Els riscos de la xenofòbia

Les Forces de Seguretat segueixen des del febrer l’ofensiva ultra contra migrants

A l’hivern van aflorar comptes a les xarxes socials per crear a Espanya plataformes racistes de tall europeu

Amb els successos de Torre Pacheco, han tingut una audiència de 51 milions de persones

Les Forces de Seguretat segueixen des del febrer l’ofensiva ultra contra migrants
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’allau de missatges d’agitació ultra relacionats amb els successos de Torre Pacheco havia aconseguit ahir una audiència conjunta de 51 milions i mig de persones a les xarxes socials, segons fonts de la Seguretat de l’Estat. El que a Interior es considera una campanya formal de desestabilització de l’ordre públic ha arribat a 10 milions d’interactuacions amb missatges xenòfobs, racistes o extremistes, segons les mateixes fonts.

Torre Pacheco és l’assaig més exitós d’un pla més ampli. Des del febrer passat, especialistes en amenaça radical de les Forces de Seguretat estan seguint preparatius de membres de l’extrema dreta a Espanya per agitar aldarulls contra immigrants aquest estiu, amb l’argument ara en voga en aquest món: la deportació d’immigrants delinqüents.

Les nits de violència a Torre Pacheco són plasmació del que aquests especialistes esperaven, si bé "no és la primera ocasió aquest any", indiquen fonts pròximes a aquesta investigació.

Els investigadors segueixen l’atomització en grups locals més o menys autònoms dels extremistes que s’estan reclutant amb aquesta campanya. Atribueixen als seus promotors l’objectiu de consolidar, a partir de successos similars aquest estiu, un moviment xenòfob violent de tall europeu que fins ara no quallava a Espanya.

Malgrat el volum a què està arribant i el correlat polític que li dona Vox, això de Torre Pacheco no és una fita fundacional. Els investigadors uneixen el fenomen a un altre assaig frustrat a Alcalá de Henares, fa tan sols uns dies. El 4 de juliol, arran de la violació d’una jove atribuïda a un estranger, una galàxia de comptes ultra a les xarxes socials va convocar una manifestació no autoritzada a la localitat madrilenya. Va ser un fracàs: tot i que hi va acudir mig miler de radicals, no s’hi va unir la població local.

En aquesta convocatòria era present com a catalitzador el Núcleo Nacional (N+N), evolució de Noviembre Nacional, al seu torn evolució del magma d’escraches ultra davant la seu socialista de Madrid a l’hivern del 2023 al 2024.

L’intent d’Alcalá de Henares –on la campanya continua activa– i el de Torre Pacheco han seguit la mateixa pauta que a Gata de Gorgos (Alacant) el 30 de juny del 2024. Una setmana després de l’assassinat a cops d’un veí, integrants de l’organització neofalangista Hacer Nación agitaven una marxa de carrer de protesta.

Un crim protagonitzat per magribins –mai per anglesos, francesos, russos...– la difusió del qual causi la indignació popular, viralització del cas, amb guarnició de la campanya amb missatges falsos, creació de portals de captació...

Tot i que els preparatius venen de més lluny en el temps, a finals de gener es va fer visible el primer nou banderí d’enganxament a Telegram. Va ser un compte suposadament europeu (en realitat creat a Espanya) sota el nom Deport Them Now EU. Entre els seus principis, promoure "la més massiva deportació en la història d’Europa". Entre els seus símbols, el sol negre, emblema cèltic patrimonialitzat pels nazis.

El compte va simular la creació de capítols a França, el Regne Unit, Alemanya, Polònia o Irlanda que no són els autèntics grups de l’anomenada White Brotherhood (germandat blanca) europea.

El 22 de juny passat va aflorar, també a Telegram, Deport Them Now Spain com a canal independent, el més vinculat als aldarulls de Torre Pacheco, però no l’organitzador. "És un aparador, i mostren només el que volen que es vegi", explica una de les fonts consultades.

Grups de confiança

Segons aquest especialista, aquest tipus de canals són el reclam per al xateig multitudinari d’ultres. Entre aquesta manada de xatejadors atrets a comptes com Deport Them Now s’escull els que passin certs filtres, per integrar-los a uns anomenats "grups de confiança". En aquests grups més sofisticats s’intensifica l’adoctrinament, i el prosèlit es veu premiat que el deixin col·laborar, com passa, salvant les distàncies, amb el reclutament gihadista online.

El seguidor selecte passa llavors a xats en els quals –com va passar, també salvant les distàncies, amb els aldarulls de Tsunami Democràtic a Catalunya– els integrants s’intercanvien avisos de per on avancen patrulles policials, identitats d’enemics o punts de reunió.

Altres fonts policials indiquen que es busca una capil·laritat local, o sigui, xats en àmbit autonòmic per mobilitzar-se, i aquests al seu torn propagats per xats de ciutats, i fins i tot de barris. Es copien aquí tècniques de les patrulles ciutadanes contra la delinqüència i de grups organitzats contra ocupes o carteristes a Madrid i Barcelona.

Ahir, Deport Them Now Spain va ser enfosquida a Telegram (tret de per als seus integrants) perquè el compte "ha sigut utilitzat per disseminar violència", indiquen els administradors d’aquesta xarxa de missatgeria.

Disturbis al Regne Unit

Notícies relacionades

Tot aquest moviment copia els esquemes de funcionament d’altres a Europa. El seu model més pròxim ha sigut a les illes britàniques, i prové de l’estiu del 2024. A Coolock (Irlanda), el juliol del 24 es van produir aldarulls xenòfobs i contra forces policials després que transcendís un rumor sobre la conversió d’un vell magatzem en centre de recepció d’immigrants irregulars. El 29 de juliol, a Southport (Regne Unit) un jove va apunyalar tres nens. Extremistes de tot Anglaterra van acudir als disturbis a la ciutat, i a mirar de cremar la mesquita.

L’acció de les "milícies digitals" que escalfen l’ambient –el terme és d’un altre expert de la seguretat de l’Estat– es recolza en la desinformació. L’Oficina de Coordinació de Ciberseguretat del Ministeri d’Interior té detectada una intensa campanya de missatges falsos amb "alta possibilitat de ramificacions", informen les esmentades fonts, que podrien provocar més incidents violents en altres punts d’Espanya.

Temes:

Irlanda Vox Arran