CLÍNIQUES I CENTRES TRIORA

Detectar a temps una addicció és clau per superar-la

Els experts recomanen demanar ajuda professional quan es detecten símptomes en una persona propera

Canvis en l'estat d'ànim, conflictes familiars o irresponsabildad laboral, possibles indicadors

triora

triora

3
Es llegeix en minuts

L’addicció és una malaltia crònica que es cola en la vida de les persones afectant el funcionament i l’estructura del cervell, i en moltes ocasions impedeix que l’individu sigui conscient de tenir un problema i de les conseqüències negatives d’aquest.

Per aquesta raó, per ajudar algú amb problemes d’addicció és fonamental poder detectar-la a temps, i una vegada que l’entorn ha localitzat el problema, el següent pas és buscar ajuda professional.

“L’addicció és una malaltia multifactorial”, explica el doctor Joaquín Descals, psiquiatre i director mèdic de Triora Barcelona i de la Clínica Triora Alicante “existeix un factor congènit (gens), un factor ambiental i un factor psicològic que determina si la persona que està consumint alguna substància addictiva o desenvolupant una conducta addictiva pot arribar a manifestar la malaltia d’addicció”.

Símptomes d’una addicció

Parlem d’addicció quan es passa de l’ús a l’abús i de l’abús a la dependència. “El moment que el consum de substàncies pren massa protagonisme en la vida de la persona, i es comencen a eludir les responsabilitats personals, és el moment d’estar alerta”, asseguren els experts de Triora addiccions.

Una de les principals àrees que es veuen afectades són les relacions familiars i socials. “La persona addicta tendeix a un grau d’aïllament més gran, amb canvis en el grup d’amics. Comença a tenir dificultats amb els fills fins al punt de molestar-los i comencen a aparèixer conflictes amb la parella. De sobte es torna més esquerp, es tanca i, quan surt, ho fa sense cap tipus de control”, detalla el Dr. Descals de Triora Barcelona.

El doctor Joaquín Descals, psiquiatre i director mèdic de Triora Barcelona.

Un altre dels símptomes són les alteracions en l’acompliment normal de les responsabilitats laborals. L’addicte deixa d’assistir amb regularitat a la feina i hi busca excuses. Està més distret, el seu rendiment baixa i deixa cites penjades sense cap excusa fins al punt que comença a ser amonestat per això.

Negar l’existència de l’addicció, així com tots els problemes derivats d’aquesta, és un dels símptomes més clars. A més, es donen canvis en l’estat d’ànim, amb aparicions brusques d’episodis d’irritabilitat o de depressió, al costat d’una tendència a passar més temps tot sol i desinterès per realitzar activitats.

A mesura que va avançant la malaltia d’addicció es comencen a fer més evidents els canvis en l’aspecte físic, com pot ser la desatenció de la higiene personal i l’aparició de sagnies nasals, secrecions nasals, ulls irritats o pupil·les dilatades.

La importància de l’ajuda professional

En el moment en què detectem algun dels signes esmentats anteriorment, el primer pas és intentar parlar amb aquesta persona. Des de les clíniques i centres Triora recomanen que a l’hora d’iniciar aquesta conversa és fonamental mostrar-li la nostra preocupació no jutjant-lo sinó estenent-li la mà, oferint-li la nostra ajuda, perquè moltes vegades ell no vol ser conscient o no és capaç de veure el que li passa.

“S’ha de tenir en compte que ens enfrontem a una persona molt manipuladora i que anteposarà el consum a qualsevol altra cosa, però, sabent que aquestes interferències es produeixen, hem de ser capaços d’ajudar-la a reflexionar, que entengui el que li està passant”, explica l’expert. Una altra de les opcions, és la de la intervenció familiar, quan els éssers estimats de l’addicte es reuneixen sense ell per acordar una mateixa línia de discurs i fer més efectiva l’ajuda.

Una vegada atès aquest primer pas, és indispensable buscar ajuda professional. El Dr. Descals subratlla que “per solucionar un problema d’addicció indubtablement cal buscar ajuda professional en un centre terapèutic, on el pacient, després de reconèixer l’existència del problema, pren consciència del que li passa i comença un programa de treball personal guiat per un equip medicoterapèutic que li permetrà recuperar el sentit a la seva vida”.

Notícies relacionades

A l’hora d’escollir el centre, s’han de tenir en compte diversos factors, un d’ells és la metodologia que utilitza, en aquest sentit, el grup Triora ha desenvolupat un model de tractament integral, el Model Triora, un exclusiu tractament, amb resultats provats, que aborda la recuperació de la persona a través de components mèdics, psicològics i físics treballant el cos, la ment i la recuperació dels valors perduts durant l’addicció.

Per ajudar un familiar amb una addicció es pot contactar amb Triora Barcelona (València 243-245 2n 2-1) a través del web www.triora.es o el telèfon 930.156.201.

Temes:

Addiccions