Milionària conscienciada

El vuitè llibre de la saga de Harry Potter va arribar la setmana passada a les llibreries. I, tot i que 'Harry Potter i el llegat maleït' no és del tot obra de l'autora, sinó que està basat en l'obra de teatre homònima, Rowling segueix ingressant avantatj

fcasals35223214 file   in this july 30  2016 file photo  writer j k  rowling160826123404

fcasals35223214 file in this july 30 2016 file photo writer j k rowling160826123404 / Joel Ryan

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

J. K. Rowling és una dona que hi toca, circumstància una mica més que lloable en un cas com el seu. Han passat gairebé dues dècades des que va aparèixer Harry Potter i la pedra filosofal, el primer llibre de la sèrie. Aquell triomf literari sense precedents va cobrir amb una allau de fama i diners, una desconeguda, d'economia precària. En el delicat trànsit cap a l'èxit i la desmesurada fortuna que va venir després, Rowling no va perdre, ni el cap, ni el cor. Als 51 anys, l'estrella multimilionària de la literatura juvenil, administra els seus béns materials amb compte i generositat, conscient dels problemes que l'envolten. Només un altre famós, Elton John, va superar la suma dels donatius a causes benèfiques l'any passat.

Sempre ocupada, Rowling manté una imparable activitat professional. Cine, teatre, televisió, parcs temàtics, exposicions, promocions, nous relats. Tot projecte que toca el converteix en or. L'últim exemple, l'obra teatral, Harry Potter i el llegat maleït, arrasa a les llibreries i es consagra a la cartellera de Londres, tot i participar-hi només de foma indirecta.

Rowling ha sabut controlar un formidable imperi, que fàcilment podia haver-la engolit. En lloc d'això ha mantingut sàviament les regnes, sense renunciar a la seva vida privada o a expressar sense embuts les seves opinions, ja siguin contra Donald Trump, o els extremistes de signe divers. La ciutadana Rowling es mulla i intervé més i més en el debat polític britànic i en afers socials delicats. Ho fa amb coratge, frontalment, cosa que li ha valgut admiradors i enemics declarats.

La seva àgora és a Twitter, on compta amb més de vuit milions de seguidors. Simpatitzant del Partit Laborista, l'escriptora ha sigut molt crítica amb Jeremy Corbyn. Durant el referèndum sobre Europa va acusar part dels directors de la campanya del brexit de ser «racistes i fanàtics» i un cartell de Nigel Farage contra els refugiats, de ser «gairebé un exacte duplicat de la propaganda utilitzada pels nazis». Anglesa, tot i que resident des de fa molt temps a Edimburg, en el referèndum de la independència d'Escòcia, va recolzar la permanència al Regne Unit i va aportar un milió de lliures a la campanya pel no.

Considerada per la revista Time com una de les 15 personalitats més influents a internet, Rowling tant pot defensar la BBC, que combat amb passió i humor, com prejudicis i estereotips. Quan algú va atribuir a la tennista Serena Williams tenir una constitució física «com un home», l'autora va respondre amb una foto de Williams enfilada en unes sabates de taló, lluint un magnífic vestit vermell, juntament amb una nota sarcàstica: «¡Ja!. El meu marit té la mateixa pinta amb aquest vestit. Ets un idiota». En altres ocasions ha sortit en defensa de marginats, gent vivint en la pobresa, els adolescents gais, que se senten aïllats, o mares que crien soles els seus fills, una experiència que ella mateixa va viure després de néixer Jessica, la seva primera filla, a l'haver-se divorciat del pare de la criatura.

Amb els peus a terra

Notícies relacionades

La fama, el triomf i els diners no han impedit a Rowling tenir els peus a terra i construir una vida familiar tranquil·la, intimitat que defensa amb ferocitat. L'escriptora manté a ratlla els paparazzis i detesta especialment el Daily Mail. Des de fa 15 anys està casada amb un metge, Neil Murray, amb qui ha tingut dos fills més. Ell rarament l'acompanya a esdeveniments socials. Una excepció va ser la recent estrena de gala al teatre Palace de Londres de Harry Potter i el llegat maleït, la producció de cinc hores, en què tots dos es van deixar fotografiar plegats.

Ben aviat assistirà a una altra estrena, aquesta vegada cinematogràfica. El 18 de novembre arriba Animales fantásticos y dónde encontrarlos, l'adaptació d'un dels tres títols complementaris a la saga de Harry Potter, que ella va escriure i ara ha transformat en un guió de cine. A més d'això està preparant l'exposició que la Biblioteca Britànica dedicarà al fenomen Harry Potter l'any que ve, quan es compleixin 20 de la publicació del primer llibre. Aquesta tardor també, la BBC rodarà l'adaptació de tres novel·les policíaques per a adults de l'autora, en una sèrie que s'emetrà per Nadal. La jubilació al sol del Carib, no figura en els plans immediats de Joanne Rowling.