Retards ferroviaris
Puente apunta a la tesi del sabotatge en el caos dels trens d’alta velocitat
El ministre de Transports assegura que qui va robar cables de coure «sabia el que feia»
La Guàrdia Civil recalca que és aviat per treure’n conclusions

El robatori de cables de coure ocorregut diumenge en cinc punts de la província de Toledo, que va provocar abundants retards en les línies d’alta velocitat entre Andalusia i Madrid i va afectar més de 10.000 viatgers, tenia, segons Óscar Puente, un objectiu que anava més enllà de la revenda del material en el mercat negre. "És una acció bastant coordinada. Qui ho ha fet sabia el que feia, perquè és una zona on no hi ha càmeres. Una zona on no hi ha pràcticament res. El rèdit econòmic que s’obté d’una operació d’aquestes característiques és menyspreable davant el mal que es causa. Jo no parlaria de robatori, sinó que parlaria més aviat d’estralls", va dir ahir a la cadena SER el ministre de Transports, que incentivava la tesi d’un sabotatge. Fonts del seu departament defensen també la possibilitat que l’objectiu fos fins i tot "polític", però eviten anar més enllà i assenyalen a la investigació que està portant Interior.
Des de la Guàrdia Civil, no obstant, asseguren que no tenen les coses tan clares. Almenys de moment. "La intencionalitat trigarà a conèixer-se i primer cal descobrir-ne els autors", expliquen fonts de l’institut armat, que ha obert una investigació sobre el robatori, seguint instruccions del Jutjat d’Instrucció. D’acord amb les primeres dades obtingudes, les indagacions sobre la motivació d’aquest delicte no permeten arribar a conclusions categòriques, detallen aquestes fonts.
Sense "senyals" de vehicles
Hi ha detalls que apunten a la tesi del sabotatge. D’una banda, el fet que no es robessin grans quantitats de cablatge de coure i que, per tant, el seu valor econòmic en el mercat negre sigui molt escàs, com va incidir Puente. Segons els càlculs preliminars, els 150 metres de cable robats costarien uns 300 euros. D’altrea banda, el que en principi, amb totes les cauteles, hi ha el fet que els autors del delicte no utilitzessin mitjans importants per transportar el material, com furgonetes grans o camions, ja que en un dels punts del robatori no s’aprecien "senyals" d’aquesta mena de vehicles.
Tot i així, també hi ha dades que coincideixen amb els furts ordinaris, en els quals l’única motivació dels que els cometen és aconseguir benefici econòmic. Fonamentalment, tres: el robatori va tenir lloc en punts diversos i no en un de sol, no hi havia càmeres instal·lades en cap d’ells i es va produir un diumenge, que sol ser la data "típica" que trien els lladres de cable, expliquen fonts de la Guàrdia Civil.
Però en el Ministeri de Transports aporten altres detalls. "En aquesta mena d’actes, com a mínim, es contempla la hipòtesi de bloquejar la via. S’ha tallat un cable de seguretat que sensoritza les vies i permet saber on és el tren. Si se sostreu, deixa a cegues la via", expliquen fonts del departament que dirigeix Puente. "Aquest cable, que té molt poc valor, és l’òptim per privar de servei tota la línia. El cable que es roba ens permet saber si hi ha un tren o no en la via. La circulació necessita comptar amb un espai net per davant de bastants quilòmetres, i perquè aquesta seguretat estigui garantida està el cablatge en la via, que envia un senyal i garanteix que no hi ha obstacles davant. Això provoca que en la zona la velocitat màxima sigui de 40 quilòmetres per hora", afegeixen.
El xoc entre el PP i el PSOE
Notícies relacionadesMentrestant, el nou caos ferroviari ha saltat al continu enfrontament polític entre el PSOE i el PP. Segons el líder dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, aquest robatori ofereix "imatges impròpies de la quarta economia de l’euro", com l’apagada soferta arreu del país fa una setmana. "Espanya ha de tornar a funcionar", va escriure el cap de l’oposició a través de la xarxa social X en un missatge que per als socialistes suposa un exemple clar de "carronya política".
El PSOE insisteix en la teoria del sabotatge. "Cada vegada que hi ha un acte vandàlic al nostre país, ja sigui un atemptat contra una seu del PSOE o el sabotatge d’una línia de l’AVE, apareix el carronyaire polític. Es tracta d’una espècie oriünda de la dreta i l’extrema dreta espanyoles que, tant amb els seus silencis com amb els seus tuits, sempre intenta aprofitar la desgràcia aliena per reanimar la seva malmesa carrera política. És el que ha fet Feijóo aquest matí [per ahir]. El sabotatge de la línia d’alta velocitat no l’interessa per condemnar-lo i només mira de portar l’aigua al seu molí aprofitant-se de les molèsties que estan patint els passatgers", van criticar els socialistes en un comunicat.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Futbol | La crònica El Barça només acaricia la glòria
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Compareixença al Congrés Sánchez desafia les nuclears a garantir la seguretat i la seva viabilitat econòmica per prolongar la seva vida útil
- Bullying La mare de l’Ilan, víctima mortal de l’assetjament escolar a Eivissa: «No busco diners, busco justícia»
- Referència en medicina Barcelona i Manresa seran les capitals mundials de la formació dels professionals sanitaris
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar