comunicar-se amb les seves amigues per Whatsapp o fins i tot per Instagram. Si no se’n fa un mal ús, el mòbil em sembla una bona eina per als nens», opina la mare.

La Paula passa molts estius en un poble d’Extremadura. Allà, explica la seva mare, els nens disfruten de més llibertat que a la ciutat i el mòbil, un regal típic de comunió, és la forma que tenen les mares de saber en tot moment on són els seus fills. «Quan era allà, la Paula em trucava des del mòbil de la seva cosina, que és dos anys més gran. Li agradava molt», recorda la seva mare.

Els pares de la Paula van buscar un 'smartphone' amb un preu d’una mica més de 100 euros i que fes bones fotos. «Tenia clar que no seria un mòbil d’alta gamma», assegura Romero. Van contractar trucades il·limitades als números del seu pare i de la seva mare, més 500 Mb d’internet. «No és gaire, però és suficient perquè ella pugui comunicar-se», afegeix.

Els pares de la Paula saben la seva contrasenya. «Els seus whatsaps són privats i no els miro, però hem pactat que si percep alguna cosa estranya que m’ho digui», explica la mare, que fa un any es va donar d’alta a Instagram per poder veure el que penja la seva filla. «La veritat és que ella ja no penja res i jo ja no ho miro, perquè estic tranquil·la. Ara està més pels vídeos musicals de Ricky Martin, Sebastián Yatra o Los 40 Principales. També busca experiments de ciència casolans», revela. 

Notícies relacionades

La Paula és una bona estudiant, amb una mitjana de qualificacions d’excel·lent. La seva mare assegura que ni el seu rendiment ha baixat ni s’hi ha enganxat. «No està gaire amb el mòbil, però a vegades s’embadaleix. No hem d’oblidar que té 10 anys i s’ha d’estar a sobre, però tant el seu pare com jo li diem que amb mitja hora ja n’hi ha prou. A casa ja tenia ordinador i accés a internet, així que l’'smartphone' no ha sigut una gran novetat», explica Guadalupe Romero.

A l’escola de la Paula està prohibit fer servir el mòbil, fins i tot a l’hora del pati i a la del menjador. «Ella l’apaga i el torna a encendre quan surt», explica la mare. Del seu grup de cinquè, aproximadament la meitat de la classe té un 'smartphone'. «Només les nenes. Els nens estan per altres coses. Estan més per la Play», revela la Paula.