Gira asiàtica del cap del Govern
La llengua catalana tornarà a les aules d’una universitat de la Xina
Catalunya i Pequín s’alien per impulsar el gegant ‘microscopi’ Alba amb la firma d’un conveni per a la innovació científica i tecnològica
Hi ha molts alumnes que volen formar-se a Catalunya i saben que el domini de l’idioma és important

El president de la Generalitat, Salvador Illa, visitant les instal·lacions del sincrotrón de Pekín /
Els alumnes xinesos podran aprendre català a la universitat. El president Salvador Illa va anunciar ahir que, a partir del segon semestre del curs 2025-2026, es recuperaran els cursos a la Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín gràcies al conveni que subscriurà l’Institut Ramon Llull amb aquest centre educatiu superior.
Aquest serà l’únic punt de docència universitària de català a la Xina i s’inclourà en la xarxa a l’exterior que compta actualment mb 130 universitats amb estudis en llengua catalana. Es reprendrà, d’aquesta manera, el lectorat que va estar en vigor entre 2015 i 2019 que van cursar uns 180 alumnes i que va quedar anul·lat per la pandèmia de la covid.
La Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín és una universitat pública fundada el 1941 i especialitzada en estudis de llengües estrangeres en la qual s’ensenyen 101 idiomes a uns 15.000 estudiants, dels quals 1.000 són estrangers.
Després de reunir-se amb el president de la universitat, Jia Wenjian, amb el degà d’Estudis Hispànics, Fuliang Chang, i amb la professora del lectorat de català, Zhang Xiao, Illa va afegir que també han explorat altres vies de col·laboració, com la firma de convenis d’intercanvi amb universitats catalanes centrades en estudis de comerç, finances i economia, i la formació de traductors xinesos al català. El president també va aprofitar l’oportunitat per traslladar la visió del Govern i de la Generalitat en matèria de llengües oficials, i les negociacions que hi ha en marxa perquè el català, el basc i el gallec siguin oficials a la Unió Europea.
"Els hem explicat que la nostra visió és la d’un país que té una llengua a través de la qual expressa la seva identitat, i que és un vehicle d’entesa i comunicació. És molt important que s’ensenyi aquí perquè les persones que tinguin ganes d’acostar-se a la realitat catalana, i també a l’espanyola, que és plural i diversa, puguin aprendre-la", va remarcar.
Zhang, l’encarregada de la formació en català, va cursar el doctorat en Història a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre 2020 i 2024. Allà va voler aprendre la llengua catalana: "M’agrada aprendre llengües i el vaig estudiar a la UAB. Va ser una bona oportunitat, perquè al campus teníem classes gratis, congressos i activitats, i en la carrera es parlava en català en molts casos, així que vaig aprendre’l. Va ser una experiència meravellosa", va revelar.
Entre les motivacions que porten els alumnes xinesos a aprendre català, Zhang va destacar que molts volen anar a Catalunya a formar-se i que són conscients que el coneixement d’aquesta llengua és important: "Hi ha molts alumnes que volen estudiar comerç, economia o periodisme, per això volen aprendre l’idioma abans d’anar-hi. Catalunya té universitats molt bones i n’hi ha algunes que col·laboren amb la nostra".
Sobre les dificultats que els alumnes puguin trobar-se, la professora va negar que els sigui difícil aprendre el català, perquè la majoria dels estudiants en aquest centre superior tenen una noció bàsica de l’espanyol. "També n’hi ha que no el coneixen, però saben anglès, i igualment volen estudiar català", va aclarir.
Aliança entre ‘microscopis’
Després de la visita a la universitat, Illa es va traslladar fins al nord de Pequín per formalitzar una nova aliança estratègica entre Catalunya i la Xina. Després de visitar les instal·lacions del High Energy Photon Source (HEPS), un dels sincrotrons més avançats del món i tot un símbol de l’avenç científic i tecnològic del país asiàtic, va oficiar la firma d’un acord de col·laboració amb el gegant microscopi Alba, instal·lat a Cerdanyola del Vallès.
Un sincrotró és una instal·lació científica que accelera electrons fins a unes velocitats pròximes a la de la llum i que, al canviar de direcció en la seva trajectòria circular, emet una llum extremadament brillant –la radiació sincrotró– que permet estudiar l’estructura de materials i molècules amb gran precisió. Això dona la capacitat als científics d’analitzar virus i bacteris per poder dissenyar nous medicaments o vacunes i d’estudiar materials avançats com superconductors o nanomaterials, alhora que ofereix oportunitats per impulsar la innovació industrial en el camp de les bateries o de components aeroespacials.
Notícies relacionadesLa física i directora del sincrotró Alba, Caterina Biscari, i el subdirector de la planta xinesa, Yuhui Dong, van celebrar l’acord i, en declaracions a la premsa, Biscari va assegurar que, amb aquest conveni de col·laboració, l’Alba tindrà més capacitat per passar a ser un equipament de quarta generació, com ho és HEPS.
El president català també va visitar les instal·lacions de Roca Barcelona Gallery per donar un reconeixement a aquesta empresa catalana amb tres grans fàbriques a la Xina, i es va reunir amb l’ambaixador de la Unió Europea al país asiàtic, Jorge Toledo.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança