La xacra de la corrupció

El despatx de Montoro cobrava per informes 10 vegades més que les consultores

El jutge apunta a l’existència de suborns al constatar el voluminós preu de les minutes d’Equipo Económico

Els contractes amb empreses de gasos industrials incloïen pagaments per resultats

Les empreses agrupades a l’AFGIM van pagar al despatx fins a 779.705 euros entre el 2011 i el 2019

El despatx de Montoro cobrava per informes 10 vegades més que les consultores
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo
Cristina Gallardo

Redactora de Tribunals

Especialista en Tribunals / Nacional

Ubicada/t a Espanya

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació a l’exministre d’Hisenda del PP Cristóbal Montoro i a gran part del seu equip, que se centra en el despatx que va fundar –Equipo Económico– per presumptes manipulacions en lleis per beneficiar empreses de gasos industrials "a canvi d’un preu", apunta a l’existència de suborns per a l’obtenció d’aquests avantatges legals.

El jutge de Tarragona Rubén Rus, que imputa a tots ells fins a set delictes de corrupció, un és el de suborn, basa les seves sospites que es van produir en les minutes cobrades pel bufet, que "multipliquen per 10" el cost dels informes sobre les consultes legals, quan en realitat Equipo Económico les derivava a consultores de prestigi, com Ernst & Young.

Terceres instàncies

En una de les interlocutòries incorporades al sumari del cas Montoro, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el magistrat explica que entre el 2011 i el 2019, d’acord amb el que va declarar a Hisenda Equipo Económico, les empreses Air Liquide, Abello, Messer Ibérica, Praxair i Carburos Metálicos, agrupades en l’Associació de Fabricants de Gasos Industrials i Medicinals (AFGIM), van pagar al despatx fins a 779.705 euros, una xifra molt elevada tenint en compte, a més, que els informes tècnics encarregats amb la finalitat d’argumentar les seves pretensions davant el poder públic són elaborats per terceres instàncies, en aquest cas Ernst & Young, "i en el millor dels casos retocats per Equipo Económico".

No obstant, "malgrat això, les minutes del despatx investigat poden multiplicar per 10 el que cobren les consultores que confeccionen els informes", assenyala el magistrat, que qualifica d’"aclaparadora" la diferència de facturació entre el despatx i qui fa en realitat els informes remesos a l’Administració.

La interlocutòria detalla que, després d’un primer intent fallit d’obtenir una reforma favorable en la regulació de l’impost elèctric, aquestes empreses van acudir a Equipo Económico, ara Global Afteli, i van obtenir un benefici fiscal del 85%. En un dels correus intervinguts s’afirma: "La via més directa, com sempre, és pagar a aquest equip econòmic que té contacte directe amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro".

El jutge situa la contractació el 4 de desembre del 2013 per uns honoraris que consten d’un import fix de 10.000 euros, que calia abonar en dos pagaments de 5.000 euros, més 18.000 addicionals en cas de pròrroga de contracte (que es pagarien en tres vegades, de 6.000 euros cada una). L’AFGIM pagaria finalment a Equipo Económico 270.000 euros sense IVA.

Després es detecta que les gasistes acudeixen novament a Equipo Económico. Aquesta vegada per aconseguir una reducció de l’impost d’activitats econòmiques. Els honoraris percebuts pel despatx aquest cop van ser de 60.000 euros, als quals se’n van afegir 360.000 més en "concepte de success fee" (pagament per resultat), diu el jutge, que precisa que els pagaments en aquesta ocasió es van canalitzar a través de l’associació que agrupa la cinc empreses imputades.

Equipo Económico va declarar a Hisenda haver cobrat de l’AFGIM en els exercicis 2017, 2018 i 2019 un total de 254.100 euros, així com un pagament de Nippon Gases Euro-holding (abans Praxair España) de 15.125. Les resolucions existents en el sumari xifren el total del que es va percebre per part d’aquestes empreses en gairebé 780.000 euros.

Reformes legislatives

Notícies relacionades

Amb això, van aconseguir participar en les reformes legislatives en marxa a través de dos escrits presentats davant el director general de Tributs i el subdirector general de Tributs Locals –que encara continuava en el càrrec i ha sigut ara destituït pel PSOE–, amb una proposta de redacció dels epígrafs que volien modificar

En la seva resolució, el magistrat afirma que "l’operativa mostrada amb el sector de les gasistes –contractar Equipo Económico per a la bona consecució de les reformes legislatives– es podria haver donat amb altres empreses de diferents sectors com poden ser Madrid Network, Ferrovial i Abengoa".