Europa prepara combatents d’IA al ciberespai amb un programa d’Indra
El projecte AIDA de la firma espanyola edifica la defensa dels exèrcits europeus davant ciberatacs amb 32 milions d’euros de pressupost

Amb molt menys soroll que el moviment de blindats en maniobres, amb menys debat al voltant que la fabricació de munició, en un domini discret, desconegut i d’importància vital com el ciberespai, Europa està portant a terme el que pot ser que sigui el seu reclutament més important. I no són militars de carn i ossos els que allista, ni drons, ni vehicles, sinó soldats d’intel·ligència artificial (IA).
AIDA és el nom d’aquest cos especial i invisible. Les sigles responen al projecte Artificial Intelligence Deployable Agent (Agent Desplegable d’Intel·ligència Artificial). Un agent d’IA és mer software, en aquest cas programes preparats per a la detecció i la neutralització de ciberatacs a sistemes militars.
La companyia espanyola Indra està desenvolupant l’eina central d’AIDA, programa amb aportació del Fons Europeu de Defensa per a un pressupost de 32 milions d’euros, i en què participen 28 empreses start-ups i centres d’investigació de 15 països europeus.
Segons ha revelat en moments previs a la celebració a Madrid de la Feindef (Fira Internacional de Defensa i Seguretat), la firma espanyola lidera la capacitat central d’AIDA, aportant la plataforma d’intel·ligència IndraMind per a la gestió d’operacions crítiques i multidomini que té aplicacions militars i civils.
La guerra d’Ucraïna ha demostrat que en un conflicte d’alta intensitat la campanya de ciberatacs ja no és un pròleg de guerra híbrida, sinó directament la primera fase d’un conflicte d’alta intensitat. I que durant aquesta guerra moderna el combat en el ciberespai és permanent, amb els bàndols mirant de col·lapsar els sistemes de l’enemic. És un flanc crucial per a tots els estats majors: de res serveix un enorme esforç per tenir l’armament més modern si un ciberatac el deixa fora de combat. El desenvolupament d’AIDA a Europa respon al desenvolupament d’AICA a l’OTAN. A l’Aliança Atlàntica anomenen així l’agent autònom intel·ligent de ciberdefensa. L’impulsa el Centre d’Excel·lència de Ciberdefensa Cooperativa de l’OTAN, CCDCOE, amb base a Tallinn (Estònia). En una presentació de la seva arquitectura de referència, el Centre d’Excel·lència explica als seus visitants: "Sistemes complexos i interconnectats massivament, vehicles de defensa aïllats, infraestructura i altres sistemes exigeixen taxes d’error extremadament baixes. En cas de ciberatacs, els operadors de seguretat humans no poden reaccionar amb prou rapidesa, per la qual cosa necessitem una ciberdefensa activa, autònoma i intel·ligent".
A AIDA, la missió dels agents intel·ligents és "detectar les ciberamenaces, analitzar-les i donar-hi resposta", assenyalen a Indra. Aquesta resposta pot ser autònoma o alertant i ajudant l’operador humà en operacions que en el camp de batalla digital reben el mateix nom que en el terrenal: moviment i maniobra, intel·ligència, foc, comandament i control...
Mosaic i eixam
Notícies relacionadesPerò en la guerra informàtica és clau no només fallar el menys possible, també respondre amb la màxima velocitat. "Hem evolucionat d’una guerra centrada en xarxes a una de centrada en decisions, en què l’avantatge en el camp de batalla rau en adquirir superioritat cognitiva per decidir més ràpid i millor, mentre es generen dilemes constants a l’enemic per complicar i alentir la seva decisió", explica Luis José García de la Iglesia, responsable de ciberdefensa d’Indra.
Els enginyers d’Indra treballen en crear una plataforma que doni als militars consciència situacional en el ciberespai, revela la companyia. A més, coordinarà un camp virtual de demostració de l’actuació d’agents d’IA en ciberoperacions militars. Es tracta d’explorar com poden aquests agents enfortir el SCOMCE, el sistema de combat espanyol del Comandament del Ciberespai de les Forces Armades. La plataforma d’Indra permetrà integrar els agents autònoms d’IA dels exèrcits europeus a allò que a Indra anomenen "cibermosaic". En aquesta xarxa de defensa, cada agent podrà tenir autonomia d’acció, repartiment de funcions i possibilitat d’actuar en eixam. A final d’any s’esperen les primeres proves.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers