Illa veu l’elecció del Papa Lleó XIV com una oportunitat per reforçar el paper social de l’Església
Prevost no figurava entre els perfils preferits del president nord-americà, Donald Trump

Robert Francis Prevost ja és oficialment el nou Papa. La fumata blanca ha confirmat la seva elecció com a successor de Francesc, sota el nom de Lleó XIV, i el seu nomenament marca un fet inèdit a la història de l’Església: és el primer pontífex originari dels Estats Units. Tot i així, Prevost no figurava entre els perfils preferits del president nord-americà, Donald Trump, que havia mostrat el seu suport a cardenals de línia més conservadora, tot i que l’ha felicitat immediatament després de l’anunci.
A Catalunya, les reaccions tampoc no s’han fet esperar i totes coincideixen a considerar que el nou papat seguirà el llegat a favor de la justícia social de Francesc. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha estat un dels primers a pronunciar-se amb un missatge institucional en què felicita el nou Papa en nom del Govern i celebra el "moment d’alegria compartida" que suposa el seu nomenament. "S’inicia una nova etapa per a l’Església que desitjo que permeti a la institució continuar avançant i contribuir al compromís que tenim d’aconseguir un món més just, més pròsper i en pau per a tothom", ha escrit a la xarxa social.
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, que és qui lidera els assumptes religiosos dins l’Executiu, li ha desitjat a través de X (Twitter) un pontificat "ple d’encerts, saviesa i al servei de la pau, la justícia i la dignitat humana". Unes paraules semblants a les que ha escrit el president del Parlament, Josep Rull, que ha fet el mateix pel mateix canal: "Esperem que la nova etapa de l’Església continuï el bon llegat del Papa Francesc", i ha situat "l’esperança, la justícia social i la defensa ferma de la dignitat humana" com els principals valors que han de marcar aquest nou lideratge.
L’oposició
Poc abans també s’havia pronunciat a la mateixa xarxa social l’expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, que, a més de celebrar-ho, ha avisat que el seu papat no serà senzill: "El nou Papa Lleó XIV no tindrà un mandat fàcil ni tranquil, però podrà construir sobre la bona tasca que va deixar el Papa Francesc". També el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha escrit un missatge en què dona per fet que el nou Papa seguirà la mateixa línia progressista que va caracteritzar l’anterior papat. "Promourà un camí de pau", ha publicat a X, després de reivindicar el nom escollit pel pontífex: "Un senyal de compromís social i de modernització que voldrà impulsar". L’última vegada que es va utilitzar el nom va ser amb Lleó XIII, que va ser considerat l’impulsor de la doctrina social de l’Església.
Durant els minuts posteriors a conèixer-se el nou Papa, també altres dirigents se n’han fet ressò. Entre ells, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha dit que espera que el seu papat "promogui el diàleg i la confiança" per tal de liderar "un món més just i més solidari".
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- CHAMPIONS LEAGUE El PSG arriba a una final que carrega de raó Luis Enrique
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Successos La Urbana aixeca 145 actes per vendre dolços de cànnabis
- Restauració Beure i menjar a l’aire lliure
- Res és el que sembla Un altre dilema estúpid: les nuclears
- Editorial El primer missatge de Lleó XIV
- Revés al Parlament El Govern negocia amb els Comuns per ajornar la pujada de la taxa turística