La xacra de la corrupció
¿‘Lobby’?
Això és un tràfic d’influències de manual a través del ministre d’Hisenda. Les activitats d’Equipo Económico beneficiaven uns quants en detriment de la majoria.

Ricardo Martínez Rico /
Llegeixo i sento que el sumari del que ja coneixem com el cas Montoro o la conversió del Ministeri d’Hisenda del Govern del Partit Popular de Mariano Rajoy en una màquina per facturar la venda de lleis no tindria conseqüències si hi hagués hagut a Espanya un registre de lobbies o una llei reguladora dels lobbies.
¿Què és un lobby? Segons el diccionari de la Real Academia Española, la paraula anglesa defineix una "activitat l’objectiu de la qual és influir en la presa de decisions de l’àmbit públic o privat en favor d’interessos determinats".
L’empresa Equipo Económico, fundada per Montoro, es va convertir en una profecia autocomplerta: quan ell va passar a ser ministre d’Hisenda la companyia esmentada es va convertir en el lobby principal, l’entrada del seu despatx a l’edifici del carrer d’Alcalá, 4, de Madrid. No es distingia Equipo Económico empresa del seu equip econòmic en el Ministeri d’Hisenda.
L’11 de juny del 2019, el subinspector de Mossos d’Esquadra TIP 4493, com a instructor, va elevar al jutge Rubén Rus Vela, titular del jutjat d’instrucció número 2 de Tarragona, un atestat de 63 pàgines que porta per encapçalament: "Diligència resum d’actuacions". En les conclusions assenyala que "en primer lloc pren força la hipòtesi estudiada d’inici segons la qual Equipo Económico hauria cobrat grans quantitats de diners en concepte de comissions, per la seva capacitat d’influir en les decisions dels poders executiu i legislatiu".
¿Com ho feia? "Per donar una aparença de legalitat a aquests ingents ingressos, Equipo Económico hauria facturat a les societats que abonaven les comissions esmentades, en concepte de prestació de serveis d’assessoria i també per la redacció d’informes estratègics que funcionarien com a cobertura de la comissió, per vetllar perquè es pagui".
Resulta summament interessant –per desmentir la idea que, si hi hagués un registre o legislació sobre grups de pressió o lobbies a Espanya, que per descomptat s’hauria d’aprovar com més aviat millor– veure com veia el TIP 4493 l’activitat d’Equipo Económico.
"L’activitat que porta a terme EE [Equipo Económico] excedia el que seria el trasllat de les posicions de grups d’interès, a l’anar molt més enllà. Van aprofitar l’estreta col·laboració amb membres del Govern que, pel fet de formar part del Consell de Ministres, participaven en la iniciativa legislativa a través dels projectes de llei, i fins i tot en l’aprovació de normes amb rang de llei (en el cas dels decrets llei). També es valdrien del fet que, fins i tot en el cas d’assumptes que per raó de la matèria la iniciativa corresponia a altres departaments ministerials, el Ministeri d’Hisenda participava, en la mesura que aquests afectaven els ingressos o despeses de l’Estat. Així l’engranatge legislatiu seria rendibilitzat per Equipo Económico per a l’enriquiment dels seus socis".
I l’informe remarca: "Si el tipus d’activitat és detestable per tal com la majoria de les vegades obeeix i prioritza l’interès d’uns quants en detriment de la majoria, en el cas particular d’Equipo Económico es presenta especialment execrable per tal com els qui executen o havien exercit càrrecs públics s’han beneficiat de la seva posició privilegiada amb l’única finalitat d’enriquir-se patrimonialment".
Dos personatges clau
Notícies relacionadesEls dos personatges clau de la trama, segons totes les fonts consultades, han sigut els germans Martínez Rico: Ricardo i Felipe... "Els diners van acabar convertint-se en l’objectiu de la seva vida i de mica en mica va consagrar la seva formació a aconseguir-ne cada vegada més", va dir una font que va conviure amb tots dos en el Govern de Mariano Rajoy. "L’error de Montoro va ser nomenar cap de gabinet Felipe Martínez Rico", va apuntar... És que Felipe Martínez Rico va ser cap de gabinet de Montoro i més tard sotssecretari d’Hisenda durant el Govern de Rajoy.
Alberto Núñez Feijóo "va recuperar" el gener del 2023 una part de l’equip de Montoro. I recentment ha "recuperat" Alberto Nadal, secretari d’Estat d’Energia els anys 2013-2016, és a dir, en el període en què es van elaborar i van aprovar les reformes que volien i per les quals van pagar 360.000 euros les empreses gasistes. En el sumari d’aquesta causa, el seu nom no hi apareix.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- 40 anys de ‘retorn al futur’ Un DeLorean es passejarà el dia 29 per Barcelona
- De ruta per LLancà Els camins de la tramuntana
- CATA MAYOR La bona brasa marina arriba a Sabadell
- Restaurants a prop del mar per menjar després de la platja
- Dues propostes Viatjar a Tòquio i Beirut sense sortir de Barcelona