L’expresident al·ludeix a la màfia al dir al tribunal "la Toga Nostra"
Junts i ERC es regiren contra el que qualifiquen de "decisió política" dels magistrats i anuncien que presentaran recursos
Els postconvergents acusen els jutges Llarena i Marchena d’«alinear-se amb l’extrema dreta»
Els republicans estan convençuts que al final la justícia «haurà d’aplicar» la nova llei d’amnistia
«Puigdemont tornarà a Catalunya si hi ha debat d’investidura» Jordi Turull, Secr. general de Junts
«És una falta de respecte a la democràcia i a la separació de poders» Raquel Sans, portaveu d’ERC
"La Toga Nostra". Així, amb una contundent comparació entre l’alt tribunal i la màfia siciliana, és com Junts es va referir a la decisió del Tribunal Suprem de no amnistiar la malversació del procés i de mantenir l’ordre de detenció dictada contra l’expresident Carles Puigdemont. Primer ho va fer el mateix expresident en un missatge a les xarxes, al qual més tard li ha posat veu el secretari general del partit, Jordi Turull, que va anunciar recursos en totes les instàncies possibles contra la decisió dels magistrats Pablo Llarena i Manuel Marchena, a qui va acusar d’"alinear-se amb Vox" i de vulnerar les normes "més elementals de la democràcia" i de la "separació de poders".
L’expresident al·ludeix a la màfia al dir al tribunal "la Toga Nostra" /
Segons Turull, es tracta d’una "decisió política" i creu que al seu darrere hi ha una voluntat clara no només de torpedinar la llei d’amnistia, sinó també d’"interferir en el calendari" del Parlament de Catalunya, que ha de celebrar un debat d’investidura abans del 26 d’agost per evitar la repetició electoral. No obstant, el dirigent de Junts va deixar clar que la no aplicació de l’amnistia per part del Suprem no alterarà els "compromisos adquirits fins ara". En aquest sentit, va assegurar que l’expresident Puigdemont és una "persona de paraula", per la qual cosa va afirmar que "en cas que hi hagi debat d’investidura", l’expresident manté la voluntat de travessar la frontera per estar present en la sessió parlamentària.
Notícies relacionadesLa decisió de l’alt tribunal afecta també altres líders independentistes com l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa, a més de Turull, per la qual cosa, a part de Puigdemont, ERC també es va pronunciar en contra de la decisió del Suprem. La seva portaveu, Raquel Sans, va titllar de "falta de respecte a la democràcia, a la separació de poders i als ciutadans" que l’alt tribunal rebutgi concedir l’amnistia pel delicte de malversació. Això sí, també va advertir que el seu partit no se sorprèn perquè des del principi va imaginar que el poder judicial presentaria reticències a aplicar la llei de l’oblit penal del procés.
Malgrat el revés, els republicans es mostren convençuts que al final els jutges l’hauran d’aplicar i ja van anunciar diverses accions legals contra la decisió, entre les quals un "incident de nul·litat" i un "recurs d’empara". El Suprem considera que el delicte de malversació entra en les excepcions que contempla la mateixa llei d’amnistia, en contra del criteri de la fiscalia, que s’havia pronunciat a favor d’amnistiar aquest delicte al considerar que no hi va haver enriquiment patrimonial ni es va afectar els interessos de la Unió Europea.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- Estrena d’altura La terrassa més espectacular
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va