El debat energètic

Seguretat Nacional admet més "riscos" lligats a les renovables

L’informe del departament parla de "desafiaments seriosos" per blindar el subministrament davant amenaces físiques i ciberatacs

Seguretat Nacional admet més "riscos" lligats a les renovables

Shutterstock

1
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern continua treballant en la investigació per determinar les causes de la gran apagada que va noquejar Espanya ja fa gairebé un mes i les conclusions de les indagacions encara trigaran setmanes o fins i tot mesos a arribar. Des de l’Executiu s’ha desvinculat clarament el col·lapse energètic del 28 d’abril d’un eventual excés d’energies renovables en el sistema elèctric nacional, i es remarca que aquell dia s’operava amb un pes de les energies verdes semblant o inferior a molts altres dies.

El Departament de Seguretat Nacional (DSN), dependent de Presidència del Govern, reconeix en el seu informe anual de 2024 la transformació de tot el sector energètic per impulsar la descarbonització de l’economia, amb el boom de renovables com a gran palanca, implica l’aparició de "nous riscos" per a la seguretat del sector i del país.

"El procés de transformació del sector energètic comporta nous riscos associats a un model de generació verda", apunta el DSN en el document remès al Congrés. "La disponibilitat de matèries primeres, les noves tecnologies d’emmagatzematge o la generació distribuïda basada en energies renovables, l’autoconsum i l’eficiència són tots elements que cal tenir en compte en l’equació energètica actual", afegeix. Seguretat Nacional remarca com una "fita històrica per al nostre país" el rècord de producció d’electricitat d’origen renovable durant l’any passat.

El Departament de Seguretat Nacional adverteix que la "vulnerabilitat" en matèria d’energia continua sent "un risc geoestratègic de màxima importància" per a Espanya.

Notícies relacionades

Garantir el subministrament

La Moncloa remarca, en la mateixa línia que les advertències de la Unió Europea i l’OTAN, la "necessitat de millorar el coneixement estratègic" del sector energètic amb implicacions directes per a la seguretat, especialment pel que fa a la "protecció de les infraestructures energètiques crítiques" amb l’objectiu de fer-les més resilients davant "amenaces físiques, cibernètiques i híbrides" per tal de garantir un "subministrament fiable i eficient".