CEPSA

Claus per estalviar combustible i allargar la vida del motor

{estacion}-de-cepsa

{estacion}-de-cepsa

7
Es llegeix en minuts
MARÍA TORRES / BARCELONA

És a l'estiu quan gran part dels conductors fan la majoria dels desplaçaments anuals. Els preus dels carburants, la seguretat i la sostenibilitat exigeixen, a més de seguir senzills i elementals consells d'estalvi, triar amb cura la classe de carburant.

La companyia Cepsa, orientada a oferir productes amb el més valor afegit als seus clients, els ofereix diverses recomanacions en l'àmbit de la conducció, entre les quals destaquen que un consum responsable permet estalviar en la factura del carburant, prolongar la vida del motor del vehicle i ser respectuosos amb l'entorn. Amb aquesta filosofia de partida, l'empresa aposta per aprofundir en la seva oferta de productes d'alta eficiència per satisfer les necessitats del transport i la conducció; per la creació de productes específics com els carburants Óptima i Xtar, i per la incorporació de serveis de combustibles sostenibles, com l'autogàs, en les seves estacions de servei.

“Gràcies a una correcta elecció podem evitar l'acumulació de dipòsits en injectors i en vàlvules d'admissió. Un embrutiment progressiu d'aquests elements, a més d'augmentar el consum i les emissions, causa una altra mena de disfuncions relacionades amb el confort i el plaer de la conducció”, expliquen els experts de la companyia.

 No es pot oblidar que un motor net millora les prestacions, redueix el consum i minimitza les emissions.

EFICIÈNCIA 

Si l'adequada elecció del carburant resulta vital a l'hora d'aconseguir una òptima resposta del motor i mantenir-lo cuidat i lliure de brutícia i, en conseqüència, en el seu punt de màxima eficiència, també ho és per ajudar a reduir el consum de combustible. Tampoc s'ha d'oblidar la utilització de lubricants adequats. Cepsa recomana els sintètics, capaços de millorar el funcionament del motor, ja que això ajuda a reduir les despeses de manteniment. 

La pressió dels pneumàtics és un altre aspecte a tenir en compte. Un pneumàtic amb la pressió baixa és sinònim de més consum: al mantenir la pressió adequada, es disminueix la superfície de rodament i, també, el consum de combustible.

Respectar els temps de revisió recomanats pel fabricant ajuda a mantenir el motor en un estat òptim de funcionament, fet que es tradueix en un increment de l'estalvi de carburant i en una disminució dels nivells de CO2 emesos a l'atmosfera.

Finalment s'ha d'apostar per una conducció eficient, ja que la forma de conduir, l'adequada selecció de les marxes i el tacte amb l'accelerador poden ser aspectes determinants a l'hora d'estalviar i consumir menys combustible.

MEDI AMBIENT 

La combustió en els motors de gasolina i dièsel d'última generació està millorant de manera notable. En aquest sentit, la utilització d'un carburant amb la formulació adequada és crucial per reduir les emissions contaminants i són, per tant, molt més respectuosos amb el medi ambient. Els experts de Cepsa recomanen, a més de mantenir el motor net, utilitzar carburants d'última generació, amb els quals serà possible mantenir el motor lliure de brutícia i en el nivell idoni d'eficiència, condició indispensable per controlar l'emissió de les emissions. Encara que aquestes representen menys de l'1% dels gasos emesos pels tubs d'escapament, es consideren nocives per a la salut i el medi ambient. Això és especialment rellevant en el mitjà urbà, on la seva concentració, associada a factors climàtics particulars (llum i calor), pot contribuir a deteriorar la qualitat de l'aire.

L'ús de carburants de nova generació contribueix a reduir les emissions a l'atmosfera. Aquests carburants són molt més respectuosos amb el medi ambient, ja que són capaços de realitzar una combustió més neta a l'interior del motor.

La reducció de l'impacte sobre el medi conforma una estratègia empresarial que articula investigació i protecció de l'entorn, conceptes que s'entenen estretament vinculats.

NOUS CARBURANTS SOSTENIBLES 

En el procés de desenvolupament i experimentació de nous carburants hi entren en joc exhaustius assajos de motor i proves en laboratoris de prestigi internacional, així com la mobilització de fortes inversions per aconseguir més rendiment, i l'equilibri entre prestacions, consum i baixes emissions. El resultat ha sigut, segons Cepsa, l'obtenció de fórmules que responen de manera adequada a cada necessitat, de manera que la companyia afirma estar preparada per oferir productes que cuiden el motor, prolonguen la seva vida útil, afavoreixen el confort i estalvien en costos de manteniment, sobretot amb el seu producte denominat Óptima, un carburant eficient que respecta l'entorn.

Les dades de la firma mostren com els clients valoren de manera positiva els carburants Óptima i lubricants Xtar, ja que la seva formulació específica permet recuperar la potència del motor. A més, ajuda a cuidar el medi ambient, ja que els carburants dièsel i de gasolina de la citada gamma suposen un estalvi mitjà de l'1,3% de combustible en gasolina i un estalvi mitjà d'un 2,3% en dièsel.

Una altra aposta de sostenibilitat arriba de la mà de l'autogàs, un gas liquat del petroli que s'utilitza com a combustible alternatiu als tradicionals. El seu consum està augmentant de forma considerable. Avui dia circulen més de 25 milions de cotxes a tot el món amb autogès, entre els quals uns 15 milions estan a Europa.

Cepsa comercialitza i distribueix l'autogàs en més de 30 estacions de servei repartides a tot Espanya, una alternativa de combustible idònia per a aquells conductors que fan molts quilòmetres, com els professionals del transport, encara que no només per a ells. Amb aquest servei posa a l'abast dels particulars un carburant avantatjós en preu i costos mediambientals. L'autogàs ha demostrat ser altament eficient davant els combustibles tradicionals, i contribueix a millorar la qualitat de l'aire per les menors emissions i a reduir la contaminació per soroll a les ciutats. Al mateix temps, els vehicles tenen un manteniment més econòmic, més autonomia, menys cost de producte i un alt nivell de seguretat.

L'autogàs té avantatges econòmics i mediambientals. El seu preu és gairebé la meitat que el de la gasolina o el gasoil i, per tant, permet estalviar al consumidor fins a un 40% de la seva despesa en carburant. Augmenta l'autonomia (sistema bifuel) ja que amb un sol dipòsit de gas es poden recórrer 600 quilòmetres, als quals se sumen els que es poden fer amb el dipòsit de gasolina. Pel que fa al medi ambient i respecte als carburants tradicionals, redueix de forma important les emissions de gasos i de partícules, que són les més perjudicials per a la salut. També redueix les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

En aquesta aposta per la innovació i el respecte mediambiental, la companyia també fa 10 anys que treballa en el desenvolupament de biocombustibles avançats. Ha sigut pionera en la implantació de l'oli vegetal hidrotractat, també conegut com a hibrobiodièsel.

Filipe Henriques

ENTREVISTA A FILIPE HENRIQUES, Director de GLP de Cepsa

-¿Quin és el present i, sobretot, el futur de l'autogás? 

-En cuanto al present, l'autogás ja és el combustible alternatiu més utilitzat en el món. A més és, entre tots ells, un dels que més va a créixer en els pròxims anys. A curt i mitjà termini conviurà amb altres alternatives energètiques i cada uno d'esos combustibles satisfarà unes necessitats determinades, de manera que finalment serà el consumidor final el que es decideixi per una opció o una altra.

-¿Com definiria i enumeraria els avantatges d'aquest combustible?

-És el millor combustible alternatiu per diverses raons. En primer lloc, perquè la seva distribució fins als punts de subministrament és exactament igual a la dels combustibles tradicionals, cosa que ha fet possible que es desenvolupi una xarxa de subministrament capilaritzada de prop de 550 estacions de servei que permet un proveïment relativament senzill als consumidors.

En segon lloc, la forma de subministrament en el vehicle és idèntica a la dels combustibles tradicionals, i això significa que no canvia cap hàbit de consum i facilita al client final la seva adopció.

En tercer lloc, és considerat un combustible alternatiu per les seves menors emissions de CO2, NOx i partícules. Els vehicles d'autogàs compten amb avantatges fiscals, d'aparcament i de circulació sobre els que usen combustibles tradicionals en moltes ciutats. I per últim, però no menys important, permet estalviar fins a un 40% en la factura de combustibles dels seus usuaris.

-¿Què aporta Cepsa en el camp de l'autogàs i com és la vostra xarxa de subministrament?

-A Cepsa disposem de refineries a Espanya que ja estan produint autogàs amb la nostra pròpia tecnologia i amb totes les garanties de fabricació. Tenim una xarxa de subministrament important de combustibles convencionals i ara estem començant a incloure-hi l'autogàs.

De moment comptem amb 31 punts, però tenim plans per incrementar-los de forma bastant ràpida. Respecte a aquest punt és important tenir el suport de les Administracions públiques, perquè incentivin l'adopció d'aquestes tecnologies per part els consumidors finals.

La nostra idea és integrar els punts de subministrament a les estacions que ja tenim en marxa, ja que és el més còmode per a l'usuari, encara que també es poden posar assortidors independents en tallers o en polígons industrials.

Notícies relacionades

-¿Què diria als consumidors habituals per animar-los que es passin a l'autogàs?

-En resum els diria que és una tecnologia molt senzilla i desenvolupada, respectuosa amb el medi ambient i que permet estalviar al consumidor final en la seva factura de combustible, sense oblidar els avantatges que aporta als usuaris que treballen amb vehicles de transport pesant. Pocs productes respectuosos amb l'entorn tenen a més un component d'estalvi tan important per al consumidor final respecte a altres alternatives que ofereix el mercat.