Negociació amb el PSOE

Junts confia que l’oficialitat del català s’abordi aquest maig en el Consell de la UE

Junts confia que l’oficialitat del català s’abordi aquest maig en el Consell de la UE

Junts / Nùria Martínez

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El secretari general de Junts, Jordi Turull, veu possible que l’oficialitat del català a la Unió Europea torni a la taula del Consell de la UE aquest mes de maig. La qüestió va estar en l’ordre del dia durant diversos mesos, mentre Espanya tenia la presidència de torn de l’organisme, però no va aconseguir la unanimitat necessària perquè tirés endavant. «S’hi està treballant, estem en la recta final», ha assegurat aquest dijous Turull en una entrevista a TV3. El postconvergent s’ha mostrat confiat que tornarà a l’ordre del dia de la pròxima reunió del Consell, prevista per a finals d’aquest mes.

Junts va reclamar que el català fos oficial a la UE durant la negociació amb el PSOE per a la formació de la Mesa del Congrés i, de fet, és una de les carpetes que encara està pendent en les negociacions que els dos partits mantenen a Suïssa. L’última va ser abans del 28 d’abril i, ja uns dies abans d’aquesta última trobada, Turull va situar el maig com el mes clau perquè el Govern compleixi els pactes pendents. «El PSOE està en números vermells del seu crèdit en confiança i credibilitat. Aquest mes de maig haurien de passar coses, el temps no és indefinit», ha rematat aquest dijous. A més del català, està pendent l’aplicació de la llei d’amnistiaper part del Tribunal Constitucional.

Reducció de la jornada laboral

D’altra banda, Turull també ha criticat la reducció de la jornada laboral aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres i ha mantingut que el seu partit presentarà una esmena a la totalitat quan arribi al Congrés dels Diputats. No obstant, no ha tancat la porta a continuar parlant i, de fet, ha anunciat que la setmana que ve farà reunions de negociació amb Sumar i el ministeri de Treball per buscar un punt de trobada. En el dia d’avui, no obstant, sembla difícil d’arribar.

Notícies relacionades

«¿En quin punt estem? Que així, no. Parlarem i negociarem, just la setmana que ve hem quedat amb ells, però veig complicat l’acord», ha rematat Turull.

La principal exigència dels postconvergents és que la llei s’adapti a les petites i mitjanes empreses, que adverteixen que són la gran majoria del teixit empresarial català. El partit liderat per Carles Puigdemont considera que seria la part del sector més perjudicada per aquesta norma i que fins i tot podria obligar a tancar petits negocis, cosa que també repercutiria en els llocs de treball. Per aquesta raó, demanen que la norma sigui «flexible» i que s’adapti a les necessitats dels diferents sectors.