La xacra de la corrupció

Illa es deslliga de Cerdán i obre la porta que la Generalitat es personi en la causa

El president defensa que es depurin responsabilitats "caigui qui caigui" i que s’aclareixi si hi va haver comissions en les obres d’Adif de Sant Feliu

Illa es deslliga de Cerdán i obre la porta que la Generalitat es personi en la causa
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"El cas no té cap vinculació amb el Govern català ni amb cap dels seus membres ni amb mi". Amb aquesta afirmació, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va voler deixar clar ahir que no té res a veure el PSC amb la trama de corrupció per la qual Santos Cerdán és a la presó i va demanar que es depurin totes les responsabilitats "caigui qui caigui". Recollint el guant llançat per Junts, impulsor del debat, va prometre estudiar que el Govern de Catalunya es personi com a acusació particular en la trama que afecta el PSOE per aclarir si es van pagar comissions irregulars per unes obres d’Adif a Sant Feliu de Llobregat.

Illa va arrencar la seva al·locució recordant que no hi ha "cap indici" en l’informe de l’UCO que enteli la seva persona, el seu partit o el seu Govern, i va afegir que tampoc tenia "cap coneixement" de les presumptes irregularitats comeses per Cerdán, José Luis Ábalos i Koldo García. "Hi ha persones honestes i honrades que amb el poder es corrompen. Hi ha persones que es dediquen a la política no amb vocació pública, sinó amb vocació de servir-se del que és públic", va reconèixer. Però alhora va reivindicar que la "immensa majoria" de dirigents i servidors públics són "gent honesta", tant en els partits de dretes com d’esquerres i a tots els nivells institucionals, des de regidors fins a consellers. "Reivindico la noblesa del servei públic i de la política", va remarcar.

En tot cas, va admetre que aquests "pocs" que es corrompen "són massa" i va fer una crida a transformar la decepció en "estímul" per reforçar els mecanismes de control i de supervisió. En aquest marc, va prometre que aquest mateix any s’aprovarà una llei d’alertadors que el Govern vol redactar de zero malgrat que des del 2018 s’ha treballat en aquesta norma que van acordar impulsar el PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP. També va reivindicar la llei de la direcció pública professional que l’Executiu ha començat a impulsar perquè els alts càrrecs de la Generalitat siguin seleccionats per meritocràcia i no a dit.

Això sí, Illa va voler ser contundent a l’hora de recalcar que el seu suport a Sánchez i a les mesures preses per combatre la corrupció i per remodelar la direcció de Ferraz és total i s’estén a l’àmbit polític i al personal.

Des de l’oposició, el PP i Vox van ser els més contundents a demanar explicacions al president per la presumpta trama de corrupció que afecta el PSOE. En una de les converses que recull l’informe de l’UCO, Koldo García esmenta Illa, de qui assegura que estava en contacte amb un tal Chili, amb qui "parlava moltíssim" per a la venda de mascaretes durant la pandèmia.

Responsabilitat política

Notícies relacionades

El popular Alejandro Fernández va acusar Illa de deixar que Koldo García entrés "fins a la cuina" del seu ministeri i de ser "políticament responsable de la compra de mascaretes defectuoses i sense homologar". "No n’és responsable penalment, però sí políticament", va dir Fernández.

Menys contundent va ser Junts. El seu líder parlamentari, Albert Batet, va prometre fer un debat "acurat" i "sense faltar al respecte", però va advertir: "No li direm que té un problema i es diu Chili, ni destruirem persones amb informes falsos com van fer amb Xavier Trias". El republicà Josep Maria Jové també va sol·licitar a Illa que doni la seva "paraula" que prendrà mesures contundents si algú del seu Govern o del seu partit acaba implicat.