Memòria

El Govern inicia el tràmit per liquidar la Fundació Franco

1
Es llegeix en minuts
Alberto Muñoz

El Govern ha iniciat els tràmits per acabar amb la Fundació Nacional Francisco Franco. Així ho va confirmar el Ministeri de Cultura, que va anunciar que, "en compliment de la llei de Memòria Democràtica", s’ha encarregat un informe a la Secretaria d’Estat corresponent que serveixi per fonamentar la seva "extinció". L’última paraula, segons va confirmar el ministre Ernest Urtasun en un vídeo, la tindran, però, els jutges.

El Ministeri de Cultura pren aquesta decisió, segons explica en un comunicat, perquè "la llei de fundacions estableix que es presentarà causa d’extinció quan les fundacions no persegueixin finalitats d’interès general o quan realitzin activitats que hi vagin en contra".

Contrària a l’interès general

En aquest sentit, "es considera contrària a l’interès general l’apologia del franquisme, que enalteix el cop d’Estat i la dictadura i els seus dirigents, menysprea i humilia la dignitat de les víctimes del cop d’Estat, de la guerra i del franquisme i que incita de manera directa o indirecta a l’odi o a la violència contra elles precisament per la seva condició de víctimes". En aquests casos, recorda el ministeri, correspon al Protectorat de Fundacions instar judicialment l’extinció de la fundació per concurrència d’aquesta causa.

Notícies relacionades

"És una responsabilitat d’aquest ministeri complir escrupolosament amb la llei de memòria democràtica. Així ho hem fet, així ho estem fent avui i així ho continuarem fent", afirma el ministre.

A més d’enaltir la figura del dictador, la Fundació Francisco Franco ha dedicat els últims anys a intentar que la justícia l’ajudi a tombar els avenços en memòria democràtica. Durant els últims anys ha intentat, sense èxit de moment, que es paralitzés el canvi de nom de 52 carrers de la llista de carrers madrilenys que homenatjaven personalitats de la dictadura.