TARGETA VERMELLA A LA MISOGÍNIA

Més que unes corbes

Peter Niemeyer toca accidentalment el pitde l’àrbitra Bibiana Steinhaus.

Peter Niemeyer toca accidentalment el pitde l’àrbitra Bibiana Steinhaus. / REUTERS

3
Es llegeix en minuts

Si es ven esport femení, es ven el cos. En un món d'homes, les àrbitres estan obligades a demostrar cada diumenge que són alguna cosa més que la foto pintoresca de la jornada i les corbes entre les diagonals del camp.

Bibiana Steinhaus, l'única dona en el futbol professional alemany, és una figura respectada i un dels grans referents de l'arbitratge femení. Filla de col·legiats i comissària de policia a la Baixa Saxònia, dirigeix partits a la Bundesliga (masculina) des de la temporada 2007-08 i també la femenina.

No obstant, al buscar el seu nom a Google, el primer que acostuma a aparèixer són els vídeos sobre dos tocaments accidentals del seu bust en partits. És viral des del 2010 el frec de Peter Niemeyer (del Hertha) -al qual, per cert, Steinhaus va reaccionar amb bastanta naturalitat. I també està al top ten de la xarxa el tocament d'André Mijatovic el 2013, que enmig del partit segurament no van percebre ni l'un ni l'altra. Les reaccions dels internautes a aquests vídeos són per emmarcar.

Menys vist, tot i que també ho és, és el moment estel·lar en què un jugador es va abaixar els pantalons davant de Steinhaus, quarta àrbitre en aquest partit, durant la reglamentària revisió de les botes prèvia a l'entrada al camp. I també la bronca de Pep Guardiola de fa un any, quan en un rampell la va agafar per les espatlles per discutir-li una decisió.

Càstig exemplar

Per cert, Steinhaus ha hagut de sentir perles com que «les dones no tenen lloc en el futbol dels homes». Va passar el desembre passat i Kerem Demirbay, el jugador que va intentar donar aquest bany de realitat a la col·legiada alemanya, va ser castigat pel seu club, el Fortuna Düsseldorf, a oficiar un partit de nenes.

Steinhaus ha sortit bastant airosa de la curiositat i fins i tot del morbo que desperta per ser una dona en un món d'homes.

A l'altre extrem, hi ha l'atractiva àrbitra brasilera Ana Paula Oliveira, que es va convertir en la noia dolenta de les col·legiades el 2007, quan la FIFA la va suspendre per arbitrar partits internacionals perquè havia posat nua per a Playboy.

Oliveira, filla d'àrbitre igual que Steinhaus i una figura al seu país, havia sigut discutida uns mesos abans per la polèmica anul·lació de dos gols que van deixar fora de la Copa del Brasil el Botafogo. Curiosament, aquest equip havia accedit a la semifinal per un altre possible error arbitral, menys comentat. No obstant, la seva suspensió va ser causada obertament per la publicació del nu. «Està més preocupada per la visibilitat que per la seva feina», van argumentar des de la Confederació Brasilera de Futbol.

Oliveira va debutar internacionalment als Jocs Olímpics del 2004. Després del seu nu, va ser batejada com «l'àrbitra més sexi del món», però actualment està dirigint els seus passos cap a la televisió.

Fernanda Colombo l'ha succeït en el paper d'àrbitra atractiva i amb projecció. Per cert, fa uns mesos, després d'una decisió de la col·legiada que va resultar polèmica, l'entrenador Marcelo Oliveira la va enviar a posar nua en una revista, en una clara al·lusió a la seva predecessora.

Notícies relacionades

Portades picants

El nu d'Oliveira va ser molt comentat per fel de  tractar-se d'una àrbitra de primera línia. No obstant, també alimenten les portades altres àrbitres que semblen més interessades en les passarel·les que en els camps de futbol. A Itàlia, molts aficionats al futbol saben qui són Elena Tambini i Claudia Romani, que ja han posat de curt, molt curt, i amb el xiulet a la boca. Encara que no tothom coneix una altra compatriota, Elena Cini, una exatleta convertida en àrbitre que passarà a la història com la primera dona que ha actuat com a assistent en un partit de Lliga de Campions. I tampoc és massa famosa la suïssa Nicole Petignat, la primera dona que ha arbitrat un partit internacional masculí, de la UEFA.