El PP i Vox negocien els pressupostos autonòmics malgrat el xoc per Trump
Aragó i Múrcia assenyalen que les converses «van per un altre carril» al del posicionament sobre la guerra comercial / Feijóo esprem el desgast d’Abascal pel seu suport al president dels EUA

Les converses al voltant dels pressupostos autonòmics entre el PP i Vox es mantenen –sobretot a Aragó i la Regió de Múrcia– malgrat l’últim enfrontament entre Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal a compte dels aranzels ja confirmats per Donald Trump, i que en el cas de la Unió Europea seran del 20%. El dirigent ultra va dir "mentider" al líder del Partit Popular després d’haver-lo acusat de guardar "un silenci còmplice" amb l’Administració nord-americana. Feijóo insisteix que és molt complicat considerar-se un "patriota" i secundar un dirigent estranger les mesures del qual impactaran de ple en els sectors productius espanyols.
La reacció a la guerra comercial provocada pels Estats Units és una de les qüestions que més tensa els partits de la dreta. No obstant, les dues formacions donen per fet que les negociacions pressupostàries dels territoris "van per un altre carril". En el nucli dur del president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, asseguren que "no hi ha canvis". I en el de l’Executiu d’Aragó de Jorge Azcón confirmen que el xoc pels aranzels no provocarà "interferències" a escala autonòmica.
Els menors migrants
L’acord de Múrcia porta madur molt temps. A l’Aragó queden encara serrells per polir, tot i que l’últim escull que es va creuar fa dies –el dels menors migrants no acompanyats– no va provocar més divisions amb la ultradreta. Azcón va portar a la justícia el requeriment del Govern sobre les dades dels nens i adolescents que la comunitat té ara mateix en acollida i va ser admès a tràmit. Per això, Aragó no ha traslladat la informació, i ha acontentat també Vox.
El que els d’Abascal continuen demanant és que hi hagi una declaració solemne, un gest explícit, que recolzen les seves grans reivindicacions contra la immigració irregular i de rebuig absolut de les polítiques verdes. En l’entorn de López Miras afirmen que "el pacte està fet" a l’espera que la direcció nacional ultra doni llum verda.
El que confirmen els dos governs autonòmics és que l’última picabaralla entre Feijóo i Abascal no altera el camí cap als pressupostos. Els dos confien a tirar-los endavant els pròxims dies i en el cas del PP compten amb l’ordre del líder nacional d’aconseguir-ho. A la seu nacional del partit a Génova fa setmanes que defensen la negociació amb Vox públicament amb la idea que "sempre és millor tenir pressupostos que no tenir-los" i comparant-ho amb la incapacitat de Pedro Sánchez a escala nacional.
El cost de l’aval al republicà
Tot i que Vox ja va demostrar que frenar-lo estava a la seva mà quan el PP va voler aprofitar el pacte valencià per accelerar els altres dos. Entenien que la compareixença de Carlos Mazón –ja per si mateix molt debilitat– podia diluir el cost per a Múrcia i Aragó. I per això van mirar d’accelerar els terminis. Abascal, no obstant, tenia altres plans, que passaven per continuar tenint protagonisme i mantenir-se en el focus. És el que ha fet fins ara.
Fonts populars, no obstant, esperen que l’embolic internacional pugui afavorir ara un impuls. En el PP saben que a Vox li incomoda el marc sobre Trump –fins al punt que Abascal va arribar a culpar populars, socialistes i la Comissió Europea de la guerra aranzelària provocada pels Estats Units. En el seu missatge ni tan sols va esmentar Trump. Ja en les últimes setmanes el partit d’ultradreta ha donat mostres de voler deixar de banda el context internacional pel desgast que li estava provocant. I ha tornat a centrar-se en els assumptes domèstics, els menors migrants, les escomeses contra el Pacte Verd i els casos de corrupció del Govern. Els atacs al PP es repeteixen també pels pactes a escala europea.
Incoherència dels ultres
Notícies relacionades"Ara li pot venir bé impulsar la negociació pressupostària i tapar la seva aliança amb Trump", reflexionen dirigents nacionals i també als territoris. Feijóo, per la seva banda, està disposat a esprémer aquesta incoherència d’Abascal en paral·lel a la negociació autonòmica.
L’únic problema, coincideixen diferents dirigents consultats, és la "fragilitat" que veuen en tots els acords amb Vox. "El que al matí està tancat, a la tarda es torna a enquistar. I tenen una nova exigència", es lamenten, recordant el que ha anat passant les últimes setmanes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"