Tribunals
Un jutjat amnistia a 13 agents de la Policia Nacional acusats de maltractar una detinguda en les protestes de 2019
La víctima, que va passar 10 dies a la presó pels disturbis, va denunciar amenaces a la comissaria de Via Laietana: "Si hi ha un mort no serà del nostre bàndol"

zentauroepp50481947 protestas191020002029 /
El Jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona ha acordat l'amnistia de 13 agents de la Policia Nacional acusats dels delictes de detenció il·legal, amenaces i contra la integritat moral d'una dona, Paula G., detinguda després dels disturbis d'octubre de 2019 un cop que es va conèixer la sentència contra els líders del procés independentista. Tant la Fiscalia com els lletrats dels agents, alguns d'ells defensats pel Sindicat Unificat de Policia (SUP) representats pel seu advocat Carlos Carretero Olmeda, havien demanat l'arxiu de la investigació per l'aplicació de l'amnistia.
No obstant això, l'acusació particular que exercia la detinguda instava a continuar el procediment en considerar que els delictes dels quals eren acusats els policies no s'incloïen en l'indult formulat pel Govern.
En l'acte, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, la jutgessa remarca que en cap moment "els fets no superen el llindar mínim de gravetat requerit per excloure l'aplicació de l'amnistia", en referència a la denúncia de la detinguda que va patir amenaces i tracte vexatori i degradant mentre va estar a les comissaries de Via Laietana i la Verneda. En aquest sentit, Paula G. afirma que va estar 13 hores sense comunicar la seva detenció a un advocat, en calabossos "en condicions insalubres" i que un agent li va mostrar un cúter estant a comissaria mentre li deia: "Si hi ha un mort no serà del nostre bàndol".
No obstant això, el jutjat considera que "no existeixen indicis suficients" que els agents cometessin aquests delictes després d'interrogar diversos testimonis i examinar els informes forenses dels metges que van atendre la detinguda. L'acte indica que en la detenció de Paula hi va haver "situacions de tensió derivades del context social i polític", que es vivia a Catalunya en aquell moment però que mai es van produir "actes de violència concreta, d'assetjament o humiliació greu o que pretenguin empetitir o atemorir la denunciant i que revesteixin una mínima gravetat".
10 dies a presó
Notícies relacionadesLa tarda del 18 d'octubre de 2019 la Policia va detenir Paula, que llavors tenia 23 anys, a la confluència de Via Laietana i plaça Urquinaona acusada de llançar "tot tipus d'objectes, com pedres, llambordes, ampolles de vidre, boles de petanca i altres objectes contundents" als agents durant les protestes per la sentència contra els líders independentistes emesa pel Tribunal Suprem. Va ser traslladada a la Prefectura de Via Laietana i d'allà a la comissaria de la Verneda. L'endemà la van portar al jutjat que va ordenar el seu ingrés a la presó de Wad Ras, on va estar 10 dies.
De moment, la Fiscalia demana per a Paula dos anys de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l'autoritat, tot i que abans de començar el judici contra ella fa uns mesos al Jutjat Penal número 8 de Barcelona la mateixa fiscal va dir que se li havia d'aplicar l'amnistia. Per això, el judici es va suspendre malgrat que l'advocada de Paula s'hi va oposar en afirmar que espera la seva absolució en ser "acusada sense proves".
Successos Policia Policia Nacional Independència de Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida