Brussel·les reclama a Espanya redoblar els esforços contra la corrupció

La Comissió Europea critica en el seu informe sobre l’Estat de dret la falta d’avenços en la investigació dels casos d’"alt nivell"

Brussel·les reclama a Espanya redoblar els esforços contra la corrupció

EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +
May Mariño

En plena crisi pel cas Koldo, la Comissió Europea va donar ahir un toc d’atenció a Espanya per la falta d’avenços en la lluita contra la corrupció en el seu informe anual sobre l’Estat de dret, en el qual recull la llei d’amnistia i pren nota de la imputació del fiscal general de l’Estat, sense entrar a valorar-les. La percepció de la corrupció a Espanya ha augmentat significativament en els últims cinc anys. Així ho recull l’informe, que apunta que, segons un Eurobaròmetre del 2025, el 89% dels espanyols van considerar que la corrupció està "molt estesa", molt per sobre de la mitjana europea, que està en un 69%. A més un 51% dels enquestats consideren que els afecta personalment.

Brussel·les apunta que "encara no s’ha començat a treballar en l’estratègia nacional anticorrupció", que estava prevista per al 2024. La Comissió destaca que, "segons les parts interessades, malgrat la inclusió de prioritats anticorrupció en els plans i estratègies sectorials, l’absència d’una estratègia unificada corre el risc de conduir a la fragmentació i a una supervisió insuficient de les mesures anticorrupció".

Entre les seves recomanacions, la Comissió demana "redoblar els esforços" per agilitzar i accelerar "les investigacions i els enjudiciaments", particularment en casos de corrupció "d’alt nivell". En aquest sentit, apunta a la necessitat de finalitzar la reforma del Codi de Procediment Penal.

La contractació pública

En el seu informe, la Comissió apunta també que, tot i que s’han fet esforços per abordar els casos de suborns estrangers, "hi continua havent llacunes en el marc legislatiu". També considera que el nivell d’aplicació continua sent baix.

Notícies relacionades

Brussel·les reconeix que hi ha hagut avenços en el reforç de les normes que regulen els conflictes d’interessos de les persones que exerceixen funcions "d’alt nivell". No obstant, "no s’han fet nous passos per millorar les normes sobre conflictes d’interessos dels empleats públics de les diferents administracions". A més, la Comissió demana a Espanya reforçar la legislació sobre els lobbies. Assenyala que "només uns quants parlamentaris publiquen informació" sobre els seus contactes.

Malgrat que fa unes setmanes es va filtrar la posició de la Comissió de cara a la vista al Tribunal de Justícia de la UE per l’amnistia, Brussel·les no entra a valorar la llei.