La Generalitat firma un acord per expandir la connectivitat

El protocol, subscrit amb una vintena d’operadors i el món local català, es proposa ampliar la xarxa de fibra òptica i telefonia mòbil al 100% del territori

La Generalitat firma un acord per expandir la connectivitat
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No deixar ningú enrere. Aquesta és la missió de TelcoCat, un protocol firmat per la Generalitat, els principals operadors de telecomunicacions i ajuntaments de tot el territori català per ampliar i millorar la connectivitat de Catalunya.

L’acord, segellat ahir, estableix un marc per al desplegament de la xarxa pública de fibra òptica i de telefonia mòbil. Es preveu que aquest any superi els 8.000 quilòmetres i connecti un total de 738 municipis catalans. Amb això, es vol garantir la connexió del 100% del territori.

A més, el pacte també habilitarà, a partir de setembre, un nou servei d’atenció telefònica en català per millorar la gestió d’incidències i evitar la desconnexió de les àrees rurals afectades per aquesta problemàtica.

Sense accés a internet, l’activitat comercial i social se’n ressent. Prova d’això són els talls que van afectar el Pirineu català durant el Nadal del 2024, caigudes de connectivitat que han portat el Govern de Salvador Illa a tancar aquest acord amb una vintena de telecos i entitats tant del sector com del món local.

"Quan imaginem un país amb cohesió territorial això significa que ha de tenir oportunitats de desenvolupament econòmic i serveis públics. I avui, això no és possible si no hi ha una connectivitat que no arribi al 100% del territori", va remarcar el conseller de Presidència, Albert Dalmau.

Els operadors que han subscrit l’acord són Telefónica, Vodafone, Orange, Parlem, Connecta Wireless, Gubtec Iguana Telecom, NXTelecom-bivid, Giromax Wireless Solution, XTA, Onivia, Connecta 1876 SLU (Nexia), Cellnex i Federació Catalana d’Empreses de Telecomunicacions.

Entre les entitats locals participants hi ha la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, Micropobles i Localret.

Agilitzar la gestió d’incidències

L’acord servirà de pont per agilitzar la comunicació entre pobles i ciutats del país amb les telecos que gestionen les xarxes que els permeten estar connectats. Quan les incidències siguin de caràcter molt crític, com caigudes massives o afectació en infraestructures crítiques com hospitals, també hi intervindrà la Generalitat.

Notícies relacionades

L’Executiu català va voler escenificar aquest pacte de col·laboració publicoprivat des del Casal Cultural de Monistrol de Montserrat, municipi del Bages situat a la faldilla de la icònica muntanya catalana que també s’ha vist afectat per diversos incidents de connectivitat. "Vull donar les gràcies per aquesta iniciativa i per pensar en el territori", va celebrar ahir la seva alcaldessa, Núria Carreras.

N’hi ha altres com Amer, a la Selva, que han patit problemes de desconnexió similars que s’han allargat més d’una setmana. "Intentàvem parlar amb els operadors, però al trucar-los et saltava el contestador automàtic i et penjaven", lamenta la seva alcaldessa, Rosa Vila Juanhuix. El tall va truncar l’activitat del poble gironí. "Era caòtic perquè les botigues no podien cobrar, no es podien retirar diners dels caixers, molts no podien teletreballar i la gent gran més vulnerable es va quedar penjada a casa. Els veïns estaven molt enfadats i em trucaven a mitjanit", explica amb frustració en declaracions a EL PERIÓDICO. "Hem patit molt". Per això, ara celebra la iniciativa del Govern, si bé és cauta: "Necessitem un interlocutor i algú ha d’agafar el toro per les banyes".

Temes:

Govern Internet