"Hem fet el ridícul"

La policia es pregunta com Puigdemont va poder entrar al centre de Barcelona i sortir-ne després sense ser detingut. Els Mossos havien desplegat 400 agents per blindar el Parlament.

Los Mossos dispersaron con gas a un grupo de manifestantes que intentaba acceder a la Ciutadella

Los Mossos dispersaron con gas a un grupo de manifestantes que intentaba acceder a la Ciutadella / BLANCA BLAY / ACN

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

No ho esperaven. Era sense cap dubte l’única situació no prevista pels Mossos d’Esquadra en el dispositiu muntat per garantir la seguretat en el ple d’investidura a més d’arrestar Carles Puigdemont en el cas que, com ell havia anunciat, comparegués en l’acte del Consell de la República a l’Arc de Triomf. I ho va fer poc abans de les nou del matí pel carreró de Sant Benet a tot just uns metres de l’escenari davant el qual esperaven unes 4.500 persones disposades a donar-li la benvinguda.

Puigdemont anava acompanyat del secretari general de Junts, Jordi Turull, i de dos homes amb gorra blava que formaven una mena de servei de seguretat. Després se’n va veure algun altre a prop de l’expresident quan va acudir a l’escenari, envoltat de càrrecs del seu partit, i a l’abandonar-lo després d’un breu discurs. Allà va pujar a un cotxe blanc i va desaparèixer. Va ser l’última vegada que els Mossos el van veure i, tot i que alguns agents van intentar parar el vehicle, no ho van aconseguir; es va posar cap al carrer Nàpols i, d’allà, cap a la Meridiana.

Col·lapses de trànsit

"Hem fet el ridícul", van explicar fonts de la policia catalana a aquest mitjà sobre aquesta fuga. A l’adonar-se que Puigdemont s’havia tornat a escapar, aquesta vegada després d’aparèixer al centre de Barcelona malgrat l’ordre de detenció, el centre de comandament dels Mossos, en el qual hi havia el comissari en cap, Eduard Sallent, va establir un dispositiu Gàbia per mirar de detenir-lo, però el que van aconseguir va ser que es formessin col·lapses de trànsit a la sortida de la ciutat, a les principals vies catalanes com l’AP-7 i l’A-2 i a prop de la frontera amb França i Andorra. Es buscava Puigdemont fins i tot als maleters.

Els Mossos havien desplegat uns 400 agents per blindar el Parlament i detenir l’expresident si es presentava. Ho havien de fer efectius de la Comissaria General d’Informació que anaven de paisà i que van tenir controlat en tot moment Puigdemont. No obstant, la policia catalana assenyala que "va aprofitar el nombre de persones que l’envoltaven" per escapar. A més, remarquen que "el dispositiu que s’havia dissenyat establia que la detenció es fes de manera proporcional i en el moment més oportú per no generar desordres públics".

Per això, van deixar que fes el seu discurs i esperaven que acudís junt amb la comitiva de polítics fins al Parlament, que estava blindat, per allà detenir-lo, segons fonts policials que reconeixen que el dispositiu va ser insuficient i Puigdemont es va escapar "en directe" mentre la marxa era retransmesa pels mitjans de comunicació. Els Mossos van desmentir "que hi hagués un acord o una conversa prèvia amb l’entorn de Carles Puigdemont" per al seu arrest.

Notícies relacionades

Juntament amb el dispositiu Gàbia, que va durar unes hores, els Mossos van iniciar una investigació. Van detenir dos agents del cos, un d’ells és Jordi R., el propietari del cotxe en el qual va escapar Puigdemont, acusat d’omissió de perseguir delictes. L’altre policia arrestat, Xavier M., va comparèixer als jutjats de Granollers.

Els investigadors de la Comissaria d’Informació també van identificar les dues persones amb gorra blava que acompanyaven l’expresident: un membre del mateix cos policial i un bomber.