Generalitat valenciana

Mazón nega un «sou vitalici»: «L’estatut de presidents no l’he inventat jo»

El president assegura que està «centrat en la reconstrucció» i retreu a Compromís insinuar que aguanta pel salari

Mazón nega un «sou vitalici»: «L’estatut de presidents no l’he inventat jo»

Rober Solsona - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Diego Aitor San José

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que «no hi ha cap sou vitalici» per als expresidents, quan li han preguntat per un salari de 75.000 euros anuals com a membre nat del Consell Jurídic Consultiu (CJC) que podria cobrar durant dos anys a partir d’aquest dilluns, tal com preveu la llei valenciana, a l’haver complert els dos primers anys de legislatura, si deixés el govern valencià.

«Que jo sàpiga no hi ha cap sou vitalici. L’estatut dels presidents és el que està en vigor. En fi, no l’he creat jo, però no hi ha cap sou vitalici, que jo sàpiga. Aquests comptes són els que porta Compromís, jo no em dedico a portar aquests comptes. Els meus comptes són els de la reconstrucció», ha indicat el cap del Consell, per replicar la crítica llançada pels valencianistes aquest dilluns a les Corts.

Així ho ha manifestat a preguntes dels periodistes a Alaquàs per les crítiques de l’oposició d’haver intentat «aguantar», després de la dana que va provocar 228 morts, per superar la meitat de la legislatura per cobrar aquest sou que marca l’estatut d’expresidents. Si Mazón esgotés la legislatura podria cobrar-lo durant 15 anys, a més de tenir dret a cotxe oficial o assessor, segons estableix aquesta normativa.

Qüestionat per si ha «aguantat» fins ara per poder cobrar el sou d’expresident si deixés el Consell, ha contestat: «No, per l’amor de Déu. Només la insinuació… Crec que ja està bé de fer la campanya als que estan utilitzant el dolor amb aquestes coses. Ja em sembla excessiu haver d’entrar en això».

Des del 2002

Notícies relacionades

L’estatut d’expresidents està vigent des del 2002 i garanteix una funció als que han ocupat el càrrec de més responsabilitat en el Govern valencià una vegada deixen el seu lloc. La seva base teòrica beu d’evitar portes giratòries i aprofitar l’experiència d’un excap de Consell per posar-la al servei del Jurídic Consultiu. Compromís va demanar al maig canviar-ho, però el PSPV, el PP i Vox ho van rebutjar.

Basant-se en aquesta norma va estar un temps adscrit Francisco Camps al CJC una vegada va deixar la Presidència de la Generalitat i la seva acta de diputat el 2015, mentre queXimo Puig va apel·lar als drets que li donava haver estat al capdavant de l’Executiu autonòmic per comptar amb l’oficina de suport que li permet disposar de dos treballadors i un lloc físic de treball.