Felip Joan Froilà de Marichalar

L'infant terrible es fa gran

El nebot gran del Rei compleix 18 anys i deixa enrere una infància i adolescència marcades per les males passades. L'últim curs l'ha passat en un internat dels Estats Units de caràcter militar.

tcendros34666485 felipe juan froil n de marichalar durante la feria taurina d160714202230

tcendros34666485 felipe juan froil n de marichalar durante la feria taurina d160714202230 / GDG

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Fins a l'arribada dels 'gendres maleïts', els paparazzi espa-nyols sospiraven per tenir una família reial similar a la britànica, poblada de personatges generosos en escàndols i sortides sucoses per a la premsa. El canvi de titularitat en la corona i l'ostracisme a què van ser sotmesos Jaime de Marichalar i Iñaki Urdangarin en els últims anys -cadascun pels seus motius- semblaven haver tornat la informació monàrquica a la nota cortesana i el posat oficial. Però els caçadors d'instantànies sensacionalistes tenien marcada al calendari la data del 17 de juliol del 2016 com qui posa una espelma al seu sant favorit: avui compleix 18 anys Felip Joan Froilà de Tots els Sants de Marichalar i Borbó, el primer nebot del Rei i una de les figures del clan reial que més imatges enetremaliades -com ho demostren les que il·lustren aquesta pàgina- i comentaris intrigants ha generat en els últims anys.

Si Froilà -nom amb què és conegut per la gent del carrer, encara que en el seu entorn pròxim li diuen 'Pipe'- ja es va convertir en una font de notícies díscoles i xiuxiuejos diversos quan era menor d'edat, ¿què no pot fer parlar ara que ningú, amb la llei a la mà, el pot frenar? Els fotògrafs del paper cuixé estan posant a punt aquests dies les seves càmeres a l'espera de captar la imatge del fill d'Elena de Borbó conduint el seu primer cotxe, fent els seus primers tragos (legals) d'alcohol o cometent alguna malifeta recollida al Codi Penal dels adults.

No és que li tinguin jurada; és la fama que té de ser el vers lliure en el sonet borbònic la que permet albergar la càrrega explosiva de qui ja ha sigut retratat clavant cops de peu als seus cosins en plena cerimònia nupcial del seu oncle el monarca, fent la 'peineta' als fotògrafs que el perseguien a la sortida d'un sarau o abandonant l'hospital després d'haver-se disparat en un peu amb l'escopeta de caça del seu pare.

El jove Froilà apunta maneres, i sembla haver heretat l'afició a l'espontaneïtat del seu avi Joan Carles, de qui es diu que és el seu nét preferit, i el gust per la vida dissipada del seu pare. A casa es devien posar molt seriosos amb ell quan va transcendir que exercia de relacions públiques de les sessions per a adolescents de la discoteca Joy Eslava de Madrid i que es passejava pels voltants de la Puerta del Sol amb una màscara d'Anonymous per fer poder el brètol sense ser reconegut.

Però més severs han necessitat ser els seus pares amb ell en el tema dels estudis. Amb fusta d'animador de festes, el nét del Rei emèrit no sembla haver sigut cridat pel camí de l'acadèmia. Després de suspendre uns quants cursos de l'ESO en el selecte Colegio del Pilar de Madrid, els seus pares van acabar internant-lo al centre Sagrada Familia de Sigüenza (Guadalajara), des d'on la tardor passada el van enviar a un altre internat d'inspiració militar a Virgínia (Estats Units).

Entre els toros i Podem

Notícies relacionades

Diuen les cròniques monàrquiques que Froilà ha tornat canviat de les terres nord-americanes. Més formal, més madur, fet tot un homenet. Les imatges del seu retorn revelen que a Amèrica es va deixar la panxeta i la cara de púber amb què se'n va anar, però no pas les seves principals aficions: les primeres aparicions públiques en què se l'ha vist corresponen a la corrida de la Beneficència celebrada a la plaça de Las Ventas, on se'l va veure a la llotja reial amb el seu avi i la seva mare, i a la festa que es va marcar a l'antiga sala Pachá de Madrid, on va ocupar un reservat vip amb un grup d'amiguets.

Coneguda la seva tendència a donar la nota, els antimonàrquics el van adoptar com el seu rei particular molt abans que transcendissin les seves simpaties -negades pel seu pare- per l'ideari de Podem. Sense l'empara de la minoria d'edat que fins ara el protegia, ha arribat l'hora de saber si Froilà és el nou cavall de Troia republicà incrustat a la Casa del Rei o una figura de perfil baix en el variat paisatge humà de la cort dels Borbons. El temps i els seus actes ho diran.